Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Новият премиер: уклончив за Скопие, предпочита първата му поява в Брюксел да не е тази седмица

Политика

Новият премиер: уклончив за Скопие, предпочита първата му поява в Брюксел да не е тази седмица

Снимка:

Петков с първи крачки назад: Няма да издава заповед за сертификата днес, няма и мерки срещу повишението за цената на тока

Новоизбраният министър-председател с първи крачки назад. Отлага заповедта за зеления сертификат за четвъртък. Това стана ясно след изявлението на Кирил Петков, след първото заседание на кабинета.

Премиерът даде заявка още вчера от трибуната на Народното събрание, че днес ще издаде заповед за зелен сертификат за служителите в Министерския съвет. Той потвърди думите си и тази сутрин по време на речта си на икономически форум. Часове по-късно се оказва, че това няма да се случи днес. Мотивът на Петков след заседанието на кабинета е, че трябва да се направи анализ. Той обясни, че проучването ще се прави до четвъртък, след което ще се реши юридически как точно да се случи.

На въпрос на журналисти как ще бъдат обслужвани гражданите, които ходят за документи във ведомствата, той беше категоричен, че сертификатът щял да важи само за администрацията, която трябвало да дава пример.

Петков стъпва назад и в друга наболяла тема – цената на тока, вода и газа. Очакваше се, че днес след обсъждане на заседанието ще има предложения за мерки за справяне с кризата. Уви това не се случи. И този ресор ще прави анализ. Срокът за него е 24 часа.

Освен че няма предложение за справяне с гръмкия растеж на цените на тока и парното  Петков заподозря и КВЕР в тенденция да обявят повишението точно във вчерашния ден.

„Учуден съм, че се случи точно вчера когато се заклех. Аз положих клетва, а вечерта видях това в новините“, обясни той.

На въпрос дали е запознат с предложението на бизнеса за държавна компенсация от 217 лв премиерът заяви: „Бизнесът ни е приоритет, но първо трябва да видим дали не можем да намерим цените“.

Кирил Петков обяви, че на съвета на ЕС в Брюксел тази седмица ще отиде президентът Румен Радев. По думите му самият той не бил свършил никаква работа и затова трябвало да си остане у нас.

„В момента, заради кризата с наводненията, а и защото не сме направили тук, аз не искам сега да бъде първата ми проява в Брюксел. Румен Радев ще отиде на съвета“, обясни той.

По отношение на кризата с наводненията той заяви, че очаква оценка, за да може държавата да се погрижи. Той не обясни как точно ще се случи това.

Петков обясни пред журналисти и разговорът си с македонския си колега Зоран Заев и повтори, че в най-кратък срок ще започне сформирането на работни групи.

„Поставихме си най-кратки срокове за съставяне на работни групи, не само за история но и за култура и икономика. Надяваме се да сме готови с тях през януари. Преговорите трябва да напреднат в оперативен план. Надграждането трябва да е на база на реална работа, а не политическо говорене“, заяви премиерът Петков.

Министър-председателят не коментира взетото днес от министрите на външните работи на ЕС решение за налагане на нови санкции на Русия, ако предприеме нови действия спрямо Украйна. Той подчерта, че излиза от заседание на кабинета и не е подготвен по темата.

„Аз съм заявил, че ние сме на позициите на партньорите на ЕС и НАТО. Първо ще се запозная за какво става дума. България ще заеме позиция съгласно нашите интереси, както и тези на ЕС“, обясни Петков.

На въпрос на журналисти дали се обмислят нови мерки в страната, при повишение на случаите на коронавирус той заяви, че очаква доклади от здравните власти.    


Топ новини

виж още

Актуална тема