Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Вълчев пред Tribune: Ако не предотвратим затварянето на въглищните централи, ще претърпим енергийна криза

Мнения

Вълчев пред Tribune: Ако не предотвратим затварянето на въглищните централи, ще претърпим енергийна криза

Вълчев пред Tribune: Ако не предотвратим затварянето на въглищните централи, ще претърпим енергийна криза - Tribune.bg
Снимка:

За бъдещето на въглищните централи и възможността да предоговорим с Брюксел условията по Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/ Tribune.bg разговаря с депутата от 27 МИР Стара Загора Красимир Вълчев, министър на образованието и науката в третото правителство на Бойко Борисов.

Г-н Вълчев, как оценявате възможността да предоговорим с ЕК условията по ПВУ, касаещи намаляването на въглеродните емисии и затварянето на голяма част от мощностите на въглищните ни централи?

Предоговарянето на ангажимента ни по този въпрос е важно, не само за района на Стара Загора, където е комплексът „Марица-Изток“, но и за цялата страна. Ние ще претърпим енергийна криза след 2025г., ако не предоговорим това условие. БВП на страната ще спадне с 4%, износът на електроенергия към днешна дата от централите се оценява на 6 млрд. лв. С толкова ще падне износът на електроенергия. Казано накратко, с толкова ще обеднеем, ако трябва да съкратим над 50% от въглищните централи. За Старозагорския район това ще бъде социално-икономически катаклизъм. Пряко ще бъдат закрити между 5 и 7 000 работни места, а косвено над 20 000, свързани с работата на централите и това до 2025г. Тогава трябва да бъде измерено намалението с 40% на емисиите, което на практика е 55% заради избора на базова 2019г., когато ТЕЦ-овете не са били много натоварени. Не е възможно изпълнението на критерия без да се закрият въглищни мощности.

Приходите от тези централи за три години напред ще са колкото средствата по ПВУ, защо да се откажем от тези мощности?

Затова ние предлагаме да има предоговаряне на този ангажимент, да има осъзнаване на ролята на въглищните централи за енергетиката ни и за цялата ни икономика. Ако ги няма тези централи, ние в момента щяхме да сме нетен вносител на електроенергия. Това означава, че нямаше да можем да плащаме компенсации на бизнеса заради високите цени на електроенергия, а стотици предприятия щяха да се фалирали или изтеглилили бизнеса си от България. Освен това стотици хиляди работни места щяха да бъдат съкратени. Толкова е важна енергетиката. Токът не извира от контакта. Той се произвежда. Близо 50% от електроенергията ни се произвежда в комплекса "Марица-Изток". Ако съкратим производството там с 55%, това означава, че страната ще произвежда 25% по-малко електроенергия или толкова, колкото изнасяме в момента. А износът на тока ни позволява хем да плащаме компенсации на бизнеса, хем да поддържаме българската енергетика.

За съжаление, това, което направиха лично Кирил Петков и Асен Василев, е да спазарят комплекса "Марица-Изток" срещу проекта за батериите. Те са преговаряли с ЕК. В Брюксел са усетили, че срещу тях стоят хора, готови да предадат националния интерес, за да им мине проекта за батериите и са договорили този ангажимент, който е пагубен и за района, и за енергетиката ни. Пак казвам, той задължително трябва да бъде предоговорен.  

Кой трябва да направи крачката, следващ кабинет?

Не, още сега трябва да започнем разговорите с Брюксел. Разбира се, ЕК няма веднага да се съгласи този договорен ангажимент да се промени, но в наша полза е ренесансът на въглищните централи в някои европейски страни. Германия, например, закрива вятърни паркове, за да разкрие отново мини, върху които са изградени парковете. 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати