Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Партиите коментират решението на КС за Истанбулската конвенция

Мнения

Партиите коментират решението на КС за Истанбулската конвенция

Партиите коментират решението на КС за Истанбулската конвенция - Tribune.bg
Снимка:

По повод решението на Конституционния съд, според което Истанбулската конвенция не съответства на Основния закон, от ГЕРБ коментираха, че са постъпили отговорно, като са сезирали съда за становище по въпроса:

Депутатът Александър Иванов посочи:

„ГЕРБ взе най-отговорното решение, когато сезира конституционните съдии да се произнесат. В кратък срок видяхме какъв е отговорът и мисля, че точно това доказва политическото решение, което ние бяхме взели към онзи момент – да сезираме именно конституционните съдии. Ние сме длъжни да се съобразим с него“. 

ГЕРБ: Взехме най-правилното решение да сезираме съда за Истанбулската конвенция

От "Обединени патриоти" приветстваха решението на Конституционния съд. Заместник-председателят на групата в парламента Искрен Веселинов заяви:

"За мен тази тема категорично трябва да бъде затворена. Можем да се гордеем, че ние, българите, бяхме от първите държави, които се възпротивихме на тази конвенция".

От ДПС отказаха коментар по темата.

 Според БСП само силно и адекватно национално законодателство може да се справи с насилието срещу жени. Лидерът на партията Корнелия Нинова определи днешното решение на Конституционния съд като победа за българския народ. Тя поздрави конституционните съдии и изрази радостта си, че разумът и правото са взели превес над послушанието и службата на чужди интереси. Нинова припомни, че министър-председателят Бойко Борисов е човекът, настоявал за приемането на документа: "Министър-председателят Борисов, който внесе тази Конвенция и който след една година управление каза, че съжалява единствено за това, че тя не е била обяснена и приета".

Корнелия Нинова припомни, че от президентството и омбудсмана и от европейските структури също са атакували позицията на БСП, но партията е устояла на натиска. Нинова увери, че няма да се стигне до изключване на партията от ПЕС.

Междувременно стана ясно, че пред Министерския съвет се организира протест срещу неадекватната политика за Истанбулската конвенция. Организатор е Българският фонд за жените.

Конституционният съд реши: Истанбулската конвенция противоречи на основния закон


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети