Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Д-р Борислав Цеков: Подкрепата за Тръмп расте лавинообразно, но изходът още е неясен

Мнения

Д-р Борислав Цеков: Подкрепата за Тръмп расте лавинообразно, но изходът още е неясен

Снимка:

Борислав Цеков е автор на книгата "Доктрината "Тръмп" (2016 г.) и на научната монография "Доктрината "Тръмп" срещу неолибералния глобализъм" (2019 г.).

Изборите в Америка наистина имат съдбоносен характер, защото са избор на идеологическата посока, в която ще върви страната, а оттам и голяма част от света.

На финалната права на ожесточената предизборна кампания, президентът Тръмп успява да мобилизира своите избиратели до краен предел. Колкото по-свирепа е цензурата и пропагандата на технологичните олигарси (Facebook, goоgle, Twitter) и прогресистко-либералните медии (CNN, New York Times, Associated Press и пр.) толкова по-мотивирани са консервативните и голяма част от независимите избиратели в подкрепа за Тръмп.

Много сериозен индикатор за такъв процес е значителното нарастване, в сравнение с 2016 г., на броя на регистрираните републиканци във всички ключови щати, които ще решат крайния изход от битката - Флорида, Пенсилвания, Уисконсин и пр. При демократите няма подобна тенденция. На фона на всекидневните многохилядни и ентусиазирани митинги и шествия в подкрепа на Тръмп, Байдън едва съумява да събира по две-три дузини симпатизанти.

Шумно пропагандираната реч на бившия президент Барак Хюсеин Обама в подкрепа на Байдън се състоя пред полупразен паркинг с трийсетина автомобила симпатизанти. Неслучайно прогресистко-либералните медии от типа на CNN, MSNBC или "Ню Йорк Таймс", които отдавна са погребали журналистическите стандарти и всячески участват в кампанията на страната на Байдън, не смеят да покажат кадри и снимки с публиката на предизборните прояви на кандидатите.

Прави впечатление също безпрецедентният брой на шествия, хепънинги, автопоходи, платноходни регати, които се самоорганизират в спонтанна подкрепа за Тръмп в цялата страна, дори и в Бевърли Хилс и Манхатън, без да са свързани с неговия щаб и кампания. Ако преди четири години хората гласуваха за обещанията на Тръмп, сега много от тези обещания са изпълнени, което влива огромен ентусиазъм в негова подкрепа дори и сред хора, които 2016 г. не са гласували за него.

Опитът на прогресистко-либералната пропаганда да прикрие гигантския корупционен скандал с фамилията Байдън, доведе до това, че тази информация придоби многократно по-голямо проникване през консервативните медии и алтернативните социални мрежи.

Успешно беше париран и опитът на някои щати, управлявани от демократите, да удължат приемането и преброяването на бюлетини след изборния ден, което създава предпоставки за манипулации. Върховният отмени 6-дневното удължаване в Уисконсин, а до края на седмицата се очаква да отмени и 3-дневното удължаване в Пенсилвания.

Изборът на Ейми Кони Барет за върховен съдия също консолидира гласоподавателите на Републиканската партия.

Има два фактора, които в оставащите дни могат да попречат на Тръмп да спечели втори мандат. Първият е внезапно изостряне кризата с китайския вирус. А вторият - възможните злоупотреби с гласуването по пощата в някои от щатите, управлявани от демократите.

Какъв е проблемът? Досега гласуването по пощата изискваше избирателят да поиска писмено от съответната избирателна комисия да му изпрати бюлетина, след което я връща попълнена. Заради корона кризата обаче в някои щати изпратиха бюлетини по пощата на абсолютно всички избиратели, дори и на тези, които въобще не гласуват.

Каква ще е съдбата на тези бюлетини? Дали някой вече не ги събира от негласуващите, за да ги попълни както иска и да ги прати обратно? Това са въпросите, които се поставят от щаба на Тръмп. Още по-подозрителна е съпротивата на демократите срещу разполагането на изборни наблюдатели в секциите. Във Филаделфия техният кмет направо забрани да има наблюдатели за честни избори.

Интригата ще се запази до последно, но сега, седмица преди вота, везните изглеждат наклонени повече към преизбиране на Доналд Тръмп.  


Коментари (1)

Дано Тръмп да победи! Тогава с руснаците и китайците е свършено! Светът ще си отдъхне поне за малко от левичарите кръвопийци. Победа за Тръмп!
27.10.2020 18:59 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема