Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната – Петър Кънев: Случихме на един добър период на развитие на икономиката в Европа

Мнения

На Трибуната – Петър Кънев: Случихме на един добър период на развитие на икономиката в Европа

На Трибуната – Петър Кънев: Случихме на един добър период на развитие на икономиката в Европа - Tribune.bg
Снимка:

Министерството на туризма се нуждае от по-голям бюджет

Председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание инж. Петър Кънев в интервю за Tribune.bg

Г-н Кънев, като председател на икономическата комисия в парламента, как коментирате проектобюджета за догодина?

Това е бюджет на статуквото. Той години наред е един и същ. Просто този кабинет и това Министерство на финансите случиха на един добър период.  Тежкият период го изживя Симеон Дянков, когато беше голямата криза. Оттам нататък започна едно стабилизиране на българската икономика. Ние сме свързани на 76% с пазара на ЕС. Ние  се смеем понякога, че когато кихнат в Европа, ние се разболяваме от тежък грип. Икономиката на Европа години наред расте със сериозни темпове и има добро развитие.

В тази връзка ние в последните години имахме едно нормално развитие. Абсолютно недостатъчно, защото с темповете, с които работим – 3 или 3.5% ръст, абсурд е да догонваме стандартите на Евросъюза. Много критики ще има нашата парламентарна група към бюджета. Готвим нашите предложения в зала. Моите корекции са струпани по отношение бизнес среда и бизнес климат, защото данъчните закони, които ги претупахме вчера, шест-седем закона, вкарани в един – закона за корпоративното подоходно облагане, всъщност те определят правилата и условията, в които работи бизнесът. Доста забележки имаме и тепърва между първо и второ четене ще си внесем предложенията. Нормално, винаги опозицията гласува „против“ или „въздържал се“ по големия бюджет.

По отношение на основните политики, вашата оценка за бюджет 2020?

В икономическата комисия разгледахме бюджета на Министерството на икономиката и Министерството на туризма. Първо, коментарите бяха, че няма почти никакъв ръст на бюджета на Министерството на туризма. Според нас е логично, когато един отрасъл дава 12% от БВП и е визитната картичка на България, да получи по-сериозни суми за реклама и най-вече да се намерят възможности за държавни помощи за чартърите и към авиолиниите, към туроператорите, за да се търси решение. Имаме много сериозен отлив най-вече на туристи от Русия и от Германия. Ние смятаме, че Министерството на туризма трябваше да бъде по-категорично и по-твърдо в разговорите с Министерството на финанси за по-голям бюджет.

А бюджетът на икономическото министерство?

Интересен бе и дебатът с министъра на икономиката Емил Караниколов за това в каква степен ведомството е готово с бюджета, който му е отделен, да финансира иновациите, да финансира експорта. Разглеждахме и работата на Агенцията по метрология и стандартизация, защото такова чудо едва ли има някъде по света. В една организация и то изпълнителна агенция са струпани и работата по стандартизацията, и контролът по асансьорите, и контролът върху горивата. Да не пропусна и язовирите, а те отговарят и за чистотата на въздуха, както и дали има сяра във въглищата и т.н. Там някакви реформи трябва да се правят, за да имат експертиза.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети