Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната – кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Инвестирахме милиони в града

Мнения

На Трибуната – кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Инвестирахме милиони в града

Правителството отпусна 3 млн. лв. за „Артилерийски“, построихме спортна зала „Иван Вазов“, ремонтирахме залите за художествена гимнастика, борба, бокс, баскетбол, закрития плувен басейн, всички стадиони в града

Г-н Тодоров, в края сте на своя втори мандат като кмет на Община Стара Загора, каква е равносметката на финалната права, по какъв начин Стара Загора се преобрази за последните години?

Независимо, че сме в последната година от втория мандат, нито за миг няма отпускане, а и хората за това са ни избрали, за да вършим работа. Стремежът ни е да завършим всичко започнато. Видял съм какво е да наследиш започнати и нерешени проблеми. Така е и редно, нека хората да видят какво сме направили и да дадат своята оценка. Стара Загора се развива и става все по-добра за живеене. Инвестициите, които бяха направени с помощта на европейската солидарност, са за стотици милиони. Чрез европейските фондове направихме неща, които са немислими за инвестиционната програма на общинския бюджет. Инфраструктура, ВиК, нов градски транспорт, нова система за отпадъците, изцяло реновирани детски градини, ясли и училища, нов парк, нова спортна зала... Трудно ми е да ги изброя всички.

Заедно с държавата създадохме Индустриална зона Загоре, която вече е на финалната права за сключване на договори с инвеститори. Създадохме я по нов за страната ни модел и вярвам, че той ще е успешен.

В момента завършваме големи инфраструктурни проекти и разбирам съгражданите си, че недоволстват докато се реализират. Някои от тях – като новия мост над ЖП линиите, който открихме на 3 януари, изграждането на кръгови кръстовища, ремонтът на центъра, създадоха неудобства при придвижването на хората. Искам да благодаря на всички за търпението, а и съм убеден, че на пролет, когато се раззелени, когато ще е завършено, ще погледнем с други очи на ремонтите. Вярвам, че хората ще харесат това, което сме направили за Стара Загора, ще им е по-удобно и по-приятно да живеят тук. Първоначално доста старозагорци погледнаха негативно и на ремонта на Аязмото, защото паркът е свещено място за тях. Но ето, че след като завършихме проекта, стана много хубаво, радост е за окото и сетивата.

Успяхте ли да постигнете всички набелязани цели?

Винаги има какво още да се направи. Изпълняваме програмата си, имаме набелязани цели и се стремим да надграждаме. Всеки един град е като жив организъм, със своите нужди и проблеми, и ние се стремим да ги решаваме бързо.

По план ли се движат всички предвидени ремонти и реконструкции в града? Какво още да очакваме по отношение на модернизацията на Стара Загора?

Преди дни открихме реконструирания надлез над ЖП линиите в града, там изградихме и две нови кръгови кръстовища, разширихме с още една лента за движение бул. „Патриарх Евтимий“, до ул. „Христо Ботев“, за да отпушим тапата, която се получаваше в пикови часове. Обектът бе завършен предсрочно. Не така стоят обаче нещата с пешеходната зона на града, където има забавяне. Именно за това има най-много критики. Факт е, че фирмата не успя да се организира и да се справи със сроковете. От една страна археологията открита пред сградата на общината забави ремонта, това е разбираемо, но за останала част от пешеходната улица няма оправдание. По договор ще трябва да понесат своите санкции. Всеки ден, с който закъснеят, ще се начисляват такива. Ще обявим публично, впоследствие с колко и защо е санкционирана фирмата.

Какви други проекти са заложени в Програмата на Община Стара Загора през тази година?

Продължаваме разширението на новия парк. Искам да благодаря на правителството, че ни отпусна в края на миналата година 3 млн. лв., за да може втората част на парк „Артилерийски“ да стане факт. Така той ще заеме над 130 дка. Гордея се, че през двата мандата го създадохме упорито и със съзнанието, че всеки квадратен метър зелена площ е инвестиция в бъдещето. Сега там ще построим скейтпар, катераческа стена, открита сцена за изяви, атракциони, отреден е парцел и за православен храм. В момента изграждаме и продължението на ул. „Христо Ботев“, която дели двете части на новия парк.

Ще започнем работа и по т.нар. Руски пазар, който е време да придобие по модерен, европейски облик. Също така разширението на ул. „Капитан Петко войвода“. Предстои ни много работа през 2019 г.

Г-н Тодоров, обездвижването и затлъстяването са огромен проблем сред подрастващите и застрашават тяхното здраве, какво е вашето отношение към спорта, предвиждате ли изграждането на нови спортни площадки и съоръжения?

Когато станах кмет най-тежко бе положението при спортната инфраструктура. И докато в сферата на културата моите предшественици бяха постигнали много, то при спорта състоянието бе плачевно. Инвестирахме много и дори имаше упреци за това, но усилията си струваха. Не може да очакваме резултати в спорта, не може да накараме децата да са в спортните зали, а не по улиците, ако няма добри условия за спорт. Построихме от нулата спортна зала „Иван Вазов“, ремонтирахме залите за художествена гимнастика, борба, бокс, баскетбол, закрития плувен басейн, всички стадиони в града и др. Почти няма училищен физкултурен салон, който да не е реновиран. Сега се ремонтира и закритата лекоатлетическа писта, скоро ще я открием. Всичко това допринесе и за провеждането на десетки национални и международни спортни прояви в града всяка година. Направихме и десетки стрийт фитнес флощадки на открито за масов спорт. Стара Загора има нужда и от зала с няколко хиляди места, отредили сме терен за нея в новия парк и се надявам тя да стане факт през следващите години. Над 60 са изградените детски площадки в общината и сега в бюджета за 2019 г. залагаме 100 хил. лв. за изграждането на нови такива.

С какви добри практики може да се похвали Община Стара Загора по отношение на образованието, културата?

За седем години бяха ремонтирани почти всички общински училища и детски градини. Не само ги санирахме, но и подменихме изцяло обзавеждането им и условията в тях сега са несравними с това, което беше преди. Вторият учебен срок в своето училище ще се върнат и децата, които учат в СОУ „Железник“, което е едно от най-големите като сграден фонд. В момента се ремонтират ОУ „Веселин Ханчев“ и СОУ „Иван Вазов“, след тях започва работата в няколко професионални гимназии.

Що се отнася до културата общината помага на всички институции – опера, театри, галерии, библиотеки и читалища, ансамбли и оркестри. През тази година ДТ „Гео Милев“ отбелязва своята 100-годишнина. Ще открием и новия дом на „Литературна Стара Загора“, започва ремонтът на многофункционалната зала в Синдикалния дом, завършихме реставрацията на къщата на Николай Лилиев...

Имаме силен културен календар. Използвам случая да поканя всички българи да дойдат на 3 март в Стара Загора и да участват в шествието с националния флаг, който изминава пътя от центъра на града до монумента „Самарски знаме“. Да усетят чувството на гордост и преклонение пред онези, отдали живота си за Стара Загора и България.

Интервю на Андреа Драганова

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Живко Тодоров

Коментари (5)

Ицо Одра заралиите сега се готви да смени Боко да идете и България
Колко милиарда направи селския крадец
02.02.2019 22:05 / Отговор
Готения Евала на момчето каквото каза го направи.Недоволни са само комунистите,да кажат какво направи Евгени Желев за Ст.Загора
03.02.2019 13:00
4Efo Мостът още не е открит!!!!!
02.02.2019 22:24 / Отговор
Melanie n Да. Ей сега ще го открият след 4 часа и 15 мин
03.02.2019 05:45
Гугъл Като попиташ Гугъл- кой е смешник... и познайте отговора.!
04.02.2019 12:29 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати