Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Любен Дилов: Освен да „рефрешне“ ИТН като политическа формация, референдумът няма друг смисъл

Мнения

Любен Дилов: Освен да „рефрешне“ ИТН като политическа формация, референдумът няма друг смисъл

Любен Дилов: Освен да рефрешне ИТН като политическа формация, референдумът няма друг смисъл - Tribune.bg
Снимка:

Как подготовката на референдумите на ИТН и Възраждане ще повлияе на предсрочните избори, ще променят ли тези избори политическото пространство у нас, Tribune.bg потърси за коментар политика-писател и народен представител Любен Дилов.  

Г-н Дилов, дали референдумите, обявените от ИТН - да президентска република, и Възраждане - за еврото, ще повлияят на предсрочните избори?

Много забавно, вчера ми излезе някакъв спомен във Фейсбук отпреди 7-8 години, когато на някаква среща с профсъюзите президентът Плевнелиев е казал, че "референдумът е ядреното оръжие на демокрацията". Точно по това време четях "Възвишение" на Милен Русков, където има един велик цитат, който казва - "вишегласието е оръжие на всяка глупост", т.е. нищо ценно в света не е произлязло от референдум, никога. Или референдумът няма никакъв друг смисъл, освен да "рефрешне" ИТН като политическа формация, която е яхнала въжделенията на народа. Виж, ако те бяха направили референдум за еврото, щяха да имат по-голям успех, отколкото за Радев. Защо - защото поставянето на идеята за референдум "за" и "против" президентската република, макар той да не е формулиран така, навежда хората на мисълта, че ние от две години сме президентска република. Нещо повече, в момента президентът Радев има повече правомощия, отколкото една промяна в конституцията би му дала.

Като изпълнителната власт?

Защото в момента Радев, освен че назначава изпълнителната власт, има реално и законодателна инициатива. Неговият кабинет внася законопроекти, които преди това са одобрени от неговата канцелария. Нямаме никакво съмнение в това. Те не са непремено лоши. Само констатирам, че това е факт в момента. Нито една промяна в конституцията не предвижда държавният глава да има законодателна инициатива в бъдеще, а той в момента я има. Та България две годиние в състояние на свръх президентска република. Разбира се, затова не можем да виним само Радев или да твърдим, че е само негова заслуга, но това е факт. И аз не мисля, че този въпрос ще развълнува кой знае колко хората в момента, защото те ще си дадат сметка, че не сме "цъфнали и вързали", напротив, политическата криза се задълбочава. И ако до рожденния ден на г-жа Нинова /16.01.2023г. връчването на третия мандат б.р./ можеше да има някакви колебания, то след това нямаме колебания. Имаше ясни знаци, че ако ДБ - добри, лоши, скандал Нексо, но ако те получат мандат, ще има кабинет, по ясни знаци от това нямаше как да има, обаче Радев даде мандата на БСП, на госпожата като подарък за рожден ден, т.е. да цитирам - страхувай се от гърците, когато носят дарове.

Да се страхуваме от данайските дарове! Като перспектива какво да очакваме, предсрочните избори ще променят ли нещо?

Експерти, на които аз вярвам, казват, че ще има повишаване на избирателната активност, именно заради хартиената бюлетина. Аз мисля, че това ще се компенсира от общото отвращение от това, което се случва и от факта, че няма и нова оферта на пазара, няма нов политически проект. Може би има интрига в този проект "Отечествен фронт" около ПП. Може би това е част от плановете на президента Радев да прекрои политическото пространство, защото сега имаме противоборство на два блока - на консервативно - народняшкия около ГЕРБ и на левия около ПП, плюс още няколко левици - БСП, БВ и разбира се, Възраждане и ДПС, т.е. ще има четири играча на този терен и ако те успеят да формулират сблъсъка като консервативно срещу либерално, ляво срещу дясно, то би могло да генерират интерес. Никакъв друг интерес не може да бъде генериран, тъй като година и половина основният политически дебат бе - ГЕРБ и анти ГЕРБ. Този дебат умори хората, те изчерпаха аргументите си. Добре, най-лошите са били ГЕРБ, но година и половина управляват други и къде сме, какво толко ще реши, ако още веднъж натричаме ГЕРБ на изборите, нищо няма да се промени. И всичко друго са подтеми - главен прокурор, съдебна реформа, всичко са подтеми. В крайна сметка правилата, по които е избран този главен прокурор, са на Христо Иванов от ДБ, той ги написа и предложи. Преди главният прокурор не се избираше по този начин. Ако бяха старите правила, те можеха да го сменят. Нямаше квота на съдиите и на прокурорите във Висшия съдебен съвет, така че тази история е много забавна. Единственият проблем е късата памет. Аз неведнъж съм казвал, че ако на мъжете в България онези работи са им "къси" като паметта, щяхме да сме изчезнали като нация. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети