Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. И като настана една повишена раждаемост, та ум да ти зайде

Мнения

И като настана една повишена раждаемост, та ум да ти зайде

И като настана една повишена раждаемост, та ум да ти зайде - Tribune.bg

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg 

Неадекватното поведение на Кирил Петков и дружинката около него продължава, макар наяве да излизат все повече притеснителни данни, касаещи както харчовете, направени от тях, така и неизпълнените обещания. А най-нелепото е, че променкаджийте продължават да се хвалят с неща, които всъщност не са изпълнили.

Лъжа, след лъжа, след лъжа...

На откриването на кампанията им преди броени дни разбрахме, че ПП са постигнали „рекордно увеличение на преките чуждестранни инвестиции с 30 процента, 2 процента ръст на икономиката за 2023 г., спад на инфлацията, 2,3 млрд. лв. за развитие на регионите и териториалните планове за справедлив преход, успешно завършва рехабилитацията на ПАВЕЦ – „Белмекен“, завършва и рехабилитацията на ПАВЕЦ – „Чаира“, втори сме по ръст на заплатите в ЕС, минималната работна заплата е нараснала с близо 20 процента, пенсиите през 2023 г. са се осъвременили с 12%, а тази година  - с още 11%, а доходите нарастват два пъти и половина над процента над инфлацията, безплатни са над 400 лекарства в областта на сърдечносъдовите заболявания, първият медицински хеликоптер вече е факт”.

Размахаха се графики, че са започнати мостове, построени са магистрали (?!). Да се чуди човек, една страна ли обитава заедно с Петков и Василев. Истината е далеч по-различна и е много лесно проверима – например, ръстът на БВП от последните 3 години се дължи на потенциала за растеж, зададен още преди 2022 г., а инвестициите не само не са рекордно увеличени, са на крайно ниско ниво, което съответно намалява потенциалния БВП и е индикация за влошен растеж за следващите години.

Лъжите за 400-те безплатни лекарства за сърдечносъдовите заболявания, също са лесно опровержими. Според Иван Димитров от Българския пациентски форум, малко над 50 лекарства за високо кръвно и болно сърце стават безплатни. „Касата ще плаща най-евтиното лекарство. Ще има едни българи, които според терапията, която ползват, могат да се възползват от най-евтините лекарства, но тези, които на които терапията не им позволява, отново ще си доплащат“, беше категоричен той.

Относно енергетиката – според специалисти, отрасълът е буквално източен от действията на Василев и сие, което предполага спад  в генерирането на БВП през следващите години, а пък спестяванията на хората не само не са се увеличили, а рязко са намалели.

Това не попречи на Василев най-нагло да се изцепи, че „Ако искате България да стане латиноамериканска държава, гласувайте за ГЕРБ“, докато на видеостената зад него се появяваха данни за построени въображаеми магистрали и мостове. Вероятно тези „данни” трябваше да са доказателството, което да подкрепи думите на Василев, изречени през 2021 г., че „Без шкафчета и кюлчета на година ще можем да правим по две магистрали Хемус”, само че тези „данни”, са само в главите на хората в ПП.

Повишена раждаемост ли?

За да не остане по-назад, и типично в негов стил, два дни по-късно Петков гордо размаха лист в кулоарите на парламента като доказателство как ПП са вдигнали плодовитостта на населението. Не, не е шега! На фона на катастрофален спад през 2023 – по думите му – за първи път от години по-малко от 50 хиляди бебета са се родили в България за цяла година. „По време на ГЕРБ коефициентът на плодовитост, който измерва раждаемостта тя е много ниска. ГЕРБ свършва да управлява и тя скача нагоре“, съвсем сериозно заяви съпредседателят на ПП. Причината била наличието на детски градини и по-високите заплати, похвали се още Петков.

Той даже се изцепи, че ако се върнем в стария модел, визирайки управление на ГЕРБ, демографската криза щяла да продължава да е проблем, а ако сме продължили с новия модел – тоест управление на ПП, където имало, видите ли, социална политика и икономически растеж, демографията щяла да бъде решена.

Горкият той пак оплете нещата, неразбирайки, че коефициентът на плодовитост е колко деца ражда средно една майка, а всъщност броят на новородените е намалял, както сочат и всички статистики. Според официалните данни, изнесени през февруари, в последното десетилетие броят на новородените е намалял с около 10 000, като за 2023 г. те са 49 610, което е с 2062 деца по-малко в сравнение с предходната 2022 г. Всъщност именно по време на управлението на ГЕРБ – през 2019 г. за последно бебетата са били над 60 хил. на година през 2019 г., след което следва тенденция за намаляване на новородените, а през миналата година за пръв път новородените са под 50 000.

Глупостта е заразна

Явно от глупостите на Петков им е писнало и на ДБ, чийто съпредседател Христо Иванов се червеше и въртеше очи, докато слушаше невярващ тълкуванията на Петков, касаещи коефициент на плодовитост, детски градини, решена демография. Макар че споменавайки Иванов, той също влиза все по-усърдно в компанията от неразбрали какво се случва или по-точно, удобно забравили какво са говорили и/или направили.

Преди броени дни той се оправда, че не помни кой е предложил текстовете, касаещи конституционните промени и срещу които сега се жалват именно от ПП и ДБ, по-конкретно – това че служебното правителство в ръцете на ГЕРБ. Стана ясно, че именно Иванов се е подписал първи под предложенията за промени в Конституцията, които се отнасят до служебното правителство. Това беше разкрито, след като беше показан протоколът на редовното заседание на Комисията по конституционни въпроси, проведено на 16 декември 2023 година.

Oстава въпросът дали Иванов съзнателно се прави на разсеян, опитвайки се да прикрие действията си, или пък компанията на Петков и останалите на ПП през последните две години му се е отразила пагубно, поставяйки го в ситуацията на поговорката: „с какъвто се събереш, такъв ставаш”. Може би по-вероятно е второто, защото също като Петков, той започна да звучи все по-безумно, като по време на откриването на предизборната кампания, заяви, че е време ГЕРБ и ДПС да признаят, че са управлявали заедно и ще продължат да го правят, явно удобно забравяйки, че именно той е пил мазно турско кафе и седял в скута на Делян Пеевски  – по думите на самия председател на ДПС.

И така, гордо преизпълнили петилетката в съкратени срокове, ПП и ДБ продължават да размахват графики и статистики (с които явно разполагат само те), продължават да държат речи, които трябва да убедят целокупния български народ, че след управлението им настана такъв живот, че само си викаме дано... Всъщност си викаме дано не пак, че съвсем ще се стопим...

* * *

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати