Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите задължиха МС да преговаря за централите от Маришкия басейн, част от ПП са против

Политика

Депутатите задължиха МС да преговаря за централите от Маришкия басейн, част от ПП са против

Депутатите задължиха МС да преговаря за централите от Маришкия басейн, част от ПП са против - Tribune.bg
Снимка:

Народните представители приеха на проект на решение да задължат Министерски съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика. Депутатите се обединиха около проекта на решение и бяха единодушни, че целта е запазване на въглищните централи в страната. Проектът на решение беше приет със 175 гласа „за“.

Всички парламентарни групи подкрепиха единодушно проекторешението с изключение на двама депутати от ПГ на ПП, които бяха гласуваха „против“ и четирима, които гласуваха „въздържал се“.

От ПГ на „Демократична България“ също имаше трима, които гласуваха „въздържал се“. Последва и прегласуване, в което проектът на решение беше приет с 187 гласа "за", като от ПГ на ПП също имаше двама против и четирима въздържали се, а при Демократична България броят на въздържали се нарасна на пет народни представители.

Според проекта на решение, МС се задължава чрез заместник-министър по председателят по управление на европейските средства и министъра на енергетиката в срок до 31.03.2023 г. да предприеме всички необходими действия за изменения на ПВУ в част енергетика. В проекторешението се предвижда отпадането на ангажимента за намаляване на въглеродните емисии от производство на електрическа енергия с 40% до края на 2025г. взимайки изходните нива от 2019 г. и продължаване работата на централите от Маришкия басейн без ограничения до 2038 г.

Освен тази промяна на стр.115 от ПВУ се предлага да се преработи инфраструктурата за съхранение на електрическа енергия от ВЕИ в грантова схема за батерии за физически и юридически лица с интензитет на помощта 50%. В проекторешението е записано, че МС ще бъде задължен да пренасочи всички спестени суми по изпълнени проекти от ПВУ за проекта за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд. Отпада текста от ПВУ за развитие на геотермална енергия.

„Разчитах на колективния разум в тази зала, разчитах че днес партията на „Промяната“ е станала партия на покаянието и ще поправи грешките си от последните две години. Хората сега са навън заради това, че вие сте взимали решения на тъмно, да оставите 20 хиляди души без работни места и да затворите енергетиката“, обърна се Десислава Атанасова към ПП, които не подкрепиха част от промените в Плана за възстановяване. При гласуването 46 народни представители от ПП гласувата „въздържал се“, а 1 гласува „против“.

На ПП им беше припомнено, че 4-та точка гласи повече средства за за саниране и да не изкарване повече дружества от БЕХ, което ще доведе до над 1 милиард лева загуби.

„Съгласихме се с оглед на новите неща да подкрепим дали е възможно да се предоговорят 40% записани в Плана за възстановяване, а не повече пари за саниране“, заяви Кирил Петков.

Според ПП санирането на блоковете е безмислено харчене на средства за „стереопори“.

Красимир Вълчев припомни на Кирил Петков, че няма никакво ново обстоятелство, защото записаното в ПВУ за затваряне на централите е много преди войната в Украйна. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети