Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. От 24 април България спира вноса на храни от Украйна

Политика

От 24 април България спира вноса на храни от Украйна

От 24 април България спира вноса на храни от Украйна - Tribune.bg
Снимка:

От 24 април България спира вноса на храни от Украйна, съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на земеделието Явор Гечев.

„България последва примера на други държави - Полша, Унгария, Словакия, с опасенията, че нашият пазар е наистина достатъчно пренаситен. Имаме продукция за няколко милиарда, за която ако не вземем допълнителни мерки, трудно ще реализираме и ще търпи много сериозни загуби. Коридори, които вече са спрени, отново ще бъдат пренасрочени към Румъния и после към България“, посочи земеделският министър. Той уточни, че страната ни ще запази транзита на стоки от Украйна за трети държави.

"Когато една държава има проблем, целият ЕС има проблем. Българското правителство реагира спрямо информацията и опасенията, които има. Включително съседни държави имат опасения относно санитарните мерки за качеството на продуктите", подчерта Гечев.

Решението на българското правителство ще важи до 30 юни 2023г. Земеделският министър напомни, че България очаква да се приеме работещо общоевропейско решение за "коридорите на солидарността“ и не очаква страната ни да бъде санкционирана заради решението от днес. Гечев се ангажира, че при бърза реакция на Брюксел забраната, която правителството ни въвежда, може да бъде отменена и преди 30 юни.

Забраната се отнася до над 20 стоки. Сред тях са: мека и твърда пшеница; пшенично брашно; семена от слънчоглед; слънчогледово масло; царевица; пчелен мед и пчелни продукти; сурово мляко; сухо мляко; млечен концентрат; орехи; лешници; яйца; птиче месо; свинско месо; овче и козе месо; ръж; ечемик; овесени ядки; сорго; елда; нишестета, инулин, пшеничен глутен; соя; ленено семе; рапица; вино; винен оцет; етилов алкохол.

Забраната няма да бъде прилагана за транзитнопреминаващите стоки през територията на България, в случай че партидите са в специализирани транспортни средства, запечатани и пломбирани на границата, без да се допуска разтоварване и претоварването им на територията на страната ни. Забраната не важи и в случай че в декларацията, придружаваща пратката, се декларира, че крайната дестинация на товара не е Република България.

Правителственото решение отчита необходимостта от обезпечаване транзитното преминаване през коридорите на солидарността на доставките от жизненоважни храни за най-нуждаещите се в трети страни.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети