Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Ето кой изяде хляба на българските зърнопроизводители

Мнения

Ето кой изяде хляба на българските зърнопроизводители

Ето кой изяде хляба на българските зърнопроизводители - Tribune.bg
Снимка:

Египетският търг от вторник - 2 карга от Румъния и 9 от Русия

Редица европейски държави, сред които и България, въведоха забрана за внос на украинско зърно. Русия има наложени международни санкции за търговия, а двете държави са световни лидери в отглеждането и износа на пшеница.

Преди месеци беше постигната договорка за доставките на зърно към африканските държави, които са най-големият пазар за внос на такива суровини. В последните седмици спогодбата пропадна, а преговорите по възстановяването ѝ забуксуваха. Въпреки това от данни, в различни сайтове за търговия със зърнени култури се вижда, че Русия може да е намерила начин как да пласира продукцията си.

Египет, най-големият вносител на пшеница в света, който предоставя субсидиран хляб за по-голяма част от населението си беше обявил търсенето на продавач на 240 000 зърно.

По данни на изданието Africa Intelligence Кайро е намерил доставчик. Според данните публикувани в изданието това е новорегистрирана фирма в Дубай, за която се смята, че има връзка с най-големият износител на зърно в Русия.

Египетският търг е завършен и ще има две карга от Румъния и девет от Русия. Първите доставки са насрочени за юни, а следващите за месец по-късно.

Сделките стават в момент когато се заговори, че Кайро може да е сключил сделка „храна за оръжия“ с Москва. Публикации за наличието на такова споразумение излязоха в началото на месец април.

Позовавайки се на изтекъл американски свръхсекретен разузнавателен документ от февр. 17 Washington Post съобщи, че египетският президент Абдел Фатах ел-Сиси е обсъдил със своя висш военен персонал план за производство на 40 000 ракети за тайно изпращане до Русия, заедно с артилерийски снаряди и барут. Кайро отрече информацията. Докладът публикуван от Washington Post отбелязва значителния брой сделки, сключени наскоро от Кайро и Москва. Посочва се, че Египет разчита повече на руското зърно от началото на войната в Украйна като част от споразумение, което помогна да се „избегне недостиг на пшеница, който може да предизвика социални вълнения в страна, където бедността е широко разпространена, а хлябът присъства на масата на всяко хранене.“ (За разлика от много страни от Близкия изток и Северна Африка, хлябът е по-важен продукт за египтяните дори от ориза.)

Малко по-късно същия месец пък стана ясно, че след намесата на САЩ Египет няма да продава оръжие на Русия, а ще предостави муниции на Украйна. Washington Post се позовава на пет документа, публикувани в Discord в резултат на изтичането на информация. Документите показват, че Египет възнамерява да използва своите съоръжения за производство на оръжие за Украйна „като „лост“ за получаване на съвременни американски военни стоки“.

След изтъргуваните сделки за зърно от вчера остават неясни намеренията на Египет, какво точно споразумение има и с кого, най-вече.

Припомняме, че през миналата година Кайро смени доставчиците си на суровини, след нахулването на Русия в Украйна. Обявено беше, че ще търгува с Киев.

Нашата страна също изнесе голямо количество зърно за африканската държава. Според данни на „Ал Арабия“ България е продала 50 000 тона пшеница.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати