Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Какви ги върши президентът Румен Радев на 1 февруари?

Мнения

Какви ги върши президентът Румен Радев на 1 февруари?

Какви ги върши президентът Румен Радев на 1 февруари? - Tribune.bg
Снимка:

Обзор какво избира да прави Радев през последните 3 години, вместо да почете жертвите на комунизма

Ще дойде ли президентът Румен Радев на поклонението в памет на жертвите на комунистическия режим на 1 февруари? Този въпрос заля социалните мрежи още в четвъртък (31 януари), часове преди Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Напълно резонно питане, след като в Конституцията е посочено, че президентът е обединител на нацията, коментира Desebg.com.

Проблемът с комунистическото минало и забравените, а за младите българи – напълно непознати престъпления на Българската комунистическа партия, винаги е бил (и ще си остане) тест за висша държавност. Тест за доблест да застанеш с лице към една част от българската история, която така неистово (наследниците на БКП) искат да се забрави.

Ако щете тест и за кураж да погледнеш и да назовеш истината с името ѝ пред мнозинство, което не попада дори в периферията на твоите гласоподаватели и симпатизанти.

Румен Радев очевидно няма доблест и кураж да се реши да се яви на този тест за държавност. Така той доброволно дезертира от конституционното си правомощие да бъде обединител.

За разлика от него една жена – председателят на парламента Цвета Караянчева – показа, че има повече доблест от него и разбиране за истинския смисъл на държавността, послание, което тя отдава вече втора година с присъствието си на такъв ден като 1 февруари.

Румен Радев прекъсна приемствеността на държавността още през 2017 г., след като не продължи политиката на предшественика си Росен Плевнелиев, който още при първата възможност след стъпването си в длъжност (на 22 януари 2012 г.) стана първият действащ държавен глава, който отдаде почит към жертвите на комунизма на 1 февруари 2012 г. С атрибутите на президентската власт – почетната гвардейска рота.

2017 година

Румен Радев пропусна 1 февруари 2017 г., когато беше момента да демонстрира държавност и вероятно независимост от „Позитано” 20.

Тогава той не зачете събитието, но веднага след като в медиите излезе информация, че той не е уважил церемонията, на страницата му във Фейсбук се появи съобщението:

„Днес отбелязваме Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Началото на тази традиция бе поставено по инициатива на двама български президенти. В нашата история отворените рани и незатворените страници все още са много.

Като държавен глава споделям убедеността, че единствено заедно, казвайки цялата истина и без да търгуваме с миналото, можем да преодолеем болезнените разделения в обществото ни. Всяка невинна жертва заслужава нашата почит. Поклон пред паметта на жертвите!”

2018 година

Миналата 2018 г. на 1 февруари той отново не само отсъства, но и не сметна, че протоколът му може поне да изпрати един венец в знак на почит към жертвите. Пълното игнориране на тази дата, която от 2011 г. се чества официално, показа, че той не е подготвен да се яви на този тест за държавност.

Вместо пред стената с имената на жертвите на 1 февруари 2018 г. Радев предпочете заедно със съпругата си да се срещне с българската общност в... Брюксел.

2019 година

Тази година Радев и съпругата му отново са в чужбина. Този път на 30 януари заминаха на двудневно официално посещение в Португалия. След важните държавнически срещи двамата дори се возиха на трамвай в старата част на Лисабон при разглеждането му. Срещнаха се и българската общественост в португалската столица и се снимаха със сънародниците там. Това обаче стана на 31 януари.

А на 1 февруари? Сайтът на президента и неговият прессекретариат мълчат какво прави държавният глава на тази важна за демократичната част от обществото дата. Пълно радиомълчание.

Източник: Desebg.com

Автор: Христо Христов


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (7)

Калинко Фашистите вкараха България във войната срещу народите на страната на фашистка Германия заради фашистите държавата ни бе бомбардирана,народа даде невинни жертви и фашистката клика си плати цената,но пострада и народа,плащайки дълги години репарации
02.02.2019 07:38 / Отговор
Ставрю Еииии избоде ви очите тоя президент. Точно той е обединител на бацията. Герб с какво обединяват с кражби далавери суджук геит КТБ Баневи ало Банев съ оаспорти регистъра правим ремонт на нови магистрали иииииии нема да ми стигне деня за глупостите им това ли обединява народа неее тива го разделя а вие лизачите медии сте пуснали жъкто в гащите и ако не лижете гъза на боко сте свършени. Утре когато няма да е на власт диктатора ще плюете ама днес той е ваш бог помияри. Да ни е жив и здрав оървия истински президент.
02.02.2019 10:05 / Отговор
Мунчо Нещастни шумкари и партизани!
02.02.2019 11:28 / Отговор
КАКА КУРИ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА ТАКЪВ СИ Е БЪЛГАРСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ,А НЕ МОЯ!ТОЙ Е СТРАХЛИВ МИШОК И БЯГА ПРЕД ВЯТЪРА1ЗАПОМНИХМЕ ГО ЕДИНСТВЕНО СЪС СЕМЕЙНИТЕ СИ ЕКСКУРЗИИ НА НАШ ГРЪБ И С ТОВА,ЧЕ Е РАЗЕДИНИТЕЛ НА БЪЛГАРИТЕ.ТОЙ С ДЕЙСТВИЯТА СИ Е ЕДНА НА НИКОМУ НЕНУЖНА КАРТИНКА1ВСЕКИ НОРМАЛЕН БЪЛГАРИН СЕ СРАМУВА ДА ИМА ТАКЪВ ПРЕЗИДЕНТ!
02.02.2019 11:40 / Отговор
Йото Ама Радев не е ли помошник на Путин в Българско????или в задунайската губерния на Русия????
02.02.2019 12:17 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати