Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната - Евгени Михайлов: Още не сме си разказали истинската история за 20-ти век

Мнения

На Трибуната - Евгени Михайлов: Още не сме си разказали истинската история за 20-ти век

Снимка:

На днешния ден се навършват 75 години от най-черната дата в съвременната българска история – масовото избиване на българския елит от комунистите. Пред паметната плоча на жертвите на терора пред НДК се срещаме с режисьора Евгени Михайлов.

Вашият филм „Сезонът на канарчетата“ описва действителността при комунистическия режим. Още ли ни броят за канарчета и успяхме ли да се отърсим от това?

При канарчетата има една особеност, че те се научават да живеят в клетка и ако ги пуснеш, не знаят какво да правят със свободата си. В този смисъл, за съжаление, все още сме канарчета.

Събуждането и поддържането на тази памет за преживяното ще помогне ли на младото поколение?

Стига да имат памет и стига да започнат да се изучават престъпленията на комунизма в училище.

Роднините на жертвите настояват за музей?

Това е най-малкото, което сме длъжни да направим. Младите трябва да имат памет. Музеят е един от елементите на паметта. Но още по-важно е разказването на истинската история, защото още не сме си разказали истинската история за 20-ти век.

Кое ни спира?

Това, че на много властови, медийни и финансови позиции, все още са наследниците на онзи режим. От години наблюдаваме пренебрежение към паметта и миналото. Едно от най-зловещите неща през тези 30 години е циничното твърдение: „Дайте да не гледаме назад, дайте да гледаме напред“. Това обръщане гръб на миналото ни изправя пред опасността да го повторим.

Защо след вашия филм и още два-три не се направи поредица?

Няма и да има скоро, защото навремето, когато се направиха първите два-три филма след 1990г.  – „Сезонът на канарчетата“, „Кладенецът“ на Дочо Боджаков, филм за лагерите на Атанас Киряков и веднага се каза – „Стига с това минало, стига с тези лагери, стига с тези преувеличения, не е било така“. Веднага се затисна темата. Както виждате, няма нищо. Няма нищо за Народния съд, няма нищо за процесите над свещениците, няма нищо за избиването на елита, никакъв филм.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема