Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. От архивите: Защо Антоанета Стефанова не можеше да се състезава под българския флаг?

Мнения

От архивите: Защо Антоанета Стефанова не можеше да се състезава под българския флаг?

Снимка:

„Сравненията, размислите и изводите оставям на вас...”

Нашето предложение за министър-председател е световният шампион по шах Антоанета Стефанова. Тя има икономическо образование и говори пет езика. Сравненията, размислите и изводите оставям на вас. Разбира се, Антоанета Стефанова веднага ще върне мандата. Веднага. На секундата. Защото „Има такъв народ” няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство“.

Това обяви в понеделник сутрин лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

Слави Трифонов: Антоанета Стефанова е кандидатът ни за премиер, тя ще върне мандата веднага

Номинацията на Стефанова е добър повод да си припомним скандалите, които разтресоха тениса преди по-малко от 5 години. Финансови злоупотреби, отнети лицензи и игри за власт съсипаха федерацията през 2017 година. А самата Стефанова бе принудена да се състезава в международни турнири под флаг, който не е българския – а на една от чуждестранните шахматни асоциации.

Българска федерация по шахмат, ръководена от Силвио Данаилов е изразходвала неправомерно поне 684 540 лв., потвърди Софийски градски съд пред 2019. Делото беше заведено от Министерството на младежта и спорта. След проверка на ведомството министърът Красен Кралев официално потърси сметка на Данаилов за финансовите злоупотреби.

Съдът реши: Ръководената от Силвио Данаилов шахматна федерация е изразходвала неправомерно средства

С решение от 04.01.2019 г. СГС като първа инстанция по делото осъжда „Българската федерация по шахмат“ да възстанови на ММС сумата от 395 468 лв., предоставени за организирането и провеждането на Европейско индивидуално първенство за жени в Пловдив през 2014 г. и 289 072 лв., предоставени за организирането и провеждането на Европейски индивидуални купи по шахмат за мъже и жени в Албена/Златни пясъци през 2014 г.

...

Превеждането на сумите на дружество в офшорна зона очевидно е с цел присвояване на средства като това се потвърждава и от решението на Спортния арбитражен съд“, мотивира своя акт съдебният състав на СГС.

В партията шах между ММС и федерацията на Силвио Данаилов отвърнаха с атака персонално по министъра, започнал проверки на подозрително изтичащите пари.

Фондация „Веселин Топалов“, част от която е и мениджърът му Силвио Данаилов, както и техни близки, в разгара на разследването подаде контра-сигнал срещу Красен Кралев в прокуратурата. Причината – случващото се в... ЦСКА. Естествено, освен натиск срещу министъра, настоял за възстановяване на откраднатите пари, от сигнала нямаше ефект.

В момента пък лицензът за осъществяване на спортна дейност се притежава от Българска федерация по шахмат 1928, а родните шахматисти отново се състезават под българския флаг.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още