Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Наистина ли виним Лечева, че освободи 91-годишната баба Розка?

Мнения

Наистина ли виним Лечева, че освободи 91-годишната баба Розка?

Наистина ли виним Лечева, че освободи 91-годишната баба Розка? - Tribune.bg

Бившият министър на спорта Радостин Василев не се посвени да си направи пиар, наемайки възрастната жена. В духа на закона обаче пенсионери трябва да отстъпят място на младите в държавната администрация

Има ли място 91-годишната спортистка Розка Станчева, по-известна като баба Розка, като съветник в Министерството на младежта и спорта? Този измислен скандал засенчи в последните дни истинските драми в ММС – закупуването на излишен софтуер за 1,7 млн. лв. и раздадените милиони „в 12 без 5“ на организации с нулев или минимален опит.

Радостин Василев дал половин милион от ММС на продавачка в бутик за предизборни концерти?

Лечева нареди проверка как Радостин Василев е раздал парите по младежките програми

Медиите обаче не се вълнуват толкова от това, загрижени за съдбата на баба Розка, която със сълзи напуснала ММС, а Лечева даже не пожелала да я приеме.

„Това не е управленско решение, а евтин PR“

В последните дни Весела Лечева обвини Василев, че ѝ е оставил безпорядък, некомпетентни назначения, лоши отношения с федерациите, съмнителни договори с още по-съмнителни сдружения и скъпоструващ софтуер, от който няма нужда.

Радостин Василев пък в отговор обвини Лечева, че… е уволнила баба Розка.

Лечева за Радостин Василев: Харчени са пари нецелесъобразно, 1,7 млн. са дадени за ненужен софтуерен продукт

Според него, тя му е помагала като съветник, въпреки че съм днешна дата, трудно някой ще посочи добрите му решения, взети в качеството на министър.

„Розка Станчева ми помагаше, нейното назначаване беше знак на добра воля, ако можем да помогнем на един човек. Бях длъжен, исках да дам пример и на другите колеги“, мотивира решението си Радостин Василев, специално потърсен от Bulgaria ON AIR.

Преди 4 месеца Розка Станчева беше назначена от него като консултант. Гражданският ѝ договор е прекратен от 1 септември от новия министър Весела Лечева.

Тя също има своите мотиви за това решение.

„Това не е управленско решение, а евтин PR. Аз познавам Розка, ние сме я финансирали за участия в състезания. Но назначенията в Министерството трябва да бъдат справедливи и според компетенциите. Морално мога да кажа, че го заслужават десетки състезатели и треньори“, заяви служебният спортен министър.

Буквата на закона

Назначенията в министерствата – и експертни, и политически, са урегулирани в Закона за държавния служител и Кодекса на труда. Там ясно пише, че едностранно прекратяване от органа по назначаването с предизвестие може да се направи при придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, както и когато служебното правоотношение е възникнало след като назначеният държавен служител е придобил и упражнил правото си на пенсия.

Казусът с Розка е още по-лесен, тъй като нейният договор е граждански и тя е била част от полит кабинета на Василев.

Бившият спортен министър Красен Кралев преди години например издаде заповеди за това хора в пенсионна възраст да напуснат държавната администрация. И това е правилната политика за всеки един министър.

Освобождаването на пенсионерите от администрацията е заявка на всяка власт, включително на новия сподвижник на Радостин Василев – Асен Василев, той се заканваше да се освободи от пенсионерите и да намали оптимизацията – не особено успешно.

На фона на това в ММС броят на хората в пенсионна възраст е нараснал рязко през първото полугодие на годината“, съобщи „Сега“.

Това става ясно от писмени отговори на депутатски въпроси, предоставени от доскорошния ресорен министър Радостин Василев. По време на неговия мандат в спортното министерство и подчинените му търговски дружества са се появили на работа нови 120 пенсионери. Към 30 юни на договор във ведомството вече са общо 328 души.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети