Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Доц. Стойчев: Ако Нинова се заинати да е председател, може да „отлюспи“ Станишев – това ще е електорална смърт

Мнения

Доц. Стойчев: Ако Нинова се заинати да е председател, може да „отлюспи“ Станишев – това ще е електорална смърт

Снимка:

Борисов не е обърнал вота – резултатът никога не е бил в полза на БСП, категоричен е политологът

Политологът доц. Стойчо Стойчев ексклузивно пред Tribune.bg

Каква беше ролята на Бойко Борисов в тази предизборна кампания и по какъв начин успя да обърне вота в своя полза според Вас, и то с не малка преднина на ГЕРБ пред БСП?

- Вотът никога не е бил в полза на БСП. Електоралната разлика между ГЕРБ и БСП винаги е била от порядъка на 100 хиляди гласа, такава, каквато беше и през 2014 година на Европейските избори, пък и след това, ако погледнете на парламентарните избори. Това, което се създаде преди десетина дни в България беше един шум, ако искате го наречете „социологическа димка“, която имаше за цел да заблуди хората, че БСП води с малко над ГЕРБ, за да се създаде впечатлението сред конформистки гласуващите избиратели, че е по-добре да гласуват за БСП.

В такава ситуация, когато има активно организирана кампания срещу ГЕРБ, в която участват, забележете, не просто лицата от листата на БСП, но бяха ангажирани председателят на партията Корнелия Нинова и президентът Румен Радев, няма нищо по-естествено от това и лидерът на партия ГЕРБ да се включи в предизборната кампания. Още повече, че основните негативи в тази кампания бяха по отношение на Цветан Цветанов и неговото оттегляне от активно участие в изборите, или най-малко на видимо ниво, беше имиджово по-добре в предизборната обстановка.

Така че, правилно направи Борисов, че се включи. Имаше позитивен, имиджов ефект от неговото включване в предизборната кампания, но в никакъв случай не можем да говорим за обръщане на резултата, защото той винаги е бил в полза на ГЕРБ!

Подава ли оставка Корнелия Нинова или се случва нещо друго?

Очевидно Корнелия Нинова загуби на тези избори, защото за нея тези избори бяха залог за националното управление. Тя ги превърна в лична вендета срещу Бойко Борисов и заявката на БСП, не само на Корнелия Нинова, но и на участници в листата като Елена Йончева или като Иво Христов, беше не да се ходи в Европарламента, а да свалят Бойко Борисов от власт.

След като това нещо не се случи, очевидно основната цел на Нинова не беше изпълнена и съответно всички неща, които тя направи за тази цел, се оказаха провал. Говоря за разцеплението на партията по оста на това дали Станишев да бъде в листата или не. За да превърне действително кампанията в своя лична битка с Бойко Борисов, тя се опита да превърне БСП в национал-социалистическа партия, в такава, която е хем дясна и ксенофобска, хем социална. 

По този начин се опита да скъса всякакви връзки с Европейското социалистическо семейство, чийто председател е Сергей Станишев. Изхвърлянето от листата на Станишев само по себе си беше скандал и бламирането на Нинова от изпълнителното бюро на БСП беше вторият скандал. Когато излязат резултатите от преференциалното гласуване, ние всъщност ще видим, дали избирателите масово са предпочитали Сергей Станишев с преференция и ако това действително е така, то тогава са налице всички основания Корнелия Нинова да подаде оставка, защото тя вече не е просто бламирана от изпълнителния орган на своята партия, а от избирателите на социалистическата партия.

Затова лидерският въпрос в момента в БСП е на дневен ред и няма как да не бъде. Има много хора в БСП, които не искат да виждат партията в позицията на ксенофобска, ако искате нацистка група, по-скоро си представят социалистическата партия като една нормална лява европейска партия. Затова има не просто нужда от лидерска смяна, лидерски дебат, но и от ценностен дебат в рамките на БСП, за да се види дали всъщност повечето членове на социалистическата партия ще потърсят проевропейската ориентация на БСП. Или обратно – Корнелия Нинова има право да прави БСП евроскептична формация.

Преференциите издигат Сергей Станишев на второ място в листата на БСП по предварителни изчисления, какъв знак е това и може ли Станишев да се върне в борбата за председател на БСП?

Още е рано да се говори за преференциите, тъй като тяхното отчитане е по-сложен процес. Вие знаете, че при гласуването за Европейски парламент водачът в листата не е защитен, защото той не получава автоматично за себе си тези бюлетини, в които няма изрично упомената преференция. Така че, действително ще се види дали е на второ място, а може дори да бъде и на първо място.

При всички положения – на първо или на второ място, ако избирателите са изпратили Станишев на по-горно място в рамките на листата, като я пренареждат, това е голям проблем за Корнелия Нинова и означава, че тя трябва честно и открито да седне на масата със Сергей Станишев  и да обсъдят какво правят оттам насетне. Дали ще бъдат нови избори за председател, дали ще бъде някакъв друг вид сътрудничество, но трябва да има диалог.

В противен случай БСП ще бъде тотално разцепена. Междудругото много се обвинява ГЕРБ за появата на „Коалиция за  България“ – Румен Петков и Георги Първанов на тези избори като отделна формация. Но всъщност затворената врата от Корнелия Нинова е причината те да се явят самостоятелно. Те искаха да се върнат обратно в БСП и нямаше да има тази драма изобщо с алтернативната листа, ако тя беше проявила благоразумието да ги приеме обратно.

В момента тенденцията е, ако се заинати и се задържи на лидерския пост, да отлюспи от БСП още една голяма група привърженици, които подобно на Георги Първанов и Румен Петков навремето, сега покрай Сергей Станишев могат да се изявят в отделна партия, което би означавало сигурна електорална смърт за БСП.

Андреа Драганова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още