Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Генерал Събев за Крим: В 21 век никой не очакваше държава-членка на ООН да предприема такава агресия

Мнения

Генерал Събев за Крим: В 21 век никой не очакваше държава-членка на ООН да предприема такава агресия

Снимка:

Светът няма да се примири с действията на Русия

Ексклузивно интервю с генерал Съби Събев за Тribune.bg след брифинг на тема „Пет години от началото на руската агресия срещу Украйна и от окупацията на Крим”, който Атлантическият съвет на България организира. Професионалната кариера на гененерал Събев е изцяло военна и главно във военно-въздушните сили (ВВС), където като офицер служи в продължение на 25 години. Той е заемал различни длъжности във ВВС и ГЩ-БА,  на тактическо, оперативно и стратегическо ниво. Генерал Събев приключва богатата си военна кариера като първи военен представител на България в Главната квартира на НАТО, в Брюксел – Белгия, след приемането на страната в Алеанса, където работи над 2 години като национален представител във Военния комитет на НАТО и Военния комитет на ЕС. Член е на Атлантическия съвет на България.

 

- Генерал Събев, навършват се пет години от началото на руската агресия срещу Украйна и от окупацията на Крим. Защо се стигна до това ескалиращо напрежение между двете страни, от какво са продиктувани действията на Русия?

- Ако си спомняте отказа на президента Януко̀вич  да подпише документа за асоциирано членство на Украйна към Европейския съюз - каквито бяха очакванията на украинското общество, реално това беше искрата, която разгори това обществено негодувание и нетърпимост в Украйна. Поради което, той беше принуден да избяга от страната. Естествено Януко̀вич  беше изцяло проруски президент, беше му много ясно разпоредено никога да не предприеме и утвърди такава инициатива, в резултат на което се създаде тази ситуация. Русия беше подготвила план за анексията на Крим. Крим е необходим на Русия главно от военностратегическа гледна точка и съображения, отколкото от чисто икономически съображения. Това се осъществи много бързо, добре планирано, координирано, което изненада в голяма степен украинското общество и международната общност, включително Европейския съюз и НАТО. Никой не е очаквал, че в началото на 21 век държава-членка на ООН ще предприеме такава агресивна стъпка. Русия е постоянен член на ООН, която има ключова роля при вземането на решения, свързани с международната сигурност. Но това е факт, поради което реакцията на международната общност, разбира се, нямаше как да бъде въоръжена или да започне някакъв военен конфликт с Русия. Затова бяха избрани дипломатически средства, икономически санкции, които очевидно ще продължат. Русия като че ли се надява, че колкото повече минава времето, ето вече минаха пет години, санкциите ще отпаднат, светът ще се примири, ще приеме този агресивен акт и отношенията отново ще продължат да бъдат такива, каквито са били преди. Очевидно обаче това няма да се сбъдне. Както виждаме популярността на руския президент намалява доста бързо и нищо чудно, за да повиши този рейтинг и вярата в него самия, Путин да предприеме и някои други по-агресивни стъпки - било то в Украйна или в други страни. Остава да видим!

- Какви биха били последствията от действията на Русия, от този конфликт най-вече за България, но и за целия Черноморски регион, както и за Европа като цяло?

- В Черно море действа международното морско право. Всякаква по-висока милитаризация на региона, контролът, който се опитва да осъществи Русия над Черно море, е неприемлив от международна гледна точка. Затова имаше и много призиви Русия да се изтегли от Крим, да се върне на масата на преговорите. Този конфликт може да повлияе на много неща – търговия, туризъм и т.н. Независимо, че на българското правителство и на самия премиер много се иска Черно море да бъде демилитаризирана зона, да се развива туризъм, търговия, това не зависи само от желанието на България. Русия има съвсем други планове и тя си ги преследва последователно. Средата за сигурност в Черноморския регион започва да тревожи сериозно не само НАТО, Европейския съюз, а и Организацията на обединените нации. Не се знае какви стъпки ще последват. Русия става все по-непредвидима! Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, такова поведение от нейна страна е неприемливо и аз няма да се учудя, ако след известно време се постави въпросът за статута на Русия като такъв член. Тя трябва да бъде пример в това отношение за останалите държави, а се случва точно обратното, като дава твърде негативен пример с такива агресивни стъпки.

- От позицията на вашия дългогодишен опит, как смятате, че ще се развие този въпрос? Мислите ли, че ще се стигне и до други военни действия от страна на Русия?

- Русия очевидно няма никакво намерение да се изтегля от Крим и да го предаде обратно на Украйна. Неслучайно беше построен този мост през Керченския проток с цел улесняване комуникацията – шосейна и железопътна, с основната част на Русия. Русия изчаква! Колкото до това какви са нейните планове в бъдеще, факт е че тя ще поддържа този конфликт като замразен. И в Молдова, и в Грузия, и в Украйна, целта е тези държави никога да не станат членки както на Европейския съюз, още повече на НАТО. Русия поддържа политиката да има един кордон от държави около нея, които да я изолират от държавите на ЕС и НАТО. Но тази заплаха, която Русия постоянно тръби във вътрешнополитически план, тя е за вътрешна употреба, има за цел да мобилизира руското население да подкрепя тази политика, която президентът Путин и неговото обкръжение водят, включително в областта на отбраната. Няма реално такава заплаха и с течение на времето все повече хора от Русия ще разбират, че всички тези средства, които се хвърлят за тази агресивна модернизация, могат да се използват за съвсем други цели.

Автор: Андреа Драганова   

 


Коментари (2)

Щабар хрантутник е тоя Натовски платен псевдо офицер! Само спам създава, ама много ви е посредствена медията, не помествайте такива безсмислици! Струва ми се че сте герберски хибридчици май? Отивам в блиццц!
20.03.2019 08:02 / Отговор
Бранимир Методи Борилов, трябва малко разнообразие даже и в политиката. Имахме си вече Плевнелиев. Този генерал е двойник, демек подмазвач. Агресия в Крим няма! Толкова е ясно, че не подлежи на коментар. Крим е автономна република и има право да решава съдбата си. Проведен беше референдум, последва молба за присъединяване на Крим към РФ и толкова. Всичко друго е плод на фантазии. Обкръжената Русия била агресивна, защото се готвела за отбрана. Няма лесно папане Борилов. Дори и с генералски лафове не става. И със съжаление не става. Въобще няма никакъв начин не става. Русия засега има около 7 минути през които да унищожи тези, които дават заповеди, да неутрализира ракетите насочени към Москва и да ликвидира точките от които са изстреляни. На тебе остава свободата да си избираш президенти и да мразиш "агресивните" Руснаци.
24.03.2019 07:54 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема