Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Петьо Блъсков: Прецедентът с „Труд“ е опасност за държавата

Мнения

Петьо Блъсков: Прецедентът с „Труд“ е опасност за държавата

Снимка:

С действията си Минеков поставя страната в една много опасна ситуация

„Прецедентът с в-к „Труд“, който създаде министърът на културата Велислав Минеков създава опасност за държавата. Той може да се използва от всеки следващ управник, който да се разправя с всеки, който пише неща, които не му харесват. Това е точно „Лов на вещици“.  С действията си той изправя не само държавата, но нанася вреди на обществената ситуация, на служебното правителство и на президента. Така наречената „демократична общност“  седи и се прави, че не вижда какво се е случило. Нали се сещате, че ако някой беше посегнал на „Капитал“ какви писъци щяха да бъдат, да се разнесат моментално.“ Така коментира пред Tribune.bg главният редактор на в-к „Труд“ Петьо Блъсков искането на Минеков редакцията да се изнесе от сградата, в която се помещава. /бел.ред. Служебният министър на културата  пусна писмо, с което настоява вестника да се изнесе от помещенията с мотив, че не е платен наем. Сумата се оказа погасена, макар и със закъснение./

Виждате ли „Лов на вещици“ в действията на министъра на културата проф. Минеков?

Абсолютно е „Лов на вещици, но аз съм вещер. Това е не само атака към редакцията на вестника, но и атака към мен лично. Мой близък работи към министерството и от два месеца го тормозят. Има някаква фиксация, и вие знаете, че още първите му думи като даде първата си пресконференция беше да набеди „Труд“, че се е настанила в сградата по корупционна схема, това беше преди два месеца. Той първо системно се опитва да тормози вестника, защото не може да го унищожи, и второ лично срещу мен и срещу семейството ми той е предприел някакви действия. Това е положението.

Според вас как гледа демократичната общност на действията на министерството? Можем ли да кажем, че се връщаме в едно друго минало?

Разбира се! А така наречената „демократична общност“ седи и се прави, че не вижда какво се е случило. Нали се сещате, че ако някой беше посегнал на  „Капитал“ какви писъци щяха да бъдат, да се разнесат моментално. Обаче защото е за Блъсков, нали той поне 30 години само с битки се занимава. Истината е, че сега те седят и търкат ръчички и си викат „а така, на Блъсков така му се пада.“ Каква демократична общност? Тук се посяга, хайде да оставим личните отношения, но тук се посяга на вестника. Директно се посяга на вестника с това нещо, под формата на едни безсмислени предмети. Прецедентът е много опасен, не е случката Блъсков толкова опасна, тя ще мине и ще замине. Прецедентът е страшен, нали си давате сметка, че този човек, създава прецедент, с който всеки следващ управник може да го ползва и да си казва „той ще пише за мен лоши неща, а пък аз ще му натрия носа.“ Това е абсурд! Ние, в кое време живеем?! Вие правилно казахте, ние се връщаме 30 години назад, във времето. Той /бел.ред, министърът на културата/ изправя държавата, с което нанася щети не само на обществената ситуация. Той нанася щети пряко на служебното правителство, нанася щети пряко на президента. Това е, това е опасното е целия случай.

Вие зададохте въпроси към президента Румен Радев, който реално е принципал на служебното правителство и на проф. Минеков, също. Очаквате ли, държавният глава да ви отговори? /бел.ред. „Въпросът ми е към президента Радев - това ли е начинът за разправа със свободни и независими медии, който е възприет от служебния кабинет и в частност от служебния министър на културата? Президент Радев, искате с тази нелепица ли да останете във времето?“, пише Блъсков на сайта на „Труд“/

Да очаквам да ми отговори. По този казус той се държи доста почтено и отговорно, доста справедливо. Все сериозна и справедлива позиция. Разбира се не очаквам да го огласява публично, но смятам и очаквам това.

Имате ли план как ще действате, обмисляте ли да се премествате, да местите цялата редакция?

Ние имаме реално действащ договор, който е сключен след законно проведен конкурс. Аз не съм отишъл и съм казал дайте ми тази сграда. Беше обявен конкурс за наем на помещенията преди няколко години. Сумата за наема не съм я определял аз. Участвал съм в конкурс, министерството е дало едни наеми, имаше още трима-четирима участници, но в случая ние дадохме най-висока, тогава цена и затова бяхме избрани за наематели. Освен това, да не кажа груба дума, но говори пълни измислици, защото той не може да сравнява наемите на една държавна сграда, в окаяно състояние с  една бизнес сграда от най-висок клас А.

Казвате, че сградата, в която се помещавате е в тежко състояние, реагирали ли са някога от културното министерство на вашите сигнали за повреди?

Да министерството е имало реакции, но за съжаление, не знам доколко вината е в самото министерство или в майсторите, които наема, но на практика 1/3 от помещенията не можем да ги ползваме, защото покривът им тече, вътре тече вода. Не стават за ползване. Ние си плащаме наема. През последните 6-7 години откакто сме там три пъти са изпращани майстори, но очевидно сградата е сбъркана архитектурно., преди да е била завършена.

Това, че не може да ползвате тези помещения, и като цяло ситуацията, която се създаде, може ли да кажете дали ви нанася финансови щети на вас и на вестника?

Финансови щети е много силно да се каже, но е факт, че ние 1/3 от това помещение не можем да го ползваме. Плащаме му наема и това е!  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още