Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Радослава Лазарова: Бъдещите булки търсят съвършенство в дизайна, индивидуалност и комфорт

Мнения

Радослава Лазарова: Бъдещите булки търсят съвършенство в дизайна, индивидуалност и комфорт

Изборът на тоалет за толкова специален ден изразява личностни качества и носи послания, обяснява дизайнерката

Радослава Лазарова е носител на „Златна игла“ на Академията за мода в категория „Най-добър млад дизайнер“ за 2019 година. Тя е второ поколение творец на булчинска и официална мода. Радослава е единственият български дизайнер, който създаде самостоятелен шоурум в най-големия сватбен център в София.

-Разкажете ни за новата си булчинска колекция, на какво залагате в нея и от какво е вдъхновена?

-Колекцията е вдъхновена от красивите и нежни отблясъци на скъпоценни камъни и материи, в романтичен план и от сиянието на залеза. Както и в предишни мои колекции, и тук залагам на смелите конструктивни решения, които смятам, че ме отличават като дизайнер. Избирам женствени силуети, винаги интригуващи съчетания на цветове, материи и декоративни елементи.

-Кои са тенденциите в булчинската мода, които присъстват и във Вашата колекция, кои са акцентите и различните силуети в нея, какви цветове преобладават ?

-Присъстват силуетите тип „русалка“, „принцеса“ и А-линия. Кройките са ръчно моделирани и създават обеми в артистични съчетания. Използвам различни конструктивни срязвания, плохи. Комбинирам „плътно и прозрачно" и разнообразни дължини в многопластови поли. Корсетите, които оформят изящна женствена талия, са в два варианта – олекотени прозрачни и плътни. В горната част акцентирам също на голото рамо, дълбоките и V-образни деколтета, голите гърбове и високата талия.

Важен акцент в колекцията е авторската дантела, която е моя запазена марка. В част от роклите присъства и ефектът „рисунка върху тяло", като залагам също на флоралните и фигурални елементи в симетрични и асиметрични композиции. Интересна тенденция е влиянието на спорта в официалната мода. В тази връзка друг акцент в колекцията ми са спортно-елегантните елементи както в кройките, така и в детайлите: вертикални линии, джобове, мрежести елементи, прозрачност.

Харесва ми наслагването на многопластови прозрачни материи, като съм използвала: тафта, копринен шифон, копринен тюл, висококачествен руски сатен, дюпон, органза с матов ефект Цветовете са: слонова кост, екрю, телесно и нежни нюанси на розово – пудра и пепел от рози. Не бива да пропускам и декоративната украса, която е свързана с името на колекцията – „Отражения“ – и включва нежни полупрозрачни кристални мъниста, цирконии, пайети, както и 3D флорални елементи и точки.

-Какво търсят бъдещите булки и с какви капризи се сблъсквате в своята работа?

-Бъдещите булки имат индивидуални изисквания относно сватбената визия. Както в ежедневието, така и за тези специални празници, изборът на тоалет изразява личностни качества и носи послания. Днес, в света на технологиите, забързаното ежедневие и изобилието от предлагани рокли, клиентът търси: първо – съвършенство в дизайна; второ – индивидуален почерк и трето – комфорт и практичност. Не на последно място търси отношение. Дизайнерът е професионалистът, който има задачата да насочи клиента към най-подходящата рокля, да му даде спокойствие и увереност, че е направил най-добрия избор.

-Освен с дизайна на сватбените рокли, Вие се занимавате и със сватбена декорация, кои са най-ексцентричните желания и визии за сватбата във Вашата практика?

-В зависимост от мястото, на което ще бъде проведено тържеството, стилистиката и детайлите на декорацията са доста разнообразни. Повечето сватби, за които ме ангажират бъдещите младоженци, са в моя роден край – Родопите. Преобладават етно стилистика, горска тематика с рустик елементи, романтичен стил. Аз съм творец по душа и ми харесва да предизвиквам себе си с нестандартни и провокативни идеи за реализация. Експериментирам с цветя, цветове, материи, декоративни елементи.

Сватбената декорация е моето хоби, зарежда ме положително и съм удовлетворена, когато съм причина за щастието на доволните ми клиенти. За мен беше голямо удоволствие да декорирам и своя шоурум в сватбен център My Wedding в София в елегантен, романтичен стил. Избрах цветовете бяло, старо злато и екрю и ги съчетах в интериора с красиви огледала и огледални вази, които тематично аранжирах с изящни орхидеи. Изборът на цветята не е случаен, тъй като всяка рокля от новата ми булчинска колекция  носи латинското име на различен вид орхидея.

-Какво съветвате булките, които не знаят какво искат, доверяват ли се те на Вашето професионално мнение?

-Истината е, че когато се видят в основните силуети, пробват различни обеми и материи, дамите отсяват сравнително лесно кое е подходящо за тях, както и дали се доближава до идеята за мечтаната рокля. Не всяка жена е с перфектна физика. При избора на сватбена рокля има значение дори тенът на кожата. Тук на помощ идваме ние - специалистите. С умело съчетаване на материи, обеми, коректно оразмеряване и съобразяване с индивидуалните желания на клиента, както и насочване към актуалните тенденции, получаваме чудесни резултати.

-Тази година спечелихте „Златна игла“ за най-добър млад дизайнер, какво Ви носи това признание и какви са следващите цели и хоризонти, към които се стремите?

-Чувството е уникално, когато трудът и талантът ти са оценени. Тази награда е с изключително висока стойност – има 25-годишна история, носи престиж и дава друг статут на дизайнера. Моята „Златна игла“ е награда за силен старт в модата и очаквани големи бъдещи успехи, което е огромно предизвикателство и отговорност. Продължавам да се развивам, да бъда още по-смела и ентусиазирана да сбъдна най-големите си мечти в модата.

-Какво Ви вдъхновява, с какво се зареждате емоционално, за да разгърнете своя творчески потенциал?

-Обожавам да експериментирам с нови материи, цветове, форми. Зарежда ме блясъкът в очите на доволните ми клиентки. Общуването с ерудирани, творчески заредени, обичащи, добри и истински хора. Обичам спокойствието, природата и времето, прекарано с дъщеря ми.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема