Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Говорейки за "възродителен процес" в Скопие, Радев се отдалечи от принципите на служебния кабинет

Мнения

Говорейки за "възродителен процес" в Скопие, Радев се отдалечи от принципите на служебния кабинет

Снимка:

По време на срещата на  европейските лидери и страните от Западните Балкани, която се проведе в Словения, Румен Радев не само отправи остри обвинения за провеждане на "възродителен процес" срещу македонските българи и системно унижаване на българското културно наследство, а  посочи и нуждата българите да бъдат вписани в македонската конституция.

От думите му стана ясно, че все още не се знае каква част от исканията ще трябва да изпълни Северна Македония, преди да може да започне преговори за членство с Европейския съюз.

Това, което прави впечатление от изказването на Румен Радев, е че критериите, които отправя към Северна Македония до голяма степен се различават от тези на служебния кабинет. Те по-скоро напомнят приоритетите на правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти.

Недотам добро впечатление направи и репликата му, че към срещата на върха се е включил "премиерът на страната кандидат", макар в съобщението на прессекретариата му  да пишеше, че президентът е поканен на разговор с Меркел, Макрон и Зоран Заев.

На фона на думите от страна на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че Западните Балкани принадлежат към ЕС, Радев избра острия тон и нападките, като очерта и конкретни стъпки за сближаване между двете страни, като едно от тях е скъсването с македонизма. По думите му ключът към съгласие на България зависи от Договора за приятелство и добросъседство, сключен през 2017 година.  


Топ новини

виж още

Актуална тема