Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. НАПОМНЯНЕ: Герджиков, премиерът на Радев, НЕ намери нарушения при поръчки в МВР

Мнения

НАПОМНЯНЕ: Герджиков, премиерът на Радев, НЕ намери нарушения при поръчки в МВР

Снимка:

През 2017 служебното правителство направи ревизия на „Борисов“ 2. И не намери нищо особено, а недоволният Радев се зарече: „Следващия път всички вън“

На 17 февруари 2017 тогавашният служебен премиер Огнян Герджиков представи резултати от направена ревизия на предходния кабинет. Предисторията: Бойко Борисов подаде оставка след президентските избори и остави новоизбрания президент Румен Радев да назначи временен кабинет, който да организира нови парламентарни избори. Държавният глава обаче разшири задачите на кабинета си и изиска пълна ревизия на управлението на ГЕРБ.

Ревизиите обаче се оказаха разочароващи за Радев, защото не бе открито нищо сериозно, а в много от министерствата – абсолютно никакви нередности.

„Има единични случаи на административни и технически пропуски, които обаче по никакъв начин не са се отразили на законосъобразността на провеждането на обществените поръчки. Това са Министерство на финансите, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на младежта и спорта, Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието и храните, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на образованието и науката, Министерство на туризма и Министерство на енергетиката“, обяви служебният премиер.

Повече проблеми тогава бяха намерени във военното министерство – именно където се беше фокусирал искащият спешно да пусне поръчка за Грипени президент.

„В немалко от техническите задания или документацията за обществени поръчки са включвани условия и изисквания, които дават предимство на едни кандидати и ограничават други”, съобщи служебният премиер Герджиков по отношение на Министерството на отбраната. Министерството на вътрешните работи, където е назначен за министър Пламен Узунов, се оказва чисто.

Впоследствие стана ясно, че точно това се е случило в МВР – преправяне на обществена поръчка с цел избиране на предизвестен победител в търг за автомобили. Обществеността обаче чу за това едва през 2019, когато сделката попадна в полезрението на ОЛАФ.

На 1 февруари службата официално обяви, че подозира корупция по случая, а Узунов отрече да се е случило по негово време.

ОЛАФ подозира Пламен Узунов в корупция

Президентството отрича за Узунов: Друг бил виновен, че ще връщаме 6 млн. евро на Брюксел

Президентът още след ревизията на Герджиков не скри разочарование от липсата на доказателства за корупция на Борисов.

„Надигна се вой, че служебното правителство освобождава високопоставени чиновници в някои ведомства, а сега излиза, че единственият грях на този кабинет е, че е оставил всички останали. Изводът е ясен – следващия път всички вън”, закани се президентът. Няколко години по-късно обаче все още не е имал шанс да си назначи нов кабинет, който да освободи всички държавни чиновници.  


Коментари (15)

Татулова Герджиков си призна преди време, че като малък са го считали за бавноразвиващ се! Май положението не се е променило особено!
Заводът на Гриша Ганчев е бил пред фалит и на практика собственост на КТБ, а след сделката им се е разминало!
Изглежда сме на прага на разкрития за "чекмеджета", с размерите на чинията на Бузлуджа!
05.02.2021 20:04 / Отговор
Сделката е направена от Борисов, на който Ганчев е приятел.
06.02.2021 08:20
Оги до Светлето Лъжеш!
06.02.2021 10:32
Анастас #

ВТОРО НАПОМНЯНЕ:

Нека НЕ забравяме, че Костовашките Минетчии от ДСБ

гласуваха за Мутрата Радев-Вън - да стане пРезидент ....

Същите тези Дръгалефци грасуваха и за
Костинбродската Пача - Мая Мазолова да стане кметица на София.
За Татяна Дончева - десен човек всичко е ясно .... !!??

(напомнително)
05.02.2021 21:06 / Отговор
Любенов Анастасе дано Господ ти прости за глупостите,които пишеш.Тоя жлъч ще те изяде от вътре,но ти никога няма да приемеш истината.Това е характерна черта за герберските поклонници,които както и да ги обижда,и унижава вожда им,са готови да се самоонижават по всякакъв начин,но да са в краката му.
07.02.2021 14:02
Алоооу, "Любенов" "Герберските" поклонници са над един милион души! След три мандата пак са първа политическа сила! Що не си кажеш чий поклонил си, да се посмеем! На Рада Дълбоката ми намирисваш!
10.02.2021 09:48
БГ Че той не забеляза нарушения за Грипените, щом са му казали че лично "Президентът" е наредил!
05.02.2021 21:52 / Отговор
Тъпанари поръчките за изтребителите се направиха от комисия в парламента, след дълго умуване, и беше казано, че ще ги изплащаме 10 години, но се оказа, че ги платихме веднага, и това ако не е ограбване, както и турско- руския газопровод. Затова сме си бедни вече 11 години. А Герджиков и Борисов са си от една партия, на царя.
06.02.2021 08:18
Алоооу, Тъпанарина, ами ще се плаща веднага щом ти нямат доверие! Друго си беше Грипени без въоръжение, тогава трябваше да търчим при американците да ни въоръжават! Типично за Фатмака! Газопроводът е български , и вече се изплаща! С два милиарда как щяхме да станем по-бедни за 11 години , не се разбра? Да ти имам сметките! С конкурс ли ви подбират такива?
06.02.2021 09:45
подбират ги с конкурс за безочливи лъжци.
06.02.2021 09:57
Татулова Задачата на едно служебно правителство е да подготви и проведе "честни" избори! Сега се оказва, че за тези три месеца са започнати, че и приключени предимно обществени поръчки за много пари! Това е причината на т.н. президент на РБ да му се изкривява физиономията като на Квазимодо при всяко споменаване на "обществена поръчка"! Толкова бяха сигурни, че ще вземат властта през пролетта на 2017 г., че са я карали през просото!
06.02.2021 10:40
нещо друго да очаквате от комунистчески отрепки
05.02.2021 23:32 / Отговор
Ййх В този сайт всички ли журналисти от сутринта правят дудуци на ББ.
06.02.2021 12:53 / Отговор
По-точния въпрос е: Всички ли журналисти и коментатори завират дудуци в ... на РР! А горкият му ... ще заприлича на петолъчка, пътеводна, червена!
06.02.2021 14:59
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема