Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Рамадан Аталай пред Tribune: Историческото ще е отварянето за пръв път на Планове за възстановяване и устойчивост от ЕК

Мнения

Рамадан Аталай пред Tribune: Историческото ще е отварянето за пръв път на Планове за възстановяване и устойчивост от ЕК

Рамадан Аталай пред Tribune: Историческото ще е отварянето за пръв път на Планове за възстановяване и устойчивост от ЕК - Tribune.bg
Снимка:
За решението на парламента да задължи Министерския съвет да води преговори с Европейската комисия за отваряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта енергетика, за възможностите да запазим въглищните си централи и новата дата, която ще отстояваме за работата им без ограничение - 2038г., Tribune.bg разговаря с депутата от ДПС и член на Комисията по енергетика Рамадан Аталай.

Г-н Аталай, факт е безпрецедентното обединение на депутатите в енергийната комисия около решението да се задължи Министерския съвет да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/, за да бъдат запазени въглищните ни централи, оптимист ли сте?

Трябва да направим всичко възможно, за да подпомогнем следващото правителство или това правителство, защото процесът е много труден. Може би историческото ще е това, че за пръв път ще се отварят Планове за възстановяване и устойчивост. Като знаем как работят институциите в ЕК, ако отидем в Брюксел без да предложим алтернатива как да постигнем крайната цел за намаляване на въглеродните емисии, няма нищо да се случи. Затова от вчера досега постоянно апелирам - нека всяко отлагане да е подкрепено със следващо приемане на ангажимент, защото общата цел е да намалим въглеродните емисии в Европа и света. 
Затова ли поставихте и датата 2038г., до която да се удължи работата на въглищните ни централи, т.е. да поискаме отлагане към тази дата?
Тази дата върви от предишни правителства, но до 2038г. има определини ангажименти, които са поети - свързани със Зелената сделка и със справедливия преход, всички тези проекти трябва да се осъществят, за да може да осигурим онези базови мощности в тези територии, които ще работят извън въглищните централи. Ако всичко това не се направи, не се предвижи и този текст може да остане пожелание.

Относно запазването на държавните дружества Булгартрансгаз и Електроенергийния системен оператор /ЕСО/ в структурата на Българския енергиен холдинг /БЕХ/, това ще гарантира финансовите постъпления на държавата от енергетиката?

В момента БЕХ е онази голяма финансова група, която подпомага дори и Топлофикация-София, която перманентно е на загуба.Когато имаме една такава голяма финансова структура, много по-лесна е да се получават финансови средства за инвестиции, иновации. Още повече, че ако излязат от БЕХ тези две държавни компании Булгартрансгаз и ЕСО, то вече е безсмислено те да остават държавни. Аз си спомням назад във времето, когато устояхме на опитите да бъдат пуснати частни инвеститори в тези дружества. Не е лошо да има частни инвеститори, можем да се възползвамеот тях в интерес на обществото - те, например, могат да подкрепят преориентирането на газовите потоци от изток на запад в Булгартрансгаз. 

Двете дружества, обаче, генерират големи финансови потоци и печалби в енергетиката, а те като дивиденти могат да изтичат към частни компании?

Ако излязат от структурата на БЕХ, опитите в тази посока ще продължат, да.


 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети