Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Голямото обръщане на палачинката

Мнения

Голямото обръщане на палачинката

Владислав Апостолов, коментар специално за Tribune.bg

Гигантските корпоративни медии, свикнали на комфорта да налагат глобалния журналистически разказ, кашлят все по-тежко тежко покрай катастрофалното си отразяване на пандемията и цялата чудовищна каша, която вирусът предизвика.

Все още страшно влиятелни, много от „колосите на информацията“ сякаш се състезават за унищожаване на остатъците от собствената си репутация в очите на необременени и незомбирани хора, и за замазване на зрелищната излагация пред клетниците, които продължават като туземци да ги обожествяват като златен стандарт на журналистиката и обективността.

Хипотезата, че коронавирусът може да е бил „изпуснат“ от института по вирусология в китайския град Ухан дълго време беше третирана като конспиративна теория, расизъм, тръмпизъм, нелепо извинение и изобщо като нещо, което не подлежи на сериозен разговор.

Твърдения и публикации, свързани с подобна хипотеза бяха трити и забранявани в социалните медии, а пък корпоративните издания посветиха огромен ресурс на оклеветяването и дискредитирането на всеки, дръзнал дори да пита дали все пак не трябва поне да задаваме въпроси по темата.

Но в последните няколко седмици най-голямата медийна палачинка на нашето време започна да се обръща. „Конспиративната теория“ стана „легитимна хипотеза“, а социалните медии не цензурират мнения за евентуален лабораторен произход на вируса.

Дори любимият на либералите комик Джон Стюарт подкрепи хипотезата и неговите думи бяха оставени да станат вайръл в Twitter. Нещо абсолютно немислимо допреди няколко месеца.

Още през септември първите по-артикулирани теории, че коронавирусът може да е продукт на китайска лаборатория бяха осмени и отхвърлени от модерните „факт чекъри“ на корпоративната класа с бомбастични изрази като: „Твърдението е нелепо и неточно“. През май тази година „факт чековете“ бяха оттеглени.

Дори докладът на държавния департамент на САЩ през януари, в който се обсъждаха доказателства за връзката между лабораторията в Ухан и произхода на вируса, не накара медиите дори да допуснат  каквато и да е било вероятност за подобно нещо.

Но изведнъж всичко се промени. На 26 май Facebook съобщи, че „в светлината на протичащи разследвания за произхода на  COVID-19 и след консултации със здравни експерти, ние няма вече да премахваме твърдения, че COVID-19 е създаден от човешка ръка“.

Eто това се казва епично обърната палачинка. Но какво наистина се промени? Изданието The Federalist отговаря: „Нищо, освен едно - днес президентът, който призовава за разследване на института по вирусология в Ухан се казва Джо Байдън, а преди се казваше Доналд Тръмп.“

Буквално толкова им трябва. Най-големите медии и най-влиятелните технологични компании са готови да променят поведението си на 180 градуса в зависимост от партията и политиците на власт.

Когато една теория е била потенциално изгодна за и подкрепена от политик, който те желаят да унищожат, то тази теория е конспиративна, лудост, опасна и следва да бъде осмяна и цензурирана. Но когато същата теория е подкрепена от политик, който те са помогнали да дойде на власт, то тя става легитимна, заслужава внимание и вече не е забранена.

Тук дори не става въпрос за реалния произход на вируса. Окончателно и неоспоримо становище явно сега няма. Това е изключително мътна материя, която тепърва може би ще бъде осветявана. Въпросът е за пълния и окончателен фалит на световните медии. Още в самото начало беше ясно, че в големия разговор за това, което ни се случва, има и трябва да има поне някакво място за подкрепената от свидетелства хипотеза за лабораторията в Ухан.  Но по чисто политически причини основните играчи на пазара на информация направиха всичко възможно да  забранят и отменят такава хипотеза.

И сега са принудени да гълтат думите си, докато се опитват да се направят, че нищо особено не е станало. Като детето, което току-що е строшило най-скъпата и ценна ваза в стаята и върти поглед към пода, мислейки си, че възрастните няма да разберат какво е сторило току-що.

Обръщащата се палачинка има много други компоненти. Преди изборите Камала Харис каза, че не би се ваксинирала след като „Донадл Тръмп казва, че трябва“. Но днес тя е ваксинирана, както и още стотици милиони американци и то с ваксини от програмата за ваксинация на администрацията на Тръмп.

Децата на нелегални мигранти по границата с Мексико бяха държани „в клетка“ по времето на Тръмп. Сега при Байдън са в „съоръжения“. А нищо не се е променило. Освен името на човека в Белия дом. Но палачинката диктува „децата в клетки“ да станат „съоръжения за непълнолетни“. И станаха.

Стената по границата беше расистка и анти-човешка при предишната администрация. Днес е необходимост и трябва да се довърши. И още, и още, и още...

Обръщането на палачинката е популярна осмиваща метафора за медиите в България. Но дори и най-гъвкавите сред тях са пълни аматьори пред корпоративната журналистика от световен калибър. Това, което те направиха и продължават да правят с отразяването на пандемията – а и почти всичко друго от значение – е отвъд всякакви измислени класации, в които наранените чувства на някакви хора ни поставят на 112-о място.

Тук говорим за нещо много по-сериозно и реално. За най-могъщите информационни гиганти в историята, които са готови да лъжат и манипулират за най-важните неща, в името на политически цели.

Владислав Апостолов е автор и журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни медии. Културен редактор във вестник “Труд”. Коментатор в bTV и БНР.   

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още