Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Как да познаем наследниците на комунистическия режим в България?

Мнения

Как да познаем наследниците на комунистическия режим в България?

Защо вицепрезидентът Йотова почита Вапцаров, но не и жертвите на комунизма?

Датите, на които почитаме паметта на знаменити българи, останали в историята ни като герои, будители или жертви на несправедливи режими, показват реалната идеология на днешните политически партии. Традиционно 23-ти юли – ден за почит към паметта на Никола Вапцаров, се отбелязва единствено от БСП с тежки слова и политически декларации.

Но наследниците на комунистическата партия упорито отсъстват на 1-ви февруари, когато е поклонението в памет на жертвите на комунистическия режим.

Петият демократично избран президент Румен Радев така и не се появи нито веднъж на Мемориала на жертвите на комунизма.

Какви ги върши президентът Румен Радев на 1 февруари?

Но на гарнизонното стрелбище, където е разстрелян Никола Вапцаров, слово изнесе лично вицето му Илияна Йотова.

77 години след изпълнението на смъртната присъда срещу Никола Вапцаров и няколко негови съратници, по традиция БСП използват лобното място на поета революционер както за почит към паметта му, така и за политическа трибуна.

„Простете ми, но днес няма да говоря за погубения световнозначим талант на Вапцаров“, каза днес в словото си  по време на възпоменателната церемония лидерът на БСП-София Калоян Паргов. Вместо това той използва възможността да повтори позицията на градската левица срещу  подготвяната акция „Памет за утре“, която според БСП е вид разпространяване на „фашистка идеология“. *

Вицепрезидентът Йотова допълни: „Днес е много модерно да говорим за ценности, толкова често ги споменаваме, толкова вече сме свикнали с тях, толкова много лицемерие има в собствените ни думи, че изтриваме онова, което ни остави Вапцаров.“

Тези, които са извършвали репресии преди 1944 г., са получили своето възмездие. За репресиите след 1944 г. обаче възмездие няма. Докато съвременната социалистическа партия продължава да отбелязва като празник датата 9 септември 1944 г., продължавайки политическата конюнктура, талантливият поет Никола Вапцаров едва ли ще получи полагащото му се всенародно признание. Защото днешните леви предпочитат да говорят за жертви на „фашизъм“, но мълчаливо да премълчават съдбата на хилядите, осъдени от т.нар. Народен съд без да имат никаква вина.

Архивите помнят, че новите социалисти критикуват в официални декларации Борис III, че не е помилвал Никола Вапцаров. Но това не попречи на БСП да направи управленска коалиция с НДСВ, чиито лидер бе Симеон Сакскобургготски, син на същия този Борис III. Именно това лицемерие отблъсква хората и разделя българите на привърженици и врагове на комунистическия режим, показвайки кои са наследниците на идеалите отпреди 1989 г.

*Инициативата е на комитет, в който влизат историците проф. Евелина Келбечева, доц. Михаил Груев, доц. Лъчезар Стоянов, журналистите Христо Христов и Калин Манолов, бизнесменът Георги Георгиев и адвокат Марио Топчийски. Звeздите на проекта „Памет за утре“ ще се появят на паважа пред емблематични монументи и сгради на 1 септември  – бившия мавзолей на Георги Димитров, Държавна агенция „Архиви“ (където са били арестантските килии на Държавна сигурност), Паметника на жертвите на комунистическия режим (пред НДК), хотел „Славянска беседа“ (първия щаб на Народната милиция), Народното събрание (Партийния дом), ЦК на ДКМС (ул. „Съборна“ 13), Президентството (Държавен съвет), "Отечествен фронт" (бул. „Витоша“ 18) и църквата „Света Неделя“.  


Коментари (6)

Иван Семерджиев Вапцаров е комунист идеалист, не партиец, не терорист. Не го бъркайте с червената сволоч след 9-ти и сега!
24.07.2019 09:12 / Отговор
Реалист Вапцаров е най-добрият поет сред терористите и най-зловещият терорист сред поетите.
Ватенките защитават антибългарското у него, защото и те не са българи.
24.07.2019 13:44
nisof Вапцаров е комунст със свилени гащи от богато семейство! червените ченгета наричаха “буржоазно семейство„!
18.04.2021 19:26
Петронии Много верно казано Вапцаров е най добрият поет сред най видните терористи комунисти и най зловещият терорист сред поетите. Само бих добавил и най добре платеният терорист от Кремъл. А неговата рода цял живот на държавната софра. Дипломатически паспорти, пътувания в чужбина на държавни разноски. Високи и добре платени държавни длъжности и ред други привилегии. Ето това е истинското лице на другарите.
24.07.2019 16:24 / Отговор
Петронии Много верно казано Вапцаров е най добрият поет сред най видните терористи комунисти и най зловещият терорист сред поетите. Само бих добавил и най добре платеният терорист от Кремъл. А неговата рода цял живот на държавната софра. Дипломатически паспорти, пътувания в чужбина на държавни разноски. Високи и добре платени държавни длъжности и ред други привилегии. Ето това е истинското лице на другарите.
24.07.2019 16:26 / Отговор
Dundaky Бойка - съпруга/вдовица на Вапцаров, се отказва от името му след екзекуцията. След Девети, обаче, тя отново взема името Вапцарова.
Затова е известна и като "Бойка Два пъти Вапцарова".
25.07.2019 10:35 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема