Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Тестовете за децата задържани в Унгария, Кацаров предлага антигенни за възрастни за големите ученици

Общество

Тестовете за децата задържани в Унгария, Кацаров предлага антигенни за възрастни за големите ученици

Тестовете за децата задържани в Унгария, Кацаров предлага антигенни за възрастни за големите ученици - Tribune.bg
Снимка:

Задържани на унгарската граница са липсващите 400 хил. теста за големите ученици. Това съобщи служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

„По отношение на децата 8-12 клас, според мен, министърът на образованието си решава, но могат и с тестове за възрастни. Това можем да го направим веднага. Аз говорих с министър Денков, имаме много добри отношения. За възрастни имаме много голямо количество тестове. Можем да доставим незабавно колкото искат за 2 месеца напред“, обяви здравният министър.

Кацаров срещна критики от страна на журналистите, че МЗ и МОН от дни си прехвърлят отговорността защо големите ученици и днес не са в клас – въпреки обещанията още отпреди изборите.

Днес лично говорих с шефовете на фирмите, които осигуряват тестовете. Осигуряване на тестове не влиза изначално във функциите на МЗ. Ние направихме компромис, тъй като досега МОН не са и да не се налага да купуват те. Тестовете се намират на различни митници в Европа. Вчера сключих договори за още 2,7 млн. теста, които са със срок на доставка до 9 декември. По наша оценка тези тестове биха били достатъчни поне до средата на януари“, оправда се Кацаров.

Той не изключи напълно и възможността децата просто да се върнат в клас с отпадането на изискванията да се правят тестове. „Поставянето на изискване за тестване спестява хаос“, подчерта обаче той.

„Ковид е голям проблем, но извън Ковид има и други неща“, заяви той на откриването на ремонтирано следродилно отделение в Майчин дом. Министърът се впусна в спомени за раждането на собствената му дъщеря.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати