Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната – новият/стар кмет на град Сливен Стефан Радев

Мнения

На Трибуната – новият/стар кмет на град Сливен Стефан Радев

Снимка:

Сливен ще работи за създаването на обща икономическа зона със Ямбол

Не обидихме и не нагрубихме никого на личностна основа през тази кампания, увери преизбраният градоначалник

 

Господин Радев, спечелихте за втори път управлението на Сливен. Това дава ли ви самочувствие или ви натоварва с още по-голяма отговорност?

Приемам го и като оценка за изминалите четири години, и като огромна отговорност, с която гражданите ме натоварват в следващия управленски мандат.

По време на кампанията опонентите Ви не спестиха критики, но през цялото време вие запазихте добрия тон. Това ли е правилната стратегия – да не отговаряте на атаките с атаки?

Не толкова с атака, колкото да спазваме добрия тон. Мисля, че на град като Сливен му отива позитивна кампания. Такава беше нашата стратегия. Смея да твърдя, че не обидихме и не нагрубихме никого на личностна основа през тази кампания. Ако сме имали критики, те са били изцяло на принципна основа.

Кое ще е първото нещо, с което ще се заемете, след като отново седнете на кметския стол?

Със сигурност организацията по премахване на предизборните агитации, плакати, които дразнят гражданите. Оттам нататък имаме много проекти, които продължават да се изпълняват от предишния мандат и трябва да бъдат завършени успешно, и в срок.

Какви са приоритетите ви за следващите 4 години?

Икономическото развитие. Това, което правим заедно с Община Ямбол да промотираме Сливен и Ямбол като една икономическа дестинация. Разширяването на пътя – Сливен-Ямбол, така че да се пътува за 20  минути от центъра на единия до центъра на другия град, и това реално да ги направи една голяма икономическа агломерация или зона, по-общо казано, за да предложим повече на инвеститорите, да предложим повече и на гражданите. Да удвоим и възможностите за култура, за социален живот, за образование, здравеопазване и т.н.. Така че наистина, това да бъде един голям икономически район.

Продължаваме и с инвестициите в екологичния транспорт - обновяване на всички тролейбуси, закупуване на първите електробуси за Сливен. Така че, след подмяната на автобусите с нови 27 автобуса на територията на града през предходния мандат, целият подвижен състав на обществения транспорт ще бъде подменен през този. Пускане в експлоатация на пречиствателната станция за питейни води в Сливен и това, което десетки години се чака за нашия град – изграждане на канализацията на квартал „Речица“, така че да продължим да бъдем зелен и екологичен град. Не на последно място като приоритет е благоустрояването на кварталите. Имаме проекти за големите квартали в град Сливен. Продължава и подобряването на транспортната инфраструктура.

Останаха недовършени проекти – кои са и смятате ли, че ще успеете да ги изпълните през този мандат?

В момента се довършват проектите за цялостна реконструкция на четири детски градини. Имаме планове и за още две, които да започнем. В момента се работи по проекта за ремонт и реконструкция на автобусните спирки. Ще продължим и с изграждане на велоалеи  по този транспортен проект. Така че, не смятаме да оставяме незавършени проекти от мандата.

В края на предишния мандат подчертахте, че една от основните цели на Община Сливен ще бъде изграждането на обща икономическа зона с Ямбол – в каква посока ще работите за реализирането й? В Ямбол управлението се смени. Чухте ли се вече с новия кмет и говорихте ли по тази тема?

Не само се чухме. Вече се видяхме с него. Направихме официална среща, на която  да потвърдим намеренията и на двете общини, а и на общините, които са около Сливен и Ямбол,  да работим заедно в тази посока. Вече изготвихме общ икономически профил на двата града. За първи път в България два областни града изготвят такъв общ икономически профил, който да се презентира пред евентуалните инвеститори. Много  важна част от тази наша стратегия е разширяването на пътя, за който споменах – Сливен и Ямбол, за който ще продължим да работим заедно и изграждането на Индустриалния парк, който сме предвидили близо до Сливен. Водим разговори за финансиране с Министерство на икономиката, което да уплътни зоната с реални възможности за инвестиции на предприемачи, които проявяват интерес към района.

Нещо, от което се вълнуват най-много гражданите – ще има ли увеличение на данъците?

Не, не предвиждаме. След анализ на представянето на бюджета през тази година, може би ще отидем в обратна посока – чрез намаление на някои видове данъци.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема