Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната – кметът на Ловеч Корнелия Маринова

Мнения

На Трибуната – кметът на Ловеч Корнелия Маринова

Снимка:

В края на мандата ще гледаме нашите съграждани честно в очите, казва градоначалникът

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова в ексклузивно интервю пред Tribune.bg.

Г-жо Маринова, в края сте на своя мандат като кмет на Община Ловеч. Каква е равносметката, по какъв начин Ловеч се преобрази за последните няколко години?

- Реалната равносметка ще се направи на финалната права, а това са изборите за местна власт, които са тази есен. Но ние правим и текуща всекидневна оценка на нашите действия. Според нея в по-голямата част от обещаното, вече сме извършили. Нека припомня, че в края на 2015 г. поехме общината в състояние на финансова криза. Ловеч беше в списъка на Министерството на финансите за общини във финансова несъстоятелност.

Само година по-късно, през декември 2016 г., Община Ловеч бе първата община, която официално отпада от списъка с 36-те общини. Това бе голямо признание за резултатността от нашата политика за стриктна финансова дисциплина. Оттогава досега общината постига определени положителни резултати. Тазгодишният бюджет е рекорден – стартовата рамка е близо 45,5 млн. лв. За сравнение през миналата 2018 година бюджетът беше малко повече от 36,8 млн. лв., а през 2017 година – около 35 млн. лв.

Сред нашите стратегически цели е постигане на устойчив икономически растеж, целенасочено привличане на инвестиции, осигуряващи устойчиво икономическо развитие, повишаване на жизнения стандарт на жителите на общината, както и запазване обема на предоставените услуги и повишаване тяхното качество чрез по-добра организация. Така че преобразяването на града е гарантирано от един стабилен бюджет, който ни дава сигурност. Освен промените в централна градска част, имаме още много други ремонти – в кв. „Вароша“, на много улици и тротоари, включително в крайните квартали на града, както и по селата. Общо 22 договора ще стартират през настоящата година.

Успяхте ли да постигнете всички набелязани цели?

- Успяваме в най-главното - запазването на финансовата стабилност. През март т.г. ще погасим два броя заеми по фонд „Флаг“ (те са съответно за 737 000 лева и за 541 000 лева). Не се предвижда увеличение на данъците.

Друга наша цел е привличане на инвеститори. Община Ловеч съвместно с Българската агенция за инвестиции осъществи важни контакти за привличане на ключови инвеститори. И те вече са факт. Такива са VOSS Automotivе, „Анса Борима“, „Болан България“ ЕООД. Финландската верига ресторанти за бързо хранене „Хесбургер“ има вече един новооткрит обект и предстои още един „Драйв ин“ обект.

„Фос Аутомотиве“ (Германия) от май 2019 г. започват производство. Германската фирма обещава да разкрие до 1000 работни места. Бългapo-итaлиaнcĸият ĸoнcopциyм „Aнca Бopимa" ще paзĸpиe 200 нoви paбoтни мecтa в Лoвeч. Koмпaниятa е наела пoмeщeния в Ceвepнaтa индycтpиaлнa зoнa и има намерение да закупи нови терени.

През 2018 г. свое производство започна фирмата „Болан“. С построяването на АМ „Хемус“ до разклона за Ловеч през 2020 г. ще се открият още перспективи и възможности за бизнес. Разбира се, процесът е сложен, поставя се въпросът дали Ловеч има необходимата квалифицирана работна сила. Надяваме се с високите заплати и отлични условия на труд да привлечем хора от съседните градове. Разбира се, има и по-дългосрочни цели, които не могат да се решат за един мандат. Сред тях най-важната е демографската криза.

Тук искам да отбележа, че стабилен икономически ръст бележат фирми като „Бонмикс“, Месокомбинатът и Заводът за високоякостни чугуни „Осъм“ – те са най-крупните наши работодатели.

По план ли се движат всички предвидени ремонти и реконструкции в града и какво още да очакваме по отношение визията на Ловеч?

- Плановете са затова, за да се спазват. Ние сме сключили договори с фирмите изпълнители и те са отговорни за спазването на срокове. Там, където има закъснение, има и определени санкции. В това отношение Общината е безкомпромисна и всички пропуски са за сметка на изпълнителите. Продължават ремонтите на улици и площади в центъра и в кварталите. Акцент е уличната мрежа в жилищните и индустриалните зони. В процедура е ремонтът на Младежки дом, санирането на сградата на РПУ и проект за саниране на сградата на ОДП.

Предстои ремонт на Транспортния мост към кв. „Вароша“ (от кръстовище до кръстовище). Продължава санирането на жилищни блокове по Националната програма и по ОП „Региони в растеж“. За парковото пространство в Старата казарма е стартирана процедура за проектиране – конкурс за проект. И много други. Защото освен споменатите 22 договора, по-късно тази година стартират Етап 2 от ОР „региони в растеж“ – пет жилищни блока за саниране, по НП „Енергийна ефективност“, други четири блока, едно социално жилище, ВИК-мрежата в ж.к „Младост“ и в село Умаревци.

Истинската, трайна промяна на визията на Ловеч ще настъпи с идването на нови хора. Надяваме се с разкриването на нови работни места градът да привлече нови служители, техните семейства. Припомням, че Ловеч разполага с великолепни детски градини и ясли, училища, места за отдих и спорт, с чиста природа и богато историческо наследство.

Какви други проекти са заложени в програмата на Община Ловеч през тази година?

- Заложили сме широк спектър от задачи, както по капиталовата програма, така и по инвестиционната. По инвестиционната програма общият бюджет е близо 23 млн. лв. Отделно имаме 10 млн. лв., които са по Националната програма за енергийна ефективност, които сме усвоявали миналата година и още около 4 млн. лв. през настоящата година. По деинституционализацията за деца имаме 1.3 млн. лв. Работим и за деинституционализация за възрастни хора с бюджет 600 хил. лв. Имаме проекти, свързани с изграждане структура за деца с физически увреждания, подготвяме проект за деинституционализация на хора с психични увреждания.

Работим още и по проекти за образователна инфраструктура - реновирани са училища и детски градини и ясли, правим ремонт на Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина и на още едно основно училище.

Привършва ремонтът на централната част на града, той е за около 6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“. Ще реновираме и един блок, който е в изключително лошо състояние, той е в квартал „Гозница“. Там ще направим 49 социални жилища, от които ще могат да се възползват хора, имащи съответните показатели за социално жилище.

Правим ремонт и на входната артерия на града, довършваме ремонт на ул. „Янтра“, така че в този квартал кипи много усилена работа. Може да се подчертае, че такъв строителен размах, такава широта на строителство не се е случвало тук от 1986 г.

Още шест улици влизат в основен ремонт и продължаваме текущите ремонти на селските улици. По националната програма за саниране имаме реновирани 10 блока, подготвяме още 15 по ОП РР, както и сградата на районното управление на полицията. Към края на мандата на практика ще имаме около 30 сгради, които ще са резултат от интервенция. Тоест над 1000 жилищни домове на наши съграждани ще се възползват от тази възможност.

С какви добри практики може да се похвали Община Ловеч по отношение на образованието, културата, спорта, здравеопазването?

- Многобройни са добрите практики и то във всички области. Например Община Ловеч организира Регионален обществен форум „ЛОВЕЧ 2018 – МОСТОВЕ ЗА СОЦИАЛНО АНГАЖИРАНИ ПРЕДПРИЯТИЯ“, на 5 и 6 октомври м.г. Събитието бе посветено на темата за социалната икономика в региона и се проведе в рамките на пилотния проект по Регионална социална икономика „Региони 2018“, ръководен от ГД „ГРУПА“ на Европейската комисия. Още - имахме форум „Успешни заедно" на ОИЦ-Ловеч. Осъществихме поредица работни срещи с бизнеса, чрез Българската търговско-промишлена палата и Търговско промишлена и земеделска палата – Ловеч. Община Ловеч бе домакин на Петата национална среща на общинските предприятия и търговски дружества, организирана от НСОРБ и „НСОРБ–Актив“ ЕООД. В Ловеч се провеждат и много национални ученически състезания, олимпиади.

Добра практика са проведените специални събития с фокус върху т.нар. „Близко минало“. Става дума за спомените и травмите от комунистическия режим – правихме дискусии, прожекции на филми, изложби. Теми като „Лагерът край Ловеч: Памет и свидетелства“, „Защо е важно да не забравяме жертвите на тоталитарните режими?“, „100 години от болшевишкия преврат в Русия“ и други. Имаме успехи в религиозното възпитание на децата, работим много добре с Ловчанска митрополия.

Наскоро съобщихте, че са осигурени средства за спешен ремонт на Драматичен театър Ловеч в размер на 106 000 лв., какво включва той и кога започва, кога трябва да приключи?

Ние имаме принципна договорка за този ремонт и очакваме финансовите ресурси да постъпят, за да започне. Общината държи много на драматичния театър, който с новото си ръководство има амбицията да бъде динамична и определяща културното ниво на града институция. Съседното Ловчанско читалище е в много добро състояние и като база, и като продукция. Не можем да допуснем сградата на държавния театър да е в подобна ситуация, като сегашната. Затова общината подпомага този процес. А там става дума за ремонт на сервизните помещения, на покрива и други.

С какви предизвикателства се сблъскахте през тези четири години на кметския пост, удовлетворена ли сте от постигнатите резултати?

- Първото голямо предизвикателство бе, когато поехме общината в края на 2015 г. и видяхме какво е реалното финансово състояние. Около половината от общинските служители бяха на минимална работна заплата. Така че една от големите задачи беше как да се привлекат и задържат подходящите кадри. От тази година имаме увеличение с 10 процента на всички възнаграждения. Ще продължим да работим за по-добри условия на работа

Имаше още много екшън ситуации, групи провокации от наши опоненти, включително нападение над наш колега. Но аз предпочитам да гледам напред и съм сигурна, че в края на мандата ще можем да гледаме нашите съграждани честно в очите.

Интервю на Андреа Драганова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още