Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Проф. Кантарджиев пред Tribune за тестовете на учениците: МЗ след златните медали не съм чул нещо друго да са направили

Мнения

Проф. Кантарджиев пред Tribune за тестовете на учениците: МЗ след златните медали не съм чул нещо друго да са направили

Снимка:

Коронавирусът продължава да взима стотици жертви на ден у нас, болниците са пълни, а последните дни стана ясно, че се задава и нов щам „Омикрон“, който специалистите определят като не по-малко опасен от останалите. Потърсихме за коментар проф. Тодор Кантарджиев, който разказва пред Tribune за опасността от него. Ето какво сподели проф. Кантарджиев и за учениците, които повече от месец продължават да са онлайн, а сагата с тестовете става все по-заплетена:

Проф. Кантарджиев доколко новият вариант на коронавирус – „Омикрон“, ще усложни ситуацията у нас? Някои експерти прогнозират, че в средата на м. декември ще има повишаване на заболеваемостта в страната?

- Не можем да кажем с точност кога ще има ръст на заразените, защото СЗО трябва да отговори на три въпроса. Първо, производителите на ваксини трябва да отговорят в рамките на две седмици от регистрирането на „Омикрон“ в каква степен ваксините защитават. В този срок трябва да разберем доколко са защитени ваксинираните и доколко са защитени преболедувалите. Твърдя, че прекалено много се плашим с „Омикрон“ в момента, но още нямаме данни, пък и малко вероятно е сериозно да се редуцира защитата. Трябва да се отговори и на още един въпрос какво е репродуктивното число, в смисъл как се разпространява този вирус. Знаете, алфа вариантът на коронавируса, т.н. „Британски вариант“ за три месеца измести у нас циркулиращия преди него „Ухански вариант“. През лятото, когато дойде щамът „Делта“, той, от своя страна, успя за три седмици да измести доминиращия „Британски вариант“ и последният въобще го няма вече като циркулация в страната.

Сега в момента трябва да направим това, което правят европейските държави с ограниченията на пътуванията до Централна и Южна Африка, а другото, което трябва да се направи е по отношение на контрола на данните за пристигащите у нас хора, които са се прекачили на самолети, а са имали контакт с Африканския континент или са били в европейски градове, където е засилена циркулацията на новия вариант на коронавируса.

Това е, което трябва да се направи, без да се плашат хората. Ние /Националният оперативен щаб б. р./ преживяхме 7 месеца управлението на новия вирус и Министерството/МЗ/ няма какво да се плаши от един нов вариант на коронавируса.

Другата голяма тема за здравното министерство е, че все не може да се оправи, първо, с избора, а после и с доставката на тестове за учениците?

- Здравното министерство с всичко не може да се оправи, та камо ли с тестовете за ученици. Здравното министерство след златните медали, които раздаде, в последните месеци не съм чул нещо друго да са направили.

Тестовете, обаче, са важни за присъственото обучение?!

- Най-важното за присъственото обучение са тестовете и убеждението на обществото, че тези тестове трябва да се правят. Лично моето мнение беше, като в Германия тестовете да се правят от родителите вкъщи, защото мисля, че те са достатъчно заинтересовани в това да го правят. 

Как ще коментирате и решението на нашата съседка Гърция да въведе задължително ваксиниране на хората над 60 години, а който откаже, да плаща месечна глоба от 100 евро?

- 100-те евро глоба за българският пенсионер е много сериозна заплаха, но за гръцкият – не е. В момента съм отстранен от длъжност и не мога да давам препоръки. Има си хора, златни медалисти, питайте тях.  


Топ новини

виж още

Актуална тема