Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Георги Гьоков пред Tribune.bg: Спорът в сглобката е кой ще вземе повече регулатори

Мнения

Георги Гьоков пред Tribune.bg: Спорът в сглобката е кой ще вземе повече регулатори

Георги Гьоков пред Tribune.bg: Спорът в сглобката е кой ще вземе повече регулатори - Tribune.bg
Снимка:

За ротацията на кабинета, за предложения меморандум от ПП-ДБ и дали той ще разглоби некоалицията Tribune.bg разговаря с народния представител от БСП и бивш социален министър Георги Гьоков.

Г-н Гьоков, как гледате на споровете около ротацията на кабинета и предложения меморандум от ПП-ДБ, пропукват ли се отношенията в "сглобката"?

Не вярвам да се пропукват отношенията. Това е просто спор, за да надделеят едните над другите. Става дума за това кой ще вземе повече регулатори, кой ще вземе позицията на външен министър и т.н. Мисля, че тези сигнали, които излизат към обществото, са по-скоро игра, отколкото реални стъпки към разваляне на правителството.

С какво е толкова важен поста на външен министър за ПП-ДБ, например?

Не мисля, че е важен. Просто всички показват мускули и никой не иска да отстъпи в случая. Борисов усеща, че властта от полето на действие е взета и сега просто показва мускули на ПП. Иначе поста външен министър е важен, но за България, не за ПП. Даже е странно, че се водят такива битки и се предлага декларация за работа. Това са детайли, които не би трябвало да им пречат, ако наистина мислят за България.

Толкова месеци правителството работеше без такава декларация или меморандум?

Странно е, че нямаше. Имаше нещо като импровизирана програма, която не доби такава публичност, т.е. няма програма за управление. Изтеклите 9 месеца имаше битка между формациите в сглобката, те дори не си позволяваха да се наричат коалиция, което пак е странно. Не може да управляваш държавата и постоянно да се тресат от скандали участниците в сформираното мнозинство.

Смятате, че битката за регулаторите ще е още по-ожесточена?

По-интересното е, че никоя от страните не си признава, че се води битка за регулаторите. И двете страни твърдят, че искат регулаторите да са независими. Представител на несглобката даже изтъкна, че не искат някой да размахва пръст на регулаторите и да им казва какво да се случва.

Е, в т.н. меморандум Кирил Петков посочи, че е записано "кандидатите за членове на регулаторите да не са ярки политически лица"?

Да, самите им действия, обаче, показват обратното.

Как оценявате процесите на "отлюспване" в лявото пространство, в БСП и "Възраждане"?

Като казвате лявото, мислите ли, че "Възраждане" е лява формация, аз не мисля. Те могат да се представят за всичко, но единствената лява формация, представена в парламента, е БСП. За отлюспване не можем да говорим.

Да, г-жа Нинова "дръпна спирачка"!

Не г-жа Нинова, Изпълнителното бюро имаше много разумно решение да се оталожат страстите и да преценим обстоятелствата. Сигурно ще изслушаме и страните и на Националния съвет ще решим какво правим. Аз мисля, че няма да се стигне до крайности. Просто не е нормално да се нарушават решенията на висшите органи на партията. Все пак сме партия единомишленици и решенията на органите ни важат за всички.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати