Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната – Кметът на Сливен Стефан Радев

Мнения

На Трибуната – Кметът на Сливен Стефан Радев

Снимка:

Финансовата стабилност е начин на мислене – работим в интерес на хората, казва градоначалникът

Икономист по образование и експерт-счетоводител, Стефан Радев пое Сливен с конкретна задача – изваждането на Общината от тежката финансова разруха, в която тънеше. Повече от десет години е бил изпълнителен и финансов директор на голяма компания. До встъпването си в длъжност като кмет на Сливен работи във финансовата сфера като одитор. Стефан Радев ексклузивно пред Tribune.bg

Успяхте ли с наличния бюджет на община Сливен да я направите финансово стабилна? Не е тайна, че общината имаше финансови трудности?

Да, и то големи финансови проблеми. Но финансовата стабилност не е еднократен акт или пък еднократно състояние. Това е начин на мислене, който трябва да възприемем, така че в дългосрочен план да се развиваме добре. Да поддържаме финансовата стабилност, да не поемаме ангажименти, които не можем да изпълним и в същото време да поддържаме функциите и дейностите на Общината в интерес на хората.

Кои са най-актуалните проекти в момента? В началото на годината обявихте, че ще обновите 4-ри детски градини, зала „Асеновец“, ще реконструирате бул. „Хаджи Димитър“, тротоари, междублокови пространства и ще изградите социални центрове. Къде успяхте по-бързо и къде усилията продължават?

Всички тези проекти са в ход на различен етап на изпълнение. Някои вече се изпълняват като строителни работи, други са на етап – избор на изпълнител. Различни са проектите, различни са етапите, през които трябва да преминат. Важното е да спазваме темпото и да подобряваме градската среда, да подобряваме условията на живот, да подобряваме условията за образование на децата, условията за свободно време на децата и на гражданите на Сливен, и това да е непрекъснато усилие.

Продължава ли сагата с водния цикъл на града?

Големите рискове, пред които бяхме изправени, делата за финансови проекции и по първия, и по втория етап на водния цикъл, едното за 4 милиона, другото за милион и половина, ги спечелихме. Така че Общината да не дължи тези суми. Освен това, има нещо което не си спомням да е постигано от някоя община в България. Осъдихме строителния надзор по първия воден цикъл или по-скоро застрахователите на надзорниците за суми в общ размер на близо 4 милиона лева, които вече са по сметките на Общината. Бих казал, че продължаваме да защитаваме интересите на Община Сливен и на гражданите на общината.

Има ли потенциал общината да увеличи приходите си от туристически атракции, ще ремонтирате лифта над града?

Имаме огромни резерви в това да растат приходите от туризъм и от туристически атракции. Лифтът е едно от най-обичаните съоръжения за нашите съграждани и гостите на града. Това е най-големият лифт в Източна България. С него за 20 минути се стига от центъра на града до Карандила или до горната станция на въжената линия, която е на около 1000 метра надморска височина. Много важно съоръжение за туризма, което не е ремонтирано откакто е построено преди повече от 40 години. Затова е важно да доведем този проект докрай и да реконструираме лифта.

Планирате да създадете и туристически информационен портал като кандидатствате за финансиране от ОП „Региони в растеж“. На какъв етап е този проект?

Сега го подготвяме. Важна част от проекта, защото имаме много какво да покажем като град и като община, искаме да надградим начина на представяне на общината, да прилагаме маркетингови похвати за това да направим Сливен по-атрактивна дестинация за туристите.

Представихте концепция за развитието на туризма на Сливен, подготвихте ли кандидатурата си пред „Фонда на фондовете“ за съфинансиране?

Работим по този проект. Това, което казах и за лифта, и за тези туристически атракции, които имаме, и част от културно-историческото наследство, което искаме да реставрираме – да обновим къщите-музеи, текстилната фабрика, Калояновската гробница, този проект се работи в момента. Част от него е финансирането от „Фонда на фондовете“. Провели сме разговори, но все още работим по него.

Интервю на Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още