Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната – Кметът на Сливен Стефан Радев

Мнения

На Трибуната – Кметът на Сливен Стефан Радев

Снимка:

Финансовата стабилност е начин на мислене – работим в интерес на хората, казва градоначалникът

Икономист по образование и експерт-счетоводител, Стефан Радев пое Сливен с конкретна задача – изваждането на Общината от тежката финансова разруха, в която тънеше. Повече от десет години е бил изпълнителен и финансов директор на голяма компания. До встъпването си в длъжност като кмет на Сливен работи във финансовата сфера като одитор. Стефан Радев ексклузивно пред Tribune.bg

Успяхте ли с наличния бюджет на община Сливен да я направите финансово стабилна? Не е тайна, че общината имаше финансови трудности?

Да, и то големи финансови проблеми. Но финансовата стабилност не е еднократен акт или пък еднократно състояние. Това е начин на мислене, който трябва да възприемем, така че в дългосрочен план да се развиваме добре. Да поддържаме финансовата стабилност, да не поемаме ангажименти, които не можем да изпълним и в същото време да поддържаме функциите и дейностите на Общината в интерес на хората.

Кои са най-актуалните проекти в момента? В началото на годината обявихте, че ще обновите 4-ри детски градини, зала „Асеновец“, ще реконструирате бул. „Хаджи Димитър“, тротоари, междублокови пространства и ще изградите социални центрове. Къде успяхте по-бързо и къде усилията продължават?

Всички тези проекти са в ход на различен етап на изпълнение. Някои вече се изпълняват като строителни работи, други са на етап – избор на изпълнител. Различни са проектите, различни са етапите, през които трябва да преминат. Важното е да спазваме темпото и да подобряваме градската среда, да подобряваме условията на живот, да подобряваме условията за образование на децата, условията за свободно време на децата и на гражданите на Сливен, и това да е непрекъснато усилие.

Продължава ли сагата с водния цикъл на града?

Големите рискове, пред които бяхме изправени, делата за финансови проекции и по първия, и по втория етап на водния цикъл, едното за 4 милиона, другото за милион и половина, ги спечелихме. Така че Общината да не дължи тези суми. Освен това, има нещо което не си спомням да е постигано от някоя община в България. Осъдихме строителния надзор по първия воден цикъл или по-скоро застрахователите на надзорниците за суми в общ размер на близо 4 милиона лева, които вече са по сметките на Общината. Бих казал, че продължаваме да защитаваме интересите на Община Сливен и на гражданите на общината.

Има ли потенциал общината да увеличи приходите си от туристически атракции, ще ремонтирате лифта над града?

Имаме огромни резерви в това да растат приходите от туризъм и от туристически атракции. Лифтът е едно от най-обичаните съоръжения за нашите съграждани и гостите на града. Това е най-големият лифт в Източна България. С него за 20 минути се стига от центъра на града до Карандила или до горната станция на въжената линия, която е на около 1000 метра надморска височина. Много важно съоръжение за туризма, което не е ремонтирано откакто е построено преди повече от 40 години. Затова е важно да доведем този проект докрай и да реконструираме лифта.

Планирате да създадете и туристически информационен портал като кандидатствате за финансиране от ОП „Региони в растеж“. На какъв етап е този проект?

Сега го подготвяме. Важна част от проекта, защото имаме много какво да покажем като град и като община, искаме да надградим начина на представяне на общината, да прилагаме маркетингови похвати за това да направим Сливен по-атрактивна дестинация за туристите.

Представихте концепция за развитието на туризма на Сливен, подготвихте ли кандидатурата си пред „Фонда на фондовете“ за съфинансиране?

Работим по този проект. Това, което казах и за лифта, и за тези туристически атракции, които имаме, и част от културно-историческото наследство, което искаме да реставрираме – да обновим къщите-музеи, текстилната фабрика, Калояновската гробница, този проект се работи в момента. Част от него е финансирането от „Фонда на фондовете“. Провели сме разговори, но все още работим по него.

Интервю на Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема