Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Д-р Ненков и д-р Семерджиев пред Tribune.bg за сертификатите на депутатите: Деленето на значими и по-незначими е характерно за Ориента

Мнения

Д-р Ненков и д-р Семерджиев пред Tribune.bg за сертификатите на депутатите: Деленето на значими и по-незначими е характерно за Ориента

Д-р Ненков и д-р Семерджиев пред Tribune.bg за сертификатите на депутатите: Деленето на значими и по-незначими е характерно за Ориента - Tribune.bg

Това е абсолютен позор, заяви д-р Илко Семерджиев

Днес народните представители от ПП, БСП, ИТН, ДБ и „Възраждане“ отхвърлиха предложението на ГЕРБ зелените сертификати да важат и за депутатите, както и за журналистите, които влизат в сградите на Народното събрание. От ГЕРБ ясно заявиха, че след като учителите, лекарите и дори учениците са длъжни да имат такъв сертификат, за да работят или учат, то не би трябвало за депутатите да е различно. Тяхното искане не срещна подкрепа, като на база на това от ГЕРБ поискаха „зелените сертификати“ да отпаднат за всички. Потърсихме за коментар бившите министри на здравеопазването д-р Мирослав Ненков и д-р Илко Семерджиев.

„Да ви кажа аз в никакъв случай не съм фен на ГЕРБ, но по този въпрос те са напълно прави. Ако зеленият сертификат не важи за депутатите, той би трябвало да не важи и за нас с вас или в противен случай нека официално нашето държавно управление, вече си имаме нов парламент с много управляващи, да формулира за кои класи, за кои видове хора, за кои професии, за кои полове, за кои категории телесни килограми ще важат определените закони. Аз, имайки предвид, че съм над 130 килограма, много бих искал за мен да не важи знакът „Stop“, да мога да минавам навсякъде без да спирам. Това е абсолютно същото. Няма разлика дали става въпрос за знака „Stop“ или за зеления сертификат, който е формулиран в някаква заповед на този така забавен министър на здравеопазването“, заяви пред Tribune.bg д-р Мирослав Ненков, който е анестезиолог и бивш министър на здравеопазването.

„Деленето на значими и по-незначими е характерно за Ориента, но все пак сме в 21 век“, посочи Ненков.

По повод думите на Десислава Атанасова, че днес в пленарна зала е станало ясно, че има богоизбрани, той заяви: „Точно така. Това е желанието на всеки ориенталски настроен човек, да бъде по-важен от другия! Няма никаква логика за един да важат едни правила, за друг да важат други, каквито и ще да са тези правила, независимо дали е така оспорваният зелен сертификат или Зелената зона или Зелената сделка, която е страшна глупост. Така или иначе се движим по тях“.

Мирослав Ненков коментира и това, че бившият заместник здравен министър Димитър Петров беше повикан в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество заради проверката за бързите тестове за учениците.

„Дано се установи какъв е проблемът, защото това е много важно. Разследващите органи, било то и тази структура КПКОНПИ, да кажат дали има или няма нередности, защото тогава за нас като общество ще стане ясно как са ни усвоявани парите. Дано да няма мурафети с тези неща“, категоричен бе той.

От Tribune.bg потърсихме и д-р Илко Семерджиев, който е бивш министър на здравеопазването по времето на Иван Костов, както и заместник министър-председател и министър на здравеопазването в служебното правителство на Огнян Герджиков.  

„Това е абсолютен позор. Това е моят коментар. Това е политиканстване. В момента ние се намираме в биологична война, срещу нас стои вирус и ние трябва да се съобразяваме единствено и само със заплахата за живота и здравето ни, която идва от този вирус. Да се предложи да се отмени зеленият сертификат означава ние сами да капитулираме и да се откажем от защитите си пред вируса. Аз съм тотално разочарован от едно такова предложение, защото една последователна партия би трябвало да отстоява първо защитата на живота и здравето на хората, независимо дали са депутати или не са депутати, второ науката, защото науката е доказала, че хората могат да бъдат предпазени на този етап не от лекарства, а от ваксини и трето ГЕРБ досега са имали абсолютно последователно поведение, както по отношение на ваксините, така и по отношение на отстояването на зеления сертификат, и сега да се откажат от него заради някакви политически турболенции, каквито недоучили и недозрели хора в Народното събрание, особено така наречената група „Възраждане“ предлагат, това е абсурдно поведение. Аз не го очаквах от най-последователната до този момент по този въпрос парламентарна група“, заяви от своя страна пред Tribune.bg  д-р Илко Семерджиев и продължи:

„За какво се борим – за право на здраве и на живот, и за придържане към науката или правим напук на някой, който няма достатъчно образование или разбиране за какво служи зеленият сертификат и какво е казала науката по отношение на ваксините. Аз затова го наричам политиканстване, защото това е пълно отклонение от досегашния курс на политиката, която са спазвали между другото и им прави чест, че са спазвали, ГЕРБ. И сега да се откажат от цялото си последователно поведение в това отношение, просто за да направят напук на някакви други партийни или парламентарни формации, това наистина не го разбирам. Аз съм човек, който се придържа твърдо към медицинската наука. Ако ние не правим това, поставяме под заплаха не само българите, а целия свят. Утре какво искаме? Да се пръкне от България български щам ли, и да станем за срам и за резил? И както наричаха един чадър български, така да наричат и някой вирусен щам български, и когато някой умре в някоя държава, да се каже, че е умрял от българския щам. Извинявайте, аз това наистина не го разбирам“, категоричен бе той.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати