Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Проф. Любомир Стойков чества Валентино с нов социално-културен проект

Мнения

Проф. Любомир Стойков чества Валентино с нов социално-културен проект

Щастлив съм, че стартът на новото ни начинание съвпадна с 90-та годишнина на един от най-великите дизайнери на света, споделя пред Tribune проф. Стойков

Проф. Любомир Стойков потопи ценителите на модата във Вселената на Валентино – един  от най-знаковите модни дизайнери на ХХ век, белязал по неповторим начин с таланта си света на модата, със събитието „Вечер на стила: 90 години Валентино“. Вечерта е част от новия социално-културен проект на Академията за мода, включващ поредица от срещи, посветени на значими събития и ценности от визуалната култура и модния дизайн.

Събитието, посветено на гениалния италиански творец и неговия юбилей, уважиха Н.Пр. Джузепина Дзара – посланик на Република Италия в Република България, както и ярки представители на нашия културен, артистичен и бизнес елит.

В ексклузивно интервю за Tribune председателят на Академията за мода проф. Любомир Стойков разкри какво е неговото усещане за Валентино, изрази своето възхищение към класата му и почит към личността му. Проф. Стойков разказа любопитни акценти от биографията на Валентино и открехна завесата за това какво да очакват почитателите на модата от предстоящите „Вечери на стила“.

Поставяте началото на нов изключително интригуващ социално-културен проект със събитието „Вечер на стила: 90 години Валентино“, посветено на юбилея на една от емблемите на италианската и световна мода. Валентино е последният император на висшата мода, знаем по какъв начин е определян и наричан през годините, за Вас лично обаче, през Вашите очи, кой е Валентино, какво бихте казали за него като личност и моден дизайнер?

Преди години в моя публикация го нарекох „Романтичният рицар на елегантния стил“. Така мислех тогава, така мисля и днес. Но кой е Валентино? Той е една от най-ярките емблеми както на италианската мода, така и на световния дизайн. Не можем да посочим всички причини за този необятен талант, но сред тях задължително следва да се изтъкнат образованието му (Художествената академия в Милано, от една страна и Школата към Синдиката на висшата мода в Париж, от друга), както и дълбокият отпечатък на първите му учители в модата  - френските кутюристи Жак Десе и Ги Ларош. Концепцията му за елегантността е, че тя е въпрос на хармония, мярка и простота. Елегантността, според него, е най-вече поведение, вътрешен живот и интелигентност – „нещо, което тръгва отвътре и се изразява във външния вид“. Забележително е, че през десетилетията Валентино остана верен на принципа си да се стреми към красивата и романтична дреха.

Кое е най-отличителното в творчеството на Валентино?

Изумителните творчески постижения на Валентино го привилегироват като създател от най-висок ранг в духа на голямата традиция на висшите творци на модата от втората половина на ХХ  и началото на ХХІ век. Безценен е приносът му към рафинирането на формата и изчистването на силуета в модния дизайн. Стилът “Валентино” разкрива най-привлекателното от италианския маниер на обличане – нежността, романтиката и естествеността.

Академия за мода / ХайлайфАкадемия за мода / Хайлайф

Как възникна идеята Ви за този нов проект и защо именно Валентино дава началото му?

„Вечери на стила“ е социално-културен проект на Академията за мода, чия

Академия за мода / Кирил АлександровАкадемия за мода / Кирил Александров
то цел е да приобщава и свързва личности с ярки професионални постижения и перфектна визуална култура, които са мотивирани от отстояването и развитието на естетическите ценности, позитивния имидж, добрата репутация, стила и модната култура. В поредица от срещи ще провеждаме значими разговори, дискусии и пърформанси, посветени на актуални и непреходни теми от визуалната култура, лайфстайла, модния дизайн и публичното поведение. Щастлив съм, че стартът на новото ни начинание съвпадна с 90-та годишнина на един от най-великите дизайнери на света – Валентино, чието име отдавна се е превърнало в символ на непреходната женска елегантност. Държа да изкажа специална благодарност на г-н Христо Дурчев – меценат и собственик на „Балкантел“, за съдействието при реализацията на новия проект на Академията за мода, както и на Галерия „Милениум“, в чието красиво пространство се състоя премиерата на новия проект.

Академия за мода / Кирил АлександровАкадемия за мода / Кирил Александров

Безброй са жените, които не могат без стила „Валентино“, но и самият Валентино не може без жените. Кои всъщност са неговите музи?

Десетки, а може би и стотици са едни от най-красивите и влиятелни жени, които са вдъхновявали маестрото. Джаки Кенеди-Онасис и Елизабет Тейлър му се доверяват за булчинските си рокли (Джаки – за втория, а Елизабет за осмия си брак). Със сватбени рокли на Валентино минават под венчило такива шармантни дами, като Дженифър Лопес, Гуинет Полтроу, Ники Хилтън, Ан Хатауей и др. Сред многобройните музи на маестрото не бива да пропускаме Одри Хепбърн, София Лорен, Орнела Мути, Джулия Робъртс и Шарън Стоун.

Академия за мода / ХайлайфАкадемия за мода / Хайлайф

Академия за мода / Кирил АлександровАкадемия за мода / Кирил Александров

Как ще коментирате думите на актрисата Саня Борисова, която при откриването на вечерта каза, че сте се превърнал в „истинска легенда на стила и добрия вкус не само с впечатляващите си телевизионни интервюта, книги и филми за световни дизайнери, но и чрез стойностните естетски събития на Академията за мода“?

С усмивка ще кажа, че все пак е по-добре да си легенда, отколкото мит! Но – вече съвсем сериозно, благодаря на Саня Борисова за това мило отношение, тя е активен участник в големите събития на Академията за мода и съм сигурен, че го е казала с най-добри чувства. Но истината е, че не гледам на себе си като на легенда, а просто си върша работата…

Академия за мода / Кирил АлександровАкадемия за мода / Кирил Александров

Бихте ли повдигнали завесата какво предстои оттук нататък около този проект, какво да очакват почитателите на модата?

Бъдещите прояви на социално-културния проект „Вечери на стила“ на Академията за мода ще бъдат посветени на важни теми, проблеми, конфликти и явления в сферата на визуалната култура, лайфстайла и модата. Ще дискутираме горещи истории в сферата на изкуството и модата, но и ще отделяме повече внимание на връзката между политическата комуникация и външния вид, поведението,  имиджа, добрата репутация. Разберете обаче добре, че не става дума за демодирани лектории, тривиални беседи по естетика или пък скучновати вечеринки. „Вечери на стила“ ще предлага своеобразни джем сешъни на модния дизайн, творчеството и красотата, в които всеки ще може свободно да изразява естетското си мнение, културната си позиция – да критикува и отхвърля, или пък да адмирира и окуражава това, което се случва както на подиума, но и в реалния живот.

Проф. д.н. Любомир Стойков е учен, журналист, културолог, изкуствовед, медиен и моден експерт. Професор и доктор на науките в СУ, УНСС, НХА и ПУ. Председател на Академията за мода. Обучил 4500 студенти, дипломанти и докторанти по медии и журналистика, моден дизайн и PR. Автор на 22 книги за култура, медии, комуникация, мода и PR. Създател на телевизионната модна журналистика у нас с първото специализирано предаване за стил „Блясък“ по БНТ. Интервюирал е десетки световни знаменитости от сферата на модата, киното и лайфстайла. Носител на много награди, в т.ч. и „Златен век“ – звезда, за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати