Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Каква е датата 4 февруари, която Радев се опитва да ползва за трамплин?

Мнения

Каква е датата 4 февруари, която Радев се опитва да ползва за трамплин?

Каква е датата 4 февруари, която Радев се опитва да ползва за трамплин? - Tribune.bg
Снимка:

Как постъпи демократичният президент и как действа президентът на БСП

„Навършват се 23 години от паметната дата 4 февруари 1997 г., когато България успя да преодолее най-тежката политическа криза в новата си история. По това време страната бе обхваната от невиждани протести. Стотици хиляди българи бяха по улиците, защото инфлацията бе чудовищна, магазините бяха празни и дори в Държавния резерв нямаше жито за хляб“, припомня сайта debati.bg.

Същата дата използва и действащият президент Румен Радев, за да свали доверието си от правителството.

Радев с трагично слово, свали доверие от правителството

Много малко обаче са съпоставките, които могат да бъдат направени между 4 февруари 1997 и 4 февруари 2020 г. Тогава практически България бе доведена от комунистите за втори път до фалит в рамките на 10 години. Правителството на БСП с министър-председател Жан Виденов банкрутира финансово и политически. Доларът стана 3000 лева, а пенсиите се свиха до 3 долара.

Въпреки грандиозния си политически и икономически провал, наследниците на българските комунисти поискаха да съставят ново правителство, защото парламентът не беше разпуснат, а в него БСП имаше пълно мнозинство от 125 депутати. Технически те можеха да съставят и следващо правителство и нямаха нито морални, нито политически задръжки да го направят.

На 4 февруари Николай Добрев, придружен от новия лидер на БСП Георги Първанов занесоха на президента Петър Стоянов папка с ново правителство с министър-председател именно Николай Добрев. Подкрепен категорично от българския народ, в 11:50 сутринта на 4 февруари, Петър Стоянов не прие папката с правителството на Добрев и Първанов. В 15 часа президентът свика Консултативния съвет по национална сигурност и след повторен категоричен отказ на Стоянов да им връчи мандат, БСП се съгласиха на предсрочни избори. В 18 часа президентът Петър Стоянов излезе пред ликуващите хора, които вече бяха разбрали за свалянето на комунистите от власт и обяви край на кризата и път към нови парламентарни избори.  


Коментари (3)

Красимир Делирадев Браво, г-н Беров! Много точнмо и на място! Дано да се окаже и последен нескопосаният опит на мунчо да дестабилизира България! Макар че не ми се вярва да се откаже. Той е назначен от Кремъл с мисия и ще не ще трябва да я изпълнява. Очакваме аргумент за държавната измяна, това може да промени нещата към по-добро, дай Боже!
07.02.2020 18:41 / Отговор
Гербер Дупедавски И аз взимам пари да хваля ГЕРБ.
08.02.2020 00:07 / Отговор
Гост аз пък ще дам пари на тези които свалят герберите
11.02.2020 01:01 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети