Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. избори 2022
Етикет:

избори 2022

Избори 2022: Защо се стигна до избори през 2022 година?

Датата 22 юни 2022 година стана историческа в новата ни история. Кабинетът на Кирил Петков беше свален против волята му - по решение на Народното събрание - с вот на недоверие. 

Опозицията в лицето на ГЕРБ внесе вота на 15 юни, а мотивите бяха провал на управляващите в сферите на публичните финанси и икономическата политика.

Разпадът на коалицията

Разривът в тогавашната четворна коалиция обаче настъпи около седмица по-рано. На 8 юни лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че се оттегля - официално заради Северна Македония и актуализацията на бюджета. 

На 16 юни пък Народното събрание остана без председател, след като беше гласувана оставката на Никола Минчев. Тя бе поискана от ИТН, след като той отказа да закрие заседанието, на което външният министър Теодора Генчовска да разкрие двойната политика на правителството по отношение на ветото към Северна Македония.

Продажбата да депутати

И така ефектът на доминото стигна пленарната зала и гласуването на вота на недоверие, който бе успешен. Срещу правителството на Кирил Петков гласуваха 123-ма депутати от ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане”, а подкрепата си дадоха 116 народни представители от ПП, БСП, ДБ и шестима отцепници от партията на Слави Трифонов.

„Беше чест за мен за водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, г-н Борисов и г-жа Митрофанова. Това, което искам да заявя ясно, че този вот е само една малка стъпка към един дълъг път. Това, което не разбраха е, че така не могат да спечелят битката“, заяви Петков след като правителството му беше свалено. Без формацията на Трифонов кабинетът Петков остана с крайно недостатъчните 109 депутати при необходими най-малко 121 за оцеляване или 130-140 за комфортно съществуване.

Последва „люспене“ в групата на ИТН и съмнения за покупка на народни представители. До последно имаше съобщения за опити за търговия с депутати и сериозни съмнения дали кабинетът няма да оцелее като си напазарува нужната подкрепа.

Врътки на ръба на Конституцията

Агонията беше удължена и от неподадената от Петков оставка веднага след вота, а няколко дни по-късно - на 27 юни. Действие, което беше определено от експертите като нарушение на Конституцията. Президентът Радев побърза веднага и насрочи консултации с партиите. ПП и БСП обаче „не успяха” да отидат с оправдание, че са „заети” с актуализацията на бюджета.

Конституционна рулетка: Връчването на мандатите

На 1 юли държавният глава завъртя парламентарната рулетка и връчи първия мандат на „Продължаваме промяната“. Празната папка беше върната седмица по-късно – на 8 юли – от Асен Василев с обяснението, че не е събрал нужната подкрепа в рамките на настоящия парламент.

Втората по численост партия ГЕРБ получи и веднага върна мандата на 14 юли, както бяха обещали по-рано. След решението президентът отново свика партиите на консултации, за да реши на коя да даде третия и последен шанс за съставяне на правителство.

Папката с мандата се оказа в БСП

Папката се озова в ръцете на БСП. Мандатът беше взет от Георги Свиленски.

„Ще положим всички усилия за съставяне на редовен кабинет, ще проведем необходимите консултации, за да съставим кабинет“, увери Свиленски при взимането на третия мандат. Румен Радев от своя страна обясни, че им дава папката, защото са доказано диалогични.

Ако не успеят да съберат поне 121 гласа, Нинова и Свиленски ще трябва да върнат празна папка на президента. Това трябваше да се случи тази седмица, с което конституционната процедура да се счита за приключена. Ако/когато се стигне до този развой, то Румен Радев ще назначи служебен кабинет и по всяка вероятност ще насрочи предсрочни парламентарни избори на 2 октомври.

Надежда за кабинет/вкопчени във властта

Последната искра надежда за кабинет в рамките на 47-мия парламент угасва бавно и след изтичането на скандалния запис на „Демократична България” от Народното събрание.

Последвано от думите на Слави Трифонов, че изтегля депутатите си от преговорите.

„ИТН нямат място в тези лицемерни преговори, отвращавате ме”, написа Трифонов. „Говориха в ефир с включени микрофони и камери. Говориха, защото не знаеха, че са на живо. И лицемерието им лъсна пред всички. За първи път в Народното събрание видяхме лицето на лъжата и еквилибристиката”, заяви лидерът на ИТН.

След дълго стискане на мандата, БСП също вдигнаха ръце и признаха, че няма как да има правителство.

Президентът Румен Радев насрочи изборите за 2 октомври.

Мнения

виж още

Хороскоп

архив

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати