Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Буруджиева: Цветанов доказа, че не се в вкопал в имунитета, затвори темата с апартаментите

Мнения

Буруджиева: Цветанов доказа, че не се в вкопал в имунитета, затвори темата с апартаментите

Буруджиева: Цветанов доказа, че не се в вкопал в имунитета, затвори темата с апартаментите - Tribune.bg
Снимка:

Откакто БСП са извън парламента, нещата там замръзнаха, коментира политологът и бивш депутат от столетницата

Доц. Д-р Татяна Буруджиева коментира последните политически развития ексклузивно пред Tribune.bg.

Каква е оценката ви за изявлението на Цветан Цветанов пред медиите в парламента? Успя ли той да затвори темата с апартаментите?

- Да. Той доста добре се беше подготвил според мен. Говореше с много добре подбрани аргументи, включително и с вълнение към собствената си партия. Той се обърна към много ясни групи. Към по-широката публика се опита да затвори темата „Апартаментгейт“ с факта, че напуска парламента и не е нарушавал закона. И по този начин показа, че не се е вкопал в имунитета. Към журналистите се обърна с определени послания и най-вече говореше на партията си.

Още в началото на скандала аз казах, че в такава ситуация, когато скандалът се развива в рамките на изборна ситуация, много е важно да уцелиш тона, да говориш добре и да минимизираш ефекта на скандала вътре в собствената си партия, в твърдото ядро. Защото за другите нямаш едно решение. Там някои ще преценят позитивно ходовете, други не толкова, трети съвсем ще ги отхвърлят. Важното е да минимизираш ефекта върху партията си.

В рамките на изборите, когато не искаш да дадеш възможност на противника си да се опомни от един такъв удар, не се прави толкова рано. ГЕРБ имат два месеца и моето предвиждане е, че г-н Цветанов ще даде всичко от себе си и за тези два месеца ще направи и невъзможното, за да покаже чрез резултата на ГЕРБ, че този скандал, в който той е централна фигура, не се е отразил зле на резултатите на партията му. Предвиждам, че още повече ще се задълбочи и фокусира върху кампанията на ГЕРБ.

Процесите в ГЕРБ ще продължат ли?

- Тази позиция беше обявена още на Националната среща на ГЕРБ на 20 януари от г-н Борисов. Тогава всички се забавляваха с „червената“ и „синята“ лампа и т. н. Беше ясно казано, че се поставя една граница, зад която няма чужди, няма свои. Освен това ГЕРБ не е в необичайни води  с това, че се взимат оставки в изпълнителната власт.

Необичайното в тази ситуация беше да видим какво ще се случи с една силно атакувана и зле представена в този скандал основна фигура на ГЕРБ. И аз мисля, че г-н Цветанов направи всичко възможно да затвори по максимално добър начин темата във вътрешно и външно партиен кръг темата. Оттук-нататък дали ще продължи чистката, не вярвам ГЕРБ да продължи да лее кръв по време на избори. Зависи до каква степен ще продължат разкритията по темата, а и по други теми. България има нужда от това и българските граждани го очакват. Най-вероятно няма да е последният скандал, но не мога да кажа дали ще бъде само в партия ГЕРБ.

Другите политически партии ще успеят ли да извадят дивиденти от „Апартаментгейт“?

- По време на избори кампанията е, за да си държиш твърдото ядро и да привличаш периферия. Какво ще се извлече от скандала зависи кой каква кампания прави. Виждате, че ГЕРБ успя отново да влезе в проактивна позиция, което е много важно за един комуникационен конфликт с обществото в момента. Другите партии останаха извън това.

Патриотите са закопани в решенията си разделени или заедно. БСП реши да се отдръпне от публичното пространство след като излезе от парламента и някак си там нещата като че ли замръзнаха. Трябва да видим до колко и как ще реагират. Но така или иначе не се очаква ГЕРБ да се опитва да привлече избиратели от БСП или БСП от ГЕРБ.

Битката е всъщност за десните избиратели, защото в един и същи ден избухна скандалът и се подписа споразумението за съвместно явяване на избори на ГЕРБ със СДС. Аз мисля, че този процес ще продължи, ще продължат разногласията в дясно и нежеланието на част от Десницата да бъде идентифицирана с ГЕРБ. Но не вярвам това да не е пресметната щета. Не може да вземеш изведнъж всички десни избиратели. Няма такава логика.

Битката в дясно е битка за десен мандат извън ГЕРБ в момента и там е въпросът електорално какво точно ще се получи и доколко ГЕРБ ще успее да се отвори към десните избиратели или ще остане в рамките на това, което са неговите възможности. Засега поне, ако гледаме цифрите и направим електорален анализ, а не социологически изследвания и прогнози, виждаме запазени възможности на ГЕРБ да са първи на европейските избори.

Имаме още два месеца и тепърва ще се нажежават страстите, но засега, ако въобще има щета за ГЕРБ, то е, че част от хората, подкрепящи партията, са притеснени и в този момент  може би ще декларират, че няма да отидат на избори. Но идея за прехвърляне към някоя друга партия аз не мога да видя. Най-лесно се обръща вота в последния момент, през последните 5-6 дена преди изборите, но това обикновено се случва от гледна точка на това кой е силният. Това е стадният инстинкт да вървиш натам, където вървят повечето хора. Това е ефектът на една кампания в последните дни. Останалото е битка да няма грешки към твърдите избиратели и твърдите ядра от симпатизанти.

Моника Гаджанова


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети