Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Прошков: В разходната част на бюджета за Транспорт не излизат над 100 млн. лв.

Мнения

Прошков: В разходната част на бюджета за Транспорт не излизат над 100 млн. лв.

Прошков: В разходната част на бюджета за Транспорт не излизат над 100 млн. лв. - Tribune.bg
Снимка:

Вместо 89 млн. лв. от националния бюджет за компенсиране на загубите от кризите са записани 600 000 лв., допълнителните 13 млн. лв. за компенсации на охраната на „Метрополитен“ липсват, а субсидията за доплащане на преференциалните карти трябва да с поне с 3-4 млн. лв. повече

***

Кметът Васил Терзиев съвсем междудругото обяви в понеделник, че пари за увеличението на заплатите в транспорта ще дойдат от „планирано увеличение“ на картите и билетите за градския транспорт. Потърсихме допълнителна информация по темата от общинския съветник от ГЕРБ-СДС и член на ресорната транспортна комисия Прошко Прошков.

Бел. ред. Впоследствие от пресцентъра на кмета заявиха за Tribune.bg, че Терзиев е имал предвид не увеличение на цената на самите превозни документи, а увеличение на приходите от продажбите. Разговорът с Прошков е записан преди това.

Терзиев вдига приходите от билети и карти за градския транспорт*

Дали вие сте по-наясно за какво планирано увеличение става дума?

Аз чух кметът Терзиев, който буквално каза: „Ще увеличим билети и карти“. Това звучи притеснително, защото досега няма заявени намерения публично за увеличаване на цената на превозните документи. Добре е да се изясни от страна на кмета това ли има предвид.

Т.е. и вие нямате информация дали, от кога и с колко възнамеряват да вдигат билетите?

Първо, доколкото си спомням, политическите заявки бяха, че няма да се увеличават данъци, такси и други ставки, които да натоварват гражданите, преди да се случи реформата, която очаквахме във всички сфери на общината, според заявките на новото управление. Ако кметът наистина има предвид увеличение, то трябва първо да предложи в икономическата рамка, заедно с Бюджета, конкретни предложения: нова тарифна политика ли. Не знам как това би се случило, при условие, че това не е обсъждано нито в комисиите, които едва сега започват работа, нито в специалния комитет по наблюдение на ЦГМ, тарифата и въобще цялата система. Комитетът трябва да е съставен от представители от различните групи. Поне досега е било така, дори имаше работна група за тарифната политика в миналия мандат. Така че нищо официално не сме чули в тази връзка и ако заявката на кмета от интервюто му е, че ще вдига цените, той трябва да се обоснове. Това няма никакво основание на този етап. А ако все пак е било лапсус и той има предвид вдигане на продажбите (както твърдят от екипа му в крайна сметка бел.ред.), това значи привличането на допълнително количество граждани към градския транспорт, въпреки че думите му бяха за вдигане на карти и билети… Ако все пак е искал да каже вдигане на продажбите по принцип, от предложения проект на бюджета отново не става ясно как вижда това.

Какво е заложено в бюджета по този въпрос?

Такива пари няма заложени. Не виждам също така как ще си изпълни ангажимента към синдикатите за увеличаване на заплатите. Тяхното искане, припомням, беше за 30% увеличение, той обяви, че може да гарантира 15%. Две неща са притеснителни от това, което аз поне виждам на първия етап в бюджета, който беше входиран от кмета на 29 януари. Първо, ние изобщо не виждаме субсидията от републиканския бюджет – онези 89 млн. лв., които ги имаше миналата година – ако си спомняте те бяха осигурени с акция на депутатите от ГЕРБ/СДС за компенсиране на загубите от кризите. Тази субсидия не е включена в Бюджет 2024. В графата, в която по принцип са 90 млн., сега да включени 600 000 лв. Това е графа ЦГМ, субсидия „Държавна отговорност в дейност 849“. Няма я. Къде ще бъде включена? В икономическата рамка ли? Но икономическата рамка не е официалния документ. Официалният документ е Бюджета. Тези 89 млн. лв., които не виждаме, следва да са и парите, с които да се финансира обещаното увеличение.

Това някаква грешка ли е според вас или наистина няма да ги има?

Не мога да разбера какво е, трябва да се отговори. При дискусиите на Бюджета ще поставим този въпрос. Нереалистично е дори да бъдат включени в икономическата рамка – това е допълнителен документ. Кметът и екипът му работят по Бюджета, в разходната част трябва да ги има посочени тези пари. По отношение на субсидията, която е от Столична община, тя е 132 млн., колкото и миналата година – това също е притеснително, защото с постановление на МС в края на 2023 бяха отпуснати допълнителни 13 млн. лв. за компенсации на охраната на „Метрополитен“. Те са подписани в уточнения бюджет, от 132 е станал 145 млн. лв. И изведнъж в Бюджет 2024 тези 13 млн. лв. отново изчезват. Какво става, къде са изчезнали тези пари? Те не могат да бъдат харчени за нищо друго, освен за транспорт. Кметът трябва да даде отговор на тези два въпроса, ако въобще има представа какво се случва с числата. Как ще увеличава пътниците, а субсидията е същата? Когато очакваш повече пътници в транспорта, очакваш и по-голяма субсидия и компенсация. 42 млн. лв. е субсидията за доплащане на преференциалните карти – ученически, студентски, пенсионерски, знаете. Два вида компенсации са – едната е от Общината, а другата е от държавата. От сега заложените 42 млн. лв., не мога да дам точна оценка, но поне 3-4 млн. няма да стигнат. За ученици и студенти държавата намали преференцията – преди те плащаха 30% от картата си, сега трябваше да плащат 50% и пак едни 5 лв. не достигат, защото картата за ученици се върна от 15 на 20 лв. Държавата поема 25 лв. от 50, 20 плаща студентът или ученикът и последните 5 лв. никъде не ги виждам в Бюджета. Т.е ние ще вкараме „Транспорта“ в допълнителна загуба с неща, които са му вменени. Преди да се дават обещания на едро и да се казва, че всичко е наред, трябва първо да видим къде са числата. С оглед на това, което е подадено като Бюджет, недостигът може да бъде покрит единствено с увеличение на цените, но на такова нещо не бихме се съгласили.

Но пред БНТ кметът каза, че част от парите ще са точно от икономисаните от охраната на „Метрополитен“.

Охраната на „Метрополитен“ като обект от националната сигурност се определя от това, което е необходимо да се заплаща на полицията, тъй като това не може да се прави от частна фирма. Охраната на метрото се извършва от СДВР. Полицаите са на нормирани доходи и аз не виждам как от това може да се спести, освен ако не се премахне статута на обект от значение за националната сигурност. Напротив, тази година, с разширяването на обхвата от „Метрополитена“, за охрана ще трябва да бъдат заделени повече пари. Интересно какви са вижданията на кмета.

А принципно какво представлява процедурата за увеличение на цените – трябва ли да мине през Общинския съвет?

Разбира се, трябва да има първо ревизиране на цялата тарифна политика на Общината, но тук такива заявки не сме чували – поне досега, официално. И ние сме против, тъй като има нова тарифна политика, която приехме неотдавна и тя опрости цялата тарифна схема и в момента имаме тарифна политика, която работи, ние нямаме нужда от увеличение на цените, ако искаме да продължим политиката по стимулиране на гражданите да използват градския транспорт. Това не става с увеличения на цени, в момента няма нужда от такова нещо, ние бихме се противопоставили. Чуват се критики, правят се одити, в момента върви процес по дигитализиране на процеса по контрола на паркирането, парите за неприсъствени фишове са повишени с около половин милион на месец – това се прави с електронната система и през повишена активност на ЦГМ. Това трябва да са едни около 7 млн. допълнителни тази година, за които не се знае защо не са добавени към компенсацията от общината обратно към Транспорта. Къде отиват? Надявам се да получим отговори на тези въпроси и кметът да не е имал предвид, че ще вдига билети и карти, въпреки че точно това буквално беше казано.

Според вас дали, ако наистина е имал предвид поскъпване, Терзиев е коментирал това с Асен Василев и финансовото министерство. Звучи странно на фона на опитите за свиване на инфлацията и влизане в еврозоната през 2025 г. да се пипат цени в транспорта – едно от важните пера по отношение на инфлацията…

Когато ние имахме голям проблем по време на енергийната криза, която последва Covid-кризата, градският транспорт понесе два последователни удара. Първият беше как да съществува, когато нямаше никакви пътници – ние го задържахме, за да може градът да продължи да функционира, да продължи да е жив по време на пандемията. Знаете какъв енергиен шок последва с цените на енергоносителите. И тогава имахме много труден диалог с държавата в лицето на правителството на Кирил Петков. Лично аз съм чувал предложение от тях да вдигаме цените на превозните документи. Господин Асен Василев това ни предложи в парламента. Бяхме там с тогавашния председател на общинския съвет Георги Георгиев. В прав текст ни беше казано: Вдигайте цените на превозните документи, на което ние отговорихме, че това не е политика, която ние подкрепяме и търсим компенсация. Ние бяхме единствената столица, която не получи сериозни компенсации за двете кризи: Covid и енергийната. Лондонският транспорт получи над  £6 млрд. Ние с много усилия тогава успяхме 80 млн. лв. компенсация, за да не фалира транспорта при необходими поне 180. Ако кметът реши да се вслушва в подобни съвети, това ще си е негов проблем. Това е грешна политика. Работата по привличането на пътници в транспорта минава през мерки като новите дигитални решения, плащането с кредитни карти и смарт часовници, с които привлякохме много млади хора. Предложихме по-адекватна тарифна политика, цените са същите, картите са изключително изгодни, това е пътят – увеличаване на пътникопотока чрез подобряване на услугата. Ако обаче бъде вкаран транспортът в спирала от дългове, това няма да има как да се случи. Ако се отговори на въпросите, които споменах, може да се правят изводи има ли изобщо адекватност по отношение на планирането на транспортната година и при дискусиите в бюджета и по отношение на икономическата рамка.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати