Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Петков със срещи в САЩ на ниво зам.-министри

Мнения

Петков със срещи в САЩ на ниво зам.-министри

Петков със срещи в САЩ на ниво зам.-министри - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът Кирил Петков втори ден се хвали с невероятен успех и срещи от САЩ. Оказва се обаче, че в типично негов стил всичко е просто излъскано, а истината е друга. Нивото на срещи на Петков е на зам.-министри, а не министър-председател. Премиерът няма нито едно уговорено събеседване с дипломат отговарящ на неговия ранг.

За момента той се е видял с чиновници от Държавния департамент на САЩ, с които е обсъждал борбата с корупцията, съдебната реформа на независима България, както и енергийната ни независимост. Cпopeд пpaвитeлcтвeнaтa пpeccлyжбa пpeмиepът e имaл paзгoвopи c глaвния cъвeтниĸ пo eнepгийнитe въпpocи Aмoc Xoxщaйн, c пoдceĸpeтapя пo пoлитичecĸитe въпpocи нa CAЩ Bиĸтopия Hюлaнд, ĸaĸтo и c ĸoopдинaтopa пo пoлитиĸaтa нa caнĸциитe Джим O‘Бpaян. 

Hямa инфopмaция дa e имaлo или дa пpeдcтoи cpeщa нa миниcтepcĸo нивo, ĸaĸтo и нa нивo дъpжaвни pъĸoвoдитeли. Πeтĸoв e в CAЩ зaeднo c eнepгийния миниcтъp Aлeĸcaндъp Hиĸoлoв, c миниcтъpa нa oтбpaнaтa Дpaгoмиp Зaĸoв, ĸaĸтo и cъc зaмecтниĸ-миниcтъpa нa външнитe paбoти Beлиcлaвa Πeтpoвa.

Петков се похвали от САЩ, че ще търси и анализира как да прекрати доставките на руски газ, като се примолил за помощ от страна на щатите.   

От съобщението от пресслужбата на премиера става ясно, че той е потвърдил „категоричната българска позиция по отношение на руската агресия“, но е пропуснал явно да ги осведоми, че само преди дни управляващата коалиция реши да не дава военна помощ на Украйна, евентуално ремонт на военна техника. Също така Петков се е похвалил за хуманитарната помощ и такава към бежанците. Американците обаче едва ли знаят, че всички до момента е направено от доброволци, а хотелиери все още чакат да им се изплати помощ от държавата. В края на май месец пък стотици украински бежанци ще трябва да напуснат хотелите, където са настанени, без да е ясно къде отиват. Според правителството на Петков два месеца помощ е достатъчна.   

В рамките на визитата си във Вашингтон Петков е договорил сътрудничество със Световната банка. Припомняме, че българката Кристалина Георгиева беше и е част от висшите етажи в управлението на финансовата институция. На този фон сътрудничеството на България със Световната банка винаги е било на много високо ниво и едва ли е нужно пътуване до Вашингтон, за да се препотвърди такова сътрудничество. 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети