Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Муравей Радев: БСП на власт биха били изключително опасни, ще е катастрофа

Мнения

Муравей Радев: БСП на власт биха били изключително опасни, ще е катастрофа

Снимка:

Социалистите са с богат арсенал за дестабилизация – майстори са на дезинформация, полуистини, откровени лъжи, саботаж...

Български Демократически Форум вече има споразумение с ГЕРБ за подкрепа на евроизборите. Основателят на формацията и бивш финансов министър Муравей Радев категорично защити решението на на партията пред „24 часа“.

„Позициите на ГЕРБ по евроатлантическата принадлежност на България, по приемането ни в Европейския банков съюз и по бъдещото развитие и оптимизиране на този съюз, както и по много други важни въпроси, са много близки до позициите на Българския демократически форум. Полезно за страната е, защото може да попречи на БСП да спечели тези избори, да попречи на претенциите ѝ за вземане на властта на всяка цена, дори чрез дестабилизация на държавата по познатия комунистически сценарий. Дали БДФ няма да се превърне в поредната патерица на ГЕРБ? Ами за някои може и така да изглежда. Особено за тези на които краят на хоризонта се простира до собствения им пъп. И най-голямата и мощна партия след време става по-малка и по-слаба. И има нужда от подкрепа и съюзници с близка идейна платформа“, обяви той.

Според Муравей Радев така наречената Градска десница е останала без парламентарно представителство на последните избори изцяло по вина на ръководствата на няколко партии от бившия Реформаторски блок.

„Проявиха политическо късогледство, демонстрираха глупава самонадеяност и самодостатъчност, постъпиха наивно и безотговорно. Явиха се на изборите поотделно и вкупом останаха извън парламента. Парадоксално, но същите хора днес отново искат дясното доверие“, категоричен е той.

„Визията за България” на БСП ветеранът в политиката приема много скептично.

„Ако БСП беше нормална социалдемократическа партия от европейски тип, може би тези красиви намерения щяха да звучат по-убедително. За жалост обаче БСП на Корнелия Нинова все по-отчетливо се отдалечава от европейската социалдемокрация и все по-реално се връща към болшевишките си корени. Примери безброй. Колкото пъти се опитваха да управляват, вкарвайки повече държава в икономиката, толкова пъти се провалиха. Провали с тежки национални последици“, заяви Радев.

И направи исторически преглед на най-големите социалистически провали.

„Успяваха единствено в разрушението. Първо при Луканов - най-много държава в икономиката. Резултатът бе купонна система за стоките от първа необходимост и режим на електроенергията. Помним - два часа светло, три тъмно. Похарчиха парите и обявиха публичен държавен фалит. Спряха плащанията по външния дълг - обявиха мораториум на обслужването му и хвърлиха страната в безпрецедентна международна изолация.

После при Виденов. Отново повече държава. Въведоха държавно регулирани цени на повечето стоки и услуги и ликвидираха пазарната конкуренция. В резултат стоките изчезнаха от пазара, развихри се спекула и цените тръгнаха нагоре. Поставиха банковата система под пълен държавен и партиен контрол и принудиха държавните банки да раздават необезпечени кредити на нерентабилните, технологично изостанали и неконкурентоспособни държавни предприятия, произвеждащи предимно загуби. После с няколко квази икономически способа прехвърлиха натрупаните огромни задължения на гърба на държавата. Стигна се дотам, че в държавата на абсурда икономическият министър публично призова държавните предприятия да не връщат заемите си към държавните банки, защото, видите ли, и едните и другите били държавни. Естествената последица беше мащабна банкова криза и фалит на 16 банки в които потънаха спестяванията на хората и оборотните средства на хиляди фирми, повечето от които също фалираха. Като свършиха парите в банките, правителството на социалистите с икономически вицепремиер Румен Гечев, днешен кандидат евродепутат, посегна и на бюджета.

Пусна машината за пари, напечата си толкова, колкото му трябваха, чрез няколко актуализации на бюджета ги изсипа в агонизиращата икономика и... неудържим ръст на инфлацията, галопираща хиперинфлация, тотално обезценяване на националната валута. Заплатите и пенсиите паднаха до 4 - 5 долара, цените на стоките и продуктите от сутринта до вечерта се увеличаваха в пъти. Масово обедняване и огромно недоволство. На финала - криза четири в едно. Банковата криза доведе до икономическа криза, двете причиниха социална криза, а трите заедно – политическа криза. В резултат - поредна тотална национална катастрофа.

После при Станишев. На фона на наближаваща българските граници световна финансова криза правителството на БСП, вместо да вземе мерки и да заложи стабилни анти-кризисни буфери в бюджета и подходящи организационно - административни мерки за минимизиране на отрицателните последици от кризата, направи точно обратното. Вместо буфери - харчене като за последно. Вместо мерки, голи приказки, че криза в България няма да има, защото била външна.

Накрая на принципа „след мен и потоп” пое с нормативни актове редица увеличени бъдещи плащания, с които фактически минира управлението на следващото правителство, първото правителство на ГЕРБ, и натика страната в окото на бурята без спасителна жилетка. После при Орешарски. Управление на инат! Огромно недоволство, продължителни масови протести и фалит на КТБ. Не си мръднаха пръста да спасят банката, а можеха. Поради което населението, институциите и бизнесът загубиха четири милиарда лева. Такива работи се случваха досега при всяко управление на БСП. Как да повярваме на другарката Нинова, че този път, под нейно ръководство, ще се случи нещо друго“, попита той.

Муравей Радев се опасява, че „болшевизиращата се БСП“ явно не схваща, че правейки непрекъснато едно и също нещо, няма как да получи различен резултат на изхода.

„Мисля, че ще бъде изключително опасна, ако дойде на власт. Опасна за държавата, за икономиката и за хората. Ако искаме да избегнем поредната катастрофа, просто не бива да допускаме социалистите да ни управляват. Въпреки цикличният спад на икономиката в световен мащаб, нашата икономика за сега се развива много добре. Очаква се икономическият растеж да достигне 3,4% от БВП. Ама бил малък, казват някои леви икономисти. Вярно, не е като китайския, но е по-висок от този на САЩ и е два пъти по-висок от средноевропейския. Такова е статуквото в икономиката сега. И ако това е „статуквото”, което БСП иска да разруши, аз съм категорично против. Всички десни хора трябва да сме против. Защото българските социалисти с тяхната неувяхваща мечта по държавната икономика са готови да причинят поредната национална катастрофа, стига да се доберат до властта. А пътят за властта им минава през предстоящите избори за европарламент.

Те самите публично се заканват, че ако победят ГЕРБ дори само с един глас, ще направят всичко възможно да предизвикат бързи предсрочни избори. И за да го постигнат, ще използват богатия си арсенал за дестабилизация на страната. В това са майстори. Информация, дезинформация, полуистини, откровени лъжи, саботаж, обещания за сполука и ново светло бъдеще и т.н., и т.н. Всякакви способи ще приложат, стига да предизвикат дестабилизация и политическа криза. Само, че политическата нестабилност води след себе си икономическа нестабилност. В такива условия, икономиката спира. И чака. Което ни дърпа назад и от днешните добри икономически показатели може да не остане нищо. Това ли искаме?

Можем ли отново да си го причиним? На фона на всичко това призивите на някои „демократични лидери” десните хора да гласуват с „отвращение” за БСП само и само да съборят ГЕРБ от власт, ми идва твърде много. Отблъскващо е. Та не разбират ли тези доморасли „десни” демократи, че след като наказаха десните избиратели, като ги оставиха без парламентарно представителство, сега се готвят да извършат още по-голямо предателство, поднасяйки властта на БСП. Или го разбират, но така им изнася. Щото, „няма ляво, няма дясно”, както казваха същите тези хора. И щото в крайна сметка май „не са това, което са“, смята Муравей Радев.  


Коментари (1)

Муравей Изкуфели старци. Цацаров, Пеевски и.ГЕрб фалираха банката, то не бяха акции, приказки и т.н. А Орешарски заложи доброто управление на икономиката, за което плодовете обират тъпите от ГЕРБ.
08.05.2019 08:10 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема