Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната – шефът на ядрения регулатор ст.н.с. д-р Лъчезар Костов

Мнения

На Трибуната – шефът на ядрения регулатор ст.н.с. д-р Лъчезар Костов

На Трибуната – шефът на ядрения регулатор ст.н.с. д-р Лъчезар Костов - Tribune.bg

Ст.н.с. д-р Лъчезар Костов е назначен за председател на Агенцията за ядрено регулиране с решение на правителството от 4 юли 2013 година. От м. януари 2006 до този момент той бе заместник-председател на АЯР.

От 1978 година работи в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българска академия на науките, където последователно заема длъжностите физик, научен сътрудник, старши научен сътрудник. Участва и ръководи различни изследователски проекти в областта на експерименталните изследвания на ядрената структура. Резултатите са публикувани в повече от 50 оригинални научни статии в Nuclear Physics A, Zeitschrift fuer Physik, Nuclear Instruments and Methods и др.

През 1978 година завършва специалност "Атомна физика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1984 година защищава дисертация в областта на експерименталната ядрена физика и получава научната степен д-р. Ст.н.с. д-р Лъчезар Костов е почетен доктор на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна и Почетен член на Съюза на физиците в България. Той е и представител на Република България в Комитета на Пълномощните представители на страните-членки в ОИЯИ – Дубна, Русия.

Г-н Костов кои бяха акцентите в дейността на Агенцията за ядрено регулиране през 2018 година?

През 2018 година завърши процесът по въвеждане в българското законодателство на изискванията на директивата на Договора ЕВРАТОМ за определяне на основни стандарти за защита срещу опасностите, произтичащи от облъчване с йонизиращи лъчения. Най-напред на 1 януари влязоха в сила промените в закона, бяха променени още три наредби и изготвена нова наредба за радиационна защита.

Също така през 2018 година, след като получи разрешение за преминаване към повишена мощност до 104% спрямо проектната, 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ приключи с етапите и изпитванията, които трябваше да проведе и има право да работи на тази мощност. Освен това миналата година от 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ подадоха  заявление за подновяване срока на неговата лицензия, която изтича през септември тази година.

По отношение на международното сътрудничество?

През 2018 година завърши първата тематична партньорска проверка, която се провежда като изпълнение на Европейската директива за ядрена безопасност на ядрени централи. Темата беше „Управление на стареенето на оборудването в атомните електроцентрали“. През изминалата година се проведе също така шестия преглед на националните доклади за това как се изпълнява единната Конвенция за безопасно управление на радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво във Виена.

Беше проведена първа международна мисия в България на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за безопасно управление на отработено ядрено гориво, радиоактивни отпадъци и рехабилитация на терени. Извършена беше и проверка  на Европейската комисия по чл. 35 от Договора ЕВРАТОМ за  радиационния мониторинг в град София.

Какво предстои през 2019?

Продължаваме дейностите, които вървят до момента. През 2019 година трябва да бъде подновена лицензията за експлоатация на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“, трябва да бъде изготвен поредният национален доклад за изпълнение на Конвенцията за ядрена безопасност. Ще продължим да следим процеса по изграждането на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци. На първо време е това.

Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати