Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната - Майсторът на елегантността със специални съвети към мъжете

Мнения

На Трибуната - Майсторът на елегантността със специални съвети към мъжете

Модата е сега, елегантността – завинаги, смята шивачът на души Алберто Веделаго

Алберто Веделаго има 30 години опит на международната модна сцена. Започва своята дейност като мениджър в една от най-известните модни компании в Италия. След което прави нова крачка и основава собствен бранд - ACCADEMYA  /„Академия“/.Италианският дизайнер и стилист определя себе си като Personalitailor – шивач на личността. Помага на мъжете от различни точки на света включително и в България, да открият тайните на елегантността. Сред известните личности, които са му се доверявали за своя външен вид е Фабио Ламборгини. Веднъж месечно Алберто Веделаго идва в ателието си в София на ул. „Бачо Киро“ 28, за да предава и споделя своя опит чрез лични срещи и лекции. Вижте какво сподели той за тайната на мъжката мода специално за Tribune.bg.

- Наричат ви „Maestro di eleganza“ или Майстор на елегантността и това изобщо не е случайно, защото на първо място сте италианец и все пак какво е Вашето разбиране за елегантността, има ли рецепта за това как да бъдем елегантни?

- Елегантността е нещо, което се ражда още в Античността и аз продължавам да следвам това, което е било преподавано от римляните. Моят гуру, личността, която ме е вдъхновявала винаги е Коко Шанел. Елегантността означава да се съобразяваш, да се обличаш адекватно за различните ситуации независимо дали става въпрос за работата, за свободното време, или времето, прекарано със семейството. Това е лесно постижимо, когато мъжът, избирайки дрехите си се съобразява със сферата, в която работи, дали, колко често и къде пътува, предимно по работа или за удоволствие, с какви хора се среща и разбира се – бюджета, с който разполага. Това е елегантността! Не е необходимо да се следват определени тенденции! Стига да бъдем верни на себе си, да се чувстваме добре в кожата си и все пак да се съобразим с актуалните цветове и кройки, които отразяват епохата, в която живеем, тогава не е толкова трудно да бъдем елегантни!

- Вие имате изключително интересен, индивидуален подход към Вашите клиенти, създавате облеклото според техния характер и темперамент, разкажете ни за тази връзка между дизайнера и човека?

- Считам себе си за шивач на личността. В момента съм единственият в света дизайнер, който освен физическите размери, взема предвид и размерите на самия човек, неговият характер, вътрешният му свят. Преди всичко се опитвам да разбера човека, след което му подсказвам как да се облече. Вярвам, че методът е най-добрият по отношение на това един мъж да се чувства комфортно.

- Възпитава ли се стилът, елегантността или това е въпрос на усет?

-   Елегантността се учи категорично. Ето защо един път на месец аз идвам в България. До сега, за тези четири години откакто идвам тук, аз образовах много хора. Днес те са много доволни, удовлетворени, чувстват се добре, силни и уверени както в своята работа , така и в личния си живот. Има правила и е достатъчно те да се следват!   

-  Можете ли да дадете някои полезни съвети на нашите читатели, как да постигнат елегантен външен вид в забързаното ежедневие?

-  Съветът ми е винаги този – да се пробва. Това, което е много трудно в България, е мъжете да бъдат убедени да направят първата крачка, тоест от един неформален всекидневен начин на обличане – кежуал да преминат към по-елегантен стил. Все още има много хора, които се смущават, когато се видят наконтени и това е един голям проблем тук, който аз лека-полека се опитвам да разреша.

-  Кои са най-често допусканите грешки, които мъжете правят по отношение на своята визия?

- Почти никой мъж, дори в Италия, няма способността да съчетае едно сако с една риза, вратовръзка и панталон. Много е трудно. Затова мисля, че аз съм точният човек, който може да помогне на всички мъже по целия свят. Грешките, които се правят са много. Един от основните проблеми е липсата на време! Така когато мъжът се окаже пред гардероба, не успява да се облече подобаващо, защото не се чувства спокоен и достатъчно уверен. Получава се така, че се облича винаги по един и същи начин. Слага, да речем, син костюм със синя вратовръзка, с бяла тениска и черни обувки. Това в общи линии е стандартът на бизнесменът и политикът в България. Проблемът е именно липсата на желание да потърсиш помощ!Няма как да го направят сами. Както се казва - всеки трябва да върши своята работа.

-  В този ред на мисли какви са впечатленията Ви за българските мъже и модата, какво бихте им казали?

-  Аз не говоря за мода, а за елегантност. Модата е нещо, което е тук сега и после отминава. Аз не съм привърженик, не споделям модата поради простичкия факт, че един човек няма нужда да следва тенденциите, а може спокойно да се облича актуално без да се влияе от този, който става сутринта и решава – днес е модерно зеленото или от днес не се носи повече вратовръзка. Това не го споделям. Елегантността има точни правила, които са се появили преди много години. Така, когато аз обяснявам 30, 40, 50 правила, когато един човек следва тези правила, спокойно успява да се облече без сериозни проблеми, грешки и тревоги. За да се научат, трябва да се срещнат с мен и да направят проби. Аз съм сигурен, че след шест месеца до година, така както се ходи на училище, ще си научат урока и лека-полека ще започнат сами да изграждат своя собствен стил. Става въпрос за човешко взаимоотношение, да се довериш на един човек, който идва тук в България, който е представител на италианската култура и има 40 годишен опит. Да дойдат, да пробват първия костюм и да почувстват разликата. Така се върви напред!

Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Етикети мода, мъже

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати