Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. ДНК: Позитивното от негативните реакции е, че се обърна внимание на кампанията!

Мнения

ДНК: Позитивното от негативните реакции е, че се обърна внимание на кампанията!

Снимка:

Опитваме се да направим позитивни неща с лек хумор, обяснява Моника Иванчовска от инициативата

Целта на вашата кампания „Направи го сега“ е принципно позитивна - насърчаване на раждаемостта. Защо обаче разбуни духовете и провокира такива негативни реакции, ирония, негодувание?

Всъщност кампанията се провежда за трета поредна година. Това трето издание е с променен регламент. И вместо само да се регистрират едни бременности, за които ние не сме повлияли за взимането на решението, преценихме, че трябва да сме насърчаващи, и от момента, в който обявихме кампанията до края на 2019 година на нашия сайт записваме всъщност семейства, техните лични истории и бременности, които са се случили между март и декември 2019 година.

В крайна сметка се стигна до вълната, която предизвика широк обществен дебат – сега дали всички реакции са негативни или подкрепящи, няма да давам оценка. Важното е, че се обърна внимание, а дали се обърна внимание на постерите или на истинските и важни неща, които искаме да промотираме, само времето ще покаже! Единственото позитивно в крайна сметка от негативните реакции е че повечето хора ще обърнат внимание на истинската цел на кампанията.

Като една неправителствена организация, ние от ДНК правим всичко възможно по силите си за едно НПО, което няма достъп до държавна власт. Така че, ние не можем да изградим детски градини или да насърчаваме по груб начин хората да имат деца без да са готови за това. Напротив, просто казваме – „Ако сте готови, ако имате партньор до себе си, времето е сега, защото никой не знае докога биологичният часовник ще бъде благосклонен“.

Кампанията приключва декември месец, тогава ще излезете ли със статистика – на колко двойки сте успели да повлияете за вземането на решение да имат дете?

Разбира се. Дали на хората до които сме стигнали в кампанията, сме повлияли ние за вземане на решението, дали двойки ще създадат своите бебета, подтикнати от нашата кампания, но няма да ги регистрират в нея, няма как да гадаем и да знаем. Факт е, че над 400 регистрации вече има в сайта ни, което предвид народопсихологията и това, че са минали няколко месеца от началото, мисля че говори за добри резултати. Ако можем да говорим за резултати! В крайна сметка пак казвам, ние сме НПО. Опитваме се да направим с позитивни неща и с лек хумор, една много тежка и сериозна тема, достъпна за всички, и междудругото тя май стана наистина достъпна за всички!

Това подхождане винаги с „хейт“, с недоверие, както се случва и с вашата кампания, като че ли е типична черта на българина?

Не знам дали българинът обича да подхожда с „хейт“, по-скоро вярвам, че една определена група от хора винаги, тенденциозно подхождат с негативизъм. За недоверието – да, бих се съгласила. Българинът е недоверчив, но в крайна сметка за трета поредна година правим едни симпатични кампании, масови кръщенета, щастливи родители и щастливи бебета! Това не се забелязва. Хубавите, позитивни неща, не се забелязват, докато не вкараме провокативен елемент, който да разбуни духовете, което се случва в момента.

Тези постери, послания на плакати и полезни факти, не са единствената част от нашата кампания. В нея има образователни лекции в цялата страна. Три, от които минаха. На есен ще започнем следващия цикъл с лекции. По време на тези събития обществени личности, психолози, медицински лица, специалисти по демография обясняват какъв е сегашния проблем, дали изобщо имаме проблем. В крайна сметка ниската раждаемост е всеобщ проблем на целия ЕС, Западен свят и съвременното ни общество.

А защо е проблем? Защото всеки търси добър стандарт на живот, много по-лесно се увличаме в егоистичния си начин на живот, защото ни е много лесно до 30 годишна възраст „да си веем байрака“, а пък да поемеш отговорност за дете е едно от най-смислените неща, които може човек да свърши в живота си! Колкото и трудно и тежко да е, това е най-сладката работа на света!  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема