Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Превърна ли Венелин Петков БТВ в партийна телевизия?

Мнения

Превърна ли Венелин Петков БТВ в партийна телевизия?

Снимка:

Първият коментар за уволнението си Петков направи пред „Капитал“

Седмица след като новият собственик на БТВ назначи нов изпълнителен директор на телевизията, последваха ключови кадрови решения, включително обновяване на няколко от ръководните постове. Сред сменените директори попадна и доскорошният директор на „Новини, актуални предавания и спорт“ Венелин Петков.

Никой не може да отрече, че през 2000 година Венелин Петков беше млад и интелигентен журналист, който заслужено претърпя сериозно кариерно израстване. Как и защо 48-годишният директор на ключова позиция в БТВ се превърна в героя на Смирненски от „Приказка за стълбата“, напускайки по грозен начин телевизията, в която преди 20 години започна като репортер?

Петков си тръгна от БТВ като „човека на „Капитал“ и самият той затвърди този си имидж като направи първия си коментар по темата именно пред  изданието на олигарха Иво Прокопиев.  В пространния материал за Венелин Петков се акцентира, че неговата дирекция в БТВ е ключова, защото „от нея ясно се вижда дали телевизията е независима от властта“. Видимо колегите от „Капитал“ демонстрират сериозна обърканост относно ролята на журналистиката – която трябва да е не само независима от властта, но и да е равно отдалечена от всички, за да бъде обективна. Което не е валидно за Венелин Петков.

Бившият директор никога не е криел антиправителствените си възгледи, които, заедно със зараждането на протестните акции срещу властта, достигнаха до кръвожадни размери и желание за саморазправа с малкото останали инакомислещи в телевизията. Самият Петков е заявявал многократно, че неговата кауза е свързана само и единствено със свалянето на правителството на Бойко Борисов. Кауза, която наложи като медийна политика в БТВ, превръщайки я в партийна телевизия.

Свидетели на грозна случка разказват, че новото ръководство на телевизията е останало меко казано изненадано след като Венелин Петков така и не е коментирал пред тях плана си за развитие на БТВ. Въпреки че всички рейтингови агенции показват сериозен спад на зрителите в последната година.

„Компанията беше в процес на придобиване през по-голямата част от годината, а в комбинация с COVID-19 пандемията не е изненадващо, че част от енергията беше загубена“, казва в коментар новият изпълнителен директор на bTV Media Group Мартин Швехлак.

Петков все още не осъзнава, че смяната му е продиктувана от редица оплаквания срещу него от собствения му екип. Нещо повече – стана ясно, че последното му действие като директор е свързано с пъклен план за отстраняване на едно от най-рейтинговите лица на телевизията, който е трябвало да се осъществи чрез пиарски материали в няколко медии.

Очевидно загубил напълно връзка с реалността вчера Венелин Петков е напуснал телевизията по възможно най-грозния начин – наричайки колегите си предатели. Заплашвайки ги публично, че ще осветли във Фейсбука си нелицеприятни факти за всеки, Петков оставя отпечатък в БТВ като човек с инфантилно поведение.

Кога Венелин Петков загуби връзка с реалността?

От началото на ковид пандемията вече бившият директор успя да забърка няколко скандала сред екипа си като скри подчинената си Николета Маданска, бременна от него, за сметка на други, които бяха излагани на опасност ежедневно.

Паника в БТВ заради скритата зараза от короновирус

Венелин Петков и близката му Гена Трайкова издали устна заповед, забраняваща  тестване в нюзрума на БТВ, която доведе до десетки заболели журналисти и неконтролируемо разпространяване на заразата.

Освен това, колегите на Петков разказват, че самият той е абдикирал от поста си и се посветил на бащинството си още преди няколко месеца.

Защо Венелин Петков си измисли бременност?

След като протестите претърпяха фиаско и с наближаването на изборите директорът на една от най-важните дирекции е взел кардинални решения. Без да съгласува плана си с ръководството на телевизията Венелин Петков е задействал чистка на инакомислещите в телевизията. Целта е била да ги замени със свои хора, които нямат против да им се диктува в слушалката.

Няколко източника съобщават, че зад гърба на новия собственик и новия изпълнителен директор на телевизията Петков и Гена Трайкова са решили да сменят водещата на новините Виктория Петрова с репортерката от Нова Марина Цекова.

Венелин Петков недолюбва рейтинговата водеща на централната емисия, защото не му се нравело желанието ѝ да проверява достоверността на фактите, които публично изнася. Доскорошният директор и приятелката му Трайкова били готови на всичко да откраднат новата си водеща от Нова телевизия и да разкарат Виктория Петрова, като дори подписали договор с Цекова и обявили позицията ѝ публично. Припрени и самозабравили се, Гена Трайкова и Венелин Петков явно не са преценили, че интригата им ще достигне до новите собственици на телевизията. Те били сезирани включително и от източници в Нова телевизия за готвената смяна, извършена без тяхно съгласие.

Нескопосаният опит за измитане на неудобните в БТВ лъсна и чрез заглавия в няколко медии, които обаче пуснаха прибързано заглавия за мнима бременност и напускане на телевизионерката.

„Емблематичната водеща на БТВ Виктория Петрова е бременна и слиза от ефир“ – тази непотвърдена новина, спусната контролирано от пиари в телевизията, е трябвало да подготви терена за уволнението на Петрова.

Какво общо имат изборите с кадровата политика в БТВ?

Показателно е, че дори на излизане от телевизията Венелин Петков се държи като партиен активист, а не като журналист и ръководител. Неслучайно публичната му реакция във Фейсбук след рокадата в БТВ е свързана с фиксацията му към предстоящите избори. Нямаше ли да е по-достойно  за един директор да поздрави колегите си за техните назначения и да им пожелае успех, съобразявайки се с правото на един собственик да взема решения как да управлява собствеността си?  

Венелин Петков злобее, че го смениха с Антон Хекимян


Коментари (35)

ГЕРБКП Последната телевизия, която беше псевдо-опозиционна като БТВ, в голяма степен клекна и тя на мафиотския клан на Борисов/Пеевски. Отдавна БНТ, Нова ТВ , която се превърна в Канал 3 са подчинени телевизии на режима Борисов/Пеевски. Цензурата, свалянето на журналисти, забранените въпроси, от години сме с тоталитарна власт. А някакво жълто ГЕРБерско сайтче като този да задава такива въпроси е най-малкото цинично.
22.12.2020 13:07 / Отговор
ГЪРБАВИТЕ КОМУНЕТА ОТ РЕЗИДЕНТСКИЯ ОТЕЧЕСТВЕН ФРОНТ СА В КОЛАПС................... АМИ СЕГА? - КЪДЕ ЩЕ СИ ИЗЛИВАТ ФАЛШИВИТЕ ХИБРИДНИ ОПОРКИ, ДАДЕНИ ИМ ОТ РУМЕН РАДЕВ И ДРУГИТЕ ЧЕРВЕНИ БИЗНЕС-РЕЦИДИВИСТИ?......
ВРЕМЕ Е ВЕЧЕ БЪЛГАРИЯ ДА МИНЕ ОТ 111 НА 61 МЯСТО ПО МЕДИЙНА СВОБОДА......
22.12.2020 13:27
Надблюдател Аз пък си мислех, че една медия е свободна ,ако се придържа към "истината", а пък то какво било...трябвало да бъде антиправителствена! По тази логика верно, БожковТВ е "най-некорумпираната!
22.12.2020 14:14
ГЕРБКП Под опозиционна разбирай такава, която изговаря корупционните практики на шайката, които се цензурират от всички проправителствени медии. А обективна медия, коя е за теб? Тази която лъже и възхвалява безкритично вожда, като изговаря спуснатите опорки от ГЕРБ ли? Тази която громи всеки, който казва истината за шайката на власт?
22.12.2020 14:42
До Гербавия комунист "Истината, Глупако ..."!
22.12.2020 15:06
Татулова И за каква истина мрънкат лилавите другари, след като се занимават с анонимни източници, твърдения, компромати, внушения, интриги и слухове! ?Няма истина без факти и доказателства! Протести имаше по телевизията и съвсем очаквано приключиха безславно!
Фактите, глупако!
22.12.2020 15:24
Покажи всички
кесо Венелин Петков и Гена Трайкова са само персонално олицетворение на българската псевдожурналистика. Млади и способни журналисти като тях да се превърнат в класически комунистически комисари. Всъщност изцяло съхранената комунистическа пропагандна машина, обявила се за "новата" българска журналистика от времето на "прехода" е инкубаторът на такива персонажи като Венелин Петков и Гена Трайкова. Тяхната професионална метаморфоза е напълно закономерен резултат от порядките и целите на тази машина, която е и едно от най-мощните оръжия на шайката червени разбойници, която отлично се приспособи към новите условия и буквално смаза и най-малките кълнове от началото на 90-те години на демократизъм и свободомислие. Това е парекселанс военна машина на БКП/ДС, която няма нищо общо с журналистиката, а е оръжие срещу "враговете".
22.12.2020 13:26 / Отговор
ГЕРБКП Татулова, трябва да си изключително ограничен човек, за да твърдиш , че някакво отразяване на протестите показвало свобода на словото. Свалят се журналисти критични към властта. Премахват се медии критични към властта. Изливат се тонове жълта помия към хора критични към властта. Къде е разследващата журналистика? Защо я няма вече да разкрива корупционните схеми на властта? Успяваш ли да зацепиш? Кой беше последния неудобен въпрос зададен към Борисов? Всъщност от началото на протестите този страхливец се е скрил в миша дупка и не е отговорил на нито един журналистически въпрос . Това ли е демокрацията, глупако?
22.12.2020 15:32
ГЪРБАВ,ТРЯБВА ДА СИ НАСЛЕДНИК НА СИЛНО ОЩЕТЕНА НОМЕНКЛАТУРА НА БСП/БКП..., ЗА ДА ПЛЮЕШ ТОЛКОВА ГЕРБ И Б. БОРИСОВ, ЧЕ ВИ ДЪРЖИ ДАЛЕЧЕ ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ(ОТ ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ)....
НЕ МОЖЕТЕ ДА КРАДЕТЕ ХОРАТА, НИТО ДА СТАВАТЕ КРЕДИТНИ МИЛИОНЕРИ ПОВЕЧЕ....
КОФТИ ЗА ВАС..... НО БЪЛГАРИТЕ СЕ УСЕТИХА-НИКОГА ВЕЧЕ ДС/БСП/БКП НА ВЛАСТ........
22.12.2020 16:12
Николаев Сега аз ли съм на ред?Или първо в БНР ще почнат?
22.12.2020 17:26
Смешен плач. "ГЕРБКП" - трольо, знаем ви от "Фактор" с това внушение. Само че вие, псевдодесните се прегърнахте братски с БКП на местните избори. Вашият командир е комунистически прокурор по време на възродителния процес. Всичките ви вождове са от комунистически номенклатурни кланове.
И защо ревете за Венелинчо, нали след няколко месеца ще вземете властта и ще си върнете любимеца?
22.12.2020 18:08
ГЕРБКП Простите орки на ГЕРБ никога не могат да пишат по коментара, обиждат си по опорки, отместват вниманието в инфантилна посока и толкоз. Истината боли, знам, а вие защитавате простите мутри на власт, защото сте платени мижатурки или прости роби без достойнство.
22.12.2020 19:15
Покажи всички
Много неприятно, но положението и в БНР е същото. Само че, там не може да има нов собственик от Чехия.
22.12.2020 14:25 / Отговор
Некоректен комплексар в събота сутрин Там ,според мен е по-кофти!Там 2,3 каки и един с руски псевдоним са окупирали всичко,освен спортните емисии!
22.12.2020 17:24
Хекимян Ами сега, що ще правя Аз зимъска?
22.12.2020 15:07 / Отговор
Баба мравка куршавелката (от френски зимен курорт) като я изритат от божкофф тв може само газ да произвежда за благото на Родината ни.
22.12.2020 21:03
Венелин Търся ,,кучеводач"за Пудел Хекман,порода арменска.
22.12.2020 15:19 / Отговор
Венко, ето намери си го пуделчето, ама е цайсато! Новият ти пудел се казва - Марто Цайса Карбовски. Хванете се тогедър "у рАце", стегнете се, понапънете се и си направете "Първо частно ОФ в ютюба", та да ви гледат и слушат срещу малко заплащане, разноцветните дебили от всички страни: Москва - Белград - Дубай - Скопие. И вече забрави за ЦеЦеЕн на Търнър, мозъчко ушатест. Ай, наздраве!
23.12.2020 16:23
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема