Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Петков не предлага за РС Македония нещо, което вече да не е правено

Мнения

Петков не предлага за РС Македония нещо, което вече да не е правено

Снимка:

Предложението на премиера Кирил Петков за Северна Македония не е нищо по-различно от програмата Interrag. Тя се основава точно на същите точки, които министър-председателят представя като идея, а именно работни групи, които да работят в сферата на културата и инфраструктурата.

От Брюксел днес той обяви, че не трябва да се гледат само негативите, но и плюсовете като общ културен календар, развитие на съвместни бизнес проекти и инфраструктурната свързаност. По думите му чрез създаването на работни групи основните параметри в тези насоки ще бъдат очертани и анализирани. Премиерът заяви, че още с встъпването в длъжност на новия премиер на Република Северна Македония, той ще поиска среща, за да бъдат уточнени работните групи.

Оказва се обаче, че нашите две страни работят за култура, екология и инфраструктура по програмата Inrerrag в периода 2014-2020 година.

И в момента България и Република Северна Македония работят по съставяне на проект за програмата за Трансгранично сътрудничество  - „Териториална стратегия за интегрирани мерки“ 2021 -2027 година. Последната среща по темата е била в Благоевград и е била водена от зам.- министърът на МРРБ от служебния кабинет на Румен Радев – Нина Стоименова.

Така на практика се оказва, че Петков не предлага нищо, което вече да не е направено и да не е била задействана програмата още през 2014 година. Реално оттогава до сега двете държави изпълняват всичките си проекти по Европрограмата за Траснсгранично сътрудничество.

Бел.ред: Програма Interreg / ИНТЕРРЕГ-ИПП/ e  трансгранична програма между България и Македония. Тя касае  мерките, насочени към смекчаване на последиците от изменението на климата, както и  решаването на въпроси свързани с опазването на природата и биологичното разнообразие, устойчиво използване на природните ресурси, опазване на околната среда и управление на риска на трансгранично ниво. Фокус  е поставен и върху опазването на природното и културното наследство в региона. Финансирането ще помогне за увеличаване на конкурентоспособността на малките и средни предприятия и за облекчаване на достъпа им до нови пазари. Трансграничната програма обхваща 2 гранични региона в България и 3 региона в Република Македония. Тя е и част от Инструмента за предприсъединителна помощ.  

Управлява се от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Република България.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема