Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Искрен Митев пред Tribune.bg: Резултатите на редовното правителство са факт и не могат да бъдат пренебрегнати

Мнения

Искрен Митев пред Tribune.bg: Резултатите на редовното правителство са факт и не могат да бъдат пренебрегнати

Искрен Митев пред Tribune.bg: Резултатите на редовното правителство са факт и не могат да бъдат пренебрегнати - Tribune.bg
Снимка:

За ротацията на правителството, кои министри ще си тръгнат и членството на страна в Шенген Tribune.bg разговаря с народния представител от „Продължаваме промяната“ Искрен Митев.

Г-н Митев, какви са приоритетите на новата парламентарна сесия освен ротацията на кабинета, местата в регулаторите и Шенген?

Аз съм икономист и моят приоритет като народен представител е българите да живеят достойно, с по-високи доходи. За мен свободата и правовата държава се гарантират чрез благосъстоянието на хората. Когато се чудиш какво да сложиш на масата или как да си платиш лекарствата, какво да облечеш или как да си платиш тока, няма как да си мислиш за големите промени по света. Иска ми се България да не е на опашката и да сме сред най-бедните страни в Европа.

Един от упреците към правителството бе, че се теглят кредити, за да се плащат пенсии, че се раздават пари, а това действа проинфлационно? 

За трети път вдигаме пенсиите по Швейцарското правило, което не работеше 6 години. Не мисля, че това действа проинфлационно, защото тези пари отиват директно в потребление, което захранва икономиката и тя отбелязва ръст.

Финансовият министър, обаче, не даде коледни добавки на най-бедните пенсионери?

Разговарях по този въпрос с една дама в трамвая и тя призна, че преди е получавала 280лв., а сега – 580лв. Поинтересувах се дали предпочита еднократна добавка или ежемесечно увеличение на пенсията си, а тя заяви, че предпочита и двете. Смятам, че 50 лв. коледен бонус е обидно. С това се замазват очите на възрастните хора, вместо да им се вдигнат пенсиите с по 100 лв. всеки месец. Смятам, че толкова високи трябва да се доходите на българските граждани, че те да не се лишават. Ако сега месечно хората се лишават от три неща, а след края на този парламент – от едно по-малко, това за мен ще е победа. За да се случи това, трябва да има работеща икономика, която да плаща заплати и да внася данъци. Бизнесът трябва да може да привлича капитали и да тегли по-евтини кредити. Един добър вариант в този смисъл е да станем част от еврозоната.

Подкрепяте ли усилията на министър Василев, който започна проверки в BILLA и OMV?

И в още 700 фирми, да. Това е свързано с завишения фискален контрол.

И не е свързано с Шенген?!

Според мен е несправедливо някоя фирма, свързана с Австрия, да се оплаква от този контрол. Някакво чувство на вина ли изпитват тези хора, че ни блокират за Шенген неправомерно?! Значи останалите 700 фирми могат да бъдат ревизирани поради това, че се вкараха нови правила за стоки с фискален риск. Това са големи фирми, нормално е да бъдат ревизирани. Това, което повече ме учудва, са първите реакции, които идват от Австрия по повод факта, че камионите със стоки за тях направиха опашка през половин България. От една страна Австрия иска ние да гарантираме завишен контрол на границата, а когато той е факт, те казват – вие спирате стоките ни. За 10 дни пълни проверки на стотици камиони, които чакат, бяха хванати 10 мигранти. Това показва неадекватна реакция и оспорва твърдението, че мигрантите във Виена влизат преобладаващо от България.

 

Шенгенската граница е пробита, но не е при нас?

Времето ще покаже. Всяко действие има и противодействие. Когато кажеш на една държава да ти проверява обстойно камионите, изведнъж всички стоки почват да се бавят. И в един момент ще почват да изчезват стоки от магазините, ще има ценови натиск - доматите от Турция ще намалеят, което ще вдигне цената на доматите изобщо. Надявам се политиците в Австрия да се замислят – това ли беше най-доброто, което страната им можеше да направи с тази несправедливост спрямо България и Румъния. Това негативно влияние върху целия ЕС. Защо ЕС позволява двойни стандарти и допълнителни претенции към отделни страни, които от 10 години изпълняват условията за Шенген? Австрия поиска допълнително споразумение от нас, защото Дъблинското споразумение отпада, а то отпада, защото не работи. В момента има ново споразумение от декември месец за солидарно споделяне на мигрантите между страните.

Как ще се осъществи ротацията, имате ли забележки към някои министри?

Смятам, че ротацията ще е по-скоро градация.

Ще е за добро?

Да, защото това да бъдеш министър е неблагодарна работа и една от най- трудните позиции на ниво държавна администрация.

А освен здравният министър, кои други ще си тръгнат?

Поздравявам здравния министър, че реши сам да се оттегли. Той е професионалист и ако се чувства неподкрепен, това е естествено. Не зная защо се чувства така, защото ние го подкрепихме изцяло за одита на всички болници, подкрепихме го за детската болница, за електронното здравеопазване. Преди за всяка грешка в държавата се уволняваха ресорните министри, а сега при ПП няма такова нещо.

А как ще отговорите на забележката, че Делян Пеевски Ви „ръководи“ в парламента?

Нека отделяме манипулациите и внушенията от фактите. Няма абсолютна власт в Народното събрание. Ако Пеевски можеше да управлява самостоятелно, щеше да го направи. Всеки един от хората в тази зала не иска да се съобразява с другите.

Всеки си мисли, че ще вземе по-добри решения?

В крайна сметка ситуацията е такава. Интересно ми е, защо през годините образът на Пеевски е изграждан като негативен, а сега се опитват да внушат, че има влияние. Ние от ПП сме независима организация, нашите ръководители са показали, че са независими хора.

Но не отказвате подкрепа от ДПС?

Ние сме платили цената и сме работили да имаме подкрепа от ГЕРБ-СДС. Какви са взаимоотношенията на ГЕРБ-СДС с ДПС, те една организация ли са, която е разделена на две, са някакви други въпроси. Но ние като преобладаваща част от тази „сглобка“ – клопка на невъзможността да управляваме сами, имаме законодателна програма, която сме изпълнили на 70%, а остават още три месеца преди ротацията. Приехме промените в Конституцията, бюджет с рекордно нисък дефицит и т.н. Резултатите на редовното правителство са факт и те не могат да бъдат пренебрегнати и от най-яростните ни противници.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати