Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Чупим всички рекорди по износ на оръжие: за 4 месеца е повече, отколкото за цели предишни години

Мнения

Чупим всички рекорди по износ на оръжие: за 4 месеца е повече, отколкото за цели предишни години

Чупим всички рекорди по износ на оръжие: за 4 месеца е повече, отколкото за цели предишни години - Tribune.bg
Снимка:

При затишие на напрежението в Близкия Изток и Северна Африка, Нинова защитава тезата, че нито един патрон не отива в Украйна или поне тя не знае. Явно счита партийните симпатизанти на БСП за наивни

В отговор на депутатски въпрос, Корнелия Нинова предостави информация с свое писмо № 02-00-132/07.07.2022г., че само за 4 месеца след началото на войната в Украйна (от 1-ви март до 30-ти юни тази година) Междуведомствената Комисия към нейното министерство е издала разрешения за износ на оръжие на обща стойност 1 016 336 858 евро или почти 2 милиарда лева. Това безспорно е рекорден обем в близката история на военно промишления комплекс на България. Нещо повече, никога в толкова кратък срок (за период само от 4 месеца) не са издавани експортни разрешения за такава колосална сума.

Отговорът на НиноваОтговорът на Нинова

В годините на най-многобройни и интензивни военни конфликти – едновременно Сирия, Либия, Йемен и Източна Украйна (Донбас), българският военно-промишлен комплекс реализира рекордни нива на износ, като най-високите резултати са през 2017 г. – реализиран годишен износ за 1.218 млрд. евро. За сравнение: за цялата 2019 г. общата стойност на издадените разрешения е 857 134 902 евро, а за 12-те месеца на 2018 г. разрешенията за износ са в общ размер на 1 044 278 204 евро. Комисията по експортен контрол не е обявила още данни за 2020 г. и 2021 г.

Почти сигурно е, че при данните изнесени от министър Нинова за издадени за 4 месеца разрешителни за над 1 млрд. евро, то тази година ще бъдат счупени всички предходни рекорди и то при затишие на напрежението в Близкия Изток и Северна Африка. При този интензитет на издаване на разрешения простата калкулация показва, че общият годишен обем може да се утрои. В тази връзка само наивници могат да повярват, че сега това българско оръжие за стотици милиони не отива в Украйна.

Пътят на въоръжението и боеприпасите не е директен, а през Полша, разбира се, защото морските пристанища на Украйна са минирани от бреговата охрана и обсадени от Руския военноморски флот, всички знаем за блокираното зърно там и трудните опити за неговия износ. В небето над Украйна също никой не лети, за да не бъде свален от Руската военна авиация, която доминира въздушното пространство на нападнатата от нея страна. И така всички оръжейни доставки, включително българските, които са сериозен дял от общия обем, минават основно през Полша.

Това не може да остане скрито за руските разузнавателни служби, като освен прекратените още преди месеци газови доставки за България и Полша, в четвъртък руската страна прекрати действието и на издадените от нея лицензи на българските държавни дружества „Авионамс“ и Терем Летец за поддръжка и ремонт на съветска летателна техника, което поставя в сериозно затруднение ВВС на България. 

До началото на военните действия в Украйна българските производители и търговци на продукти свързани с отбраната имаха известни затруднения за намиране на пласмент на тяхната продукция. След началото на войната търсенето се увеличи десетки пъти, всички стокови наличности отдавна вече са изнесени, а производствените графици на заводите са запълнени за над 1 година напред. В настоящия момент преговорите за оръжейни сделки се фокусират върху срока за доставка, а цената е доста по-маловажен въпрос, защото всеки ден е от значение на фронта, където ежедневно загиват хора и от двете страни на конфликта.

На този фон освободени в последните месеци директори на държавни оръжейни предприятия, пожелали анонимност, сигнализират за натиск от страна министъра на икономиката и индустрията за подаване на готова продукция само на определени частни фирми. Това води до забава и неизпълнение на договорните ангажименти към други клиенти, които вече планират разваляне на договори, връщане на платени от тях аванси и претендиране на неустойки към родните държавни производители. Поговорката: който превари – той ще натовари, намира пряко приложение, като щетите ще са за сметка на обществения интерес.

Към настоящия момент няма международни забрани за оръжейни доставки към Украйна, много страни членки на ЕС и НАТО открито доставят оръжие на Украйна и то именно през Полша, многобройни са публикациите в тази връзка на чуждестранни реномирани медии, отразяващи висши политици или военни командири.

Решението на българския Парламент за оказване на военна помощ чрез ремонт у нас на Украинска военна техника освен, бе квалифицирано като кухо и неизпълнимо поради липса на резервни части в България и свободен капацитет на държавните заводи, които са почти изцяло ангажирани с поддръжката на българската армия. Това абсурдно решение на депутатите послужи тогава за оцеляване на управляващата коалиция предвид формалния ултиматум на Корнелия Нинова и БСП, като за почти 3 месеца след приемането му дори една военна полева кухня не дойде за ремонт у нас. Сега с началото на отнемане на лицензи това решение на Народното събрание вече е невъзможно за изпълнение и от гледна точка липса на легитимност на българските държавни предприятия за ремонт на военна техника.

Остава въпросът защо се крие износът на българско оръжие за Украйна при наличието на толкова многобройни и очевадни факти, които безспорно доказват съществуването му. Отговорът е в Корнелия Нинова, която наивно защитава тезата, че нито един патрон не отива в Украйна или поне тя не знае къде се пренасочва нашето оръжие след Полша. На всички е ясно, че тя има електорален интерес да укрива истината от своите партийни симпатизанти, които явно счита за наивни дори глупави, но логично изниква по-важният въпрос – щом тя лъже и крие за българското оръжие отиващо в Украйна, за какво ли още ни мами в защита на нейни партийни или лични интереси?

Интересно е да се проследи и връзката между прокламирания рекорд в индустриалното производство на България и обемите произведено и изнесено оръжие за Украйна. Най-вероятно именно войната е основната причина за този бум в индустриалното ни производство и ресорният министър в лицето на Корнелия Нинова разполага с цялата информация, но дали ще я предостави и то обективно?


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати