Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Поискал ли е Зарков от КС отнемане на правомощията на Гешев или това е поредната димка срещу главния прокурор?

Мнения

Поискал ли е Зарков от КС отнемане на правомощията на Гешев или това е поредната димка срещу главния прокурор?

Поискал ли е Зарков от КС отнемане на правомощията на Гешев или това е поредната димка срещу главния прокурор? - Tribune.bg
Снимка:

На 21 септември служебното правителство обяви, че  сезира Конституционния съд с искане за отмяна на правомощия на главния прокурор, регламентирани в Закона за съдебната власт. Това обяви самият правосъден министър Крум Зарков след редовното заседание на кабинета.

"Според нас е налице прекалено разширяване на надзора на главния прокурор върху всички сфери на управление на държавата и всички органи на централната и местната власт, което е в разрез с духа и буквата на Конституцията, постановяваща разделение на властите и гарантираща правовата ни държава. Такава практика на толкова всеобхватен надзор на законност е съществувала в България, но преди приемането на демократичната Конституция на България през 1991, която предвижда и разделение на властите", заяви Зарков

Въпросът, който  Зарков твърди, че МС е изпратил до Конституционния съд, е: "Допустимо ли е главният прокурор, осъществявайки надзор за законност на прокурорите, да им възлага извършването на проверки на спазване на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива?".

Интересното в случая е, защо вече седмица няма отговор от КС по тази важна тема. Към момента поне искането на МС трябваше да  бъде публикувано на официалната интернет страница на съда .

От тук се поражда въпросът дали наистина МС е сезирал КС или за пореден път се наблюдава война водена от  Министерски съвет към главния прокурор от което интерес имат само престъпниците.

През последната година битовата престъпност трайно се е увеличи, а отнемането на човешки живот на пътя стана ежедневие. Благодарение на правителството на Кирил Петков се закриха Специализираните съд и прокуратура, което изцяло работи за мафията в България. Дали не е време държавните институции да заровят томахавката срещу прокуратурата и да работят за сигурността на хората?


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати