Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Румен Христов пред Tribune: СДС е една мечта, донякъде сбъдната, донякъде не!

Мнения

Румен Христов пред Tribune: СДС е една мечта, донякъде сбъдната, донякъде не!

„Надявам се да постигнем съгласие да имаме правителство, което да тръгне да защитава двете важни каузи – Еврозоната и Шенген“, коментира лидерът на СДС по повод 33-ия рожден ден на партията

СДС – партията, която донесе вятъра на промяната и така жадуваната демокрация в България, днес празнува своя 33-и рожден ден! Каква е равносметката, какъв път измина страната ни оттогава досега, сбъдна ли мечтите си Съюзът на демократичните сили и тези на народа, който със зъби и нокти се бореше и отстояваше свободата си и с ентусиазъм правеше първите исторически крачки на прехода, какво постигна СДС и какво остана, и жив ли е още пламъкът на надеждата за светло европейско бъдеще на България и българите, за всичко това Tribune разговаря с лидера на СДС Румен Христов.

„СДС е една мечта, донякъде сбъдната, донякъде не! СДС беше наистина партията, която промени България, преминахме безкръвно от един тоталитарен строй към Демокрация. Основната ценност на СДС е отстояване на демократичните принципи. Ще продължим в тази посока. Това, което не можахме да изпълним е да създадем средна класа. За мен това е изключително важно, защото икономически независимият човек е политически независим. Затова трябва да работим в тази посока, както и за повишаване на доходите на българските граждани. Да не забравяме обаче, че сме дясна формация, и това не може да стане с раздаване на пари на калпак. Това става с много работа, с увеличаване на брутния вътрешен продукт, с промени, които са близки до тези, които са в Европа.

Безсъмнение СДС е една мечта и използвам случая да благодаря на всички, които през годините ни подкрепяха, които бяха по митингите! Благодаря на журналистите, че ни отразяваха, благодаря на тези, които пяха  „pro bono“ (бел. ред. за обществения интерес, доброволно, без заплащане) за нас – Васко Кръпката, поетът Сашо Петров, Гошо Минчев лека му пръст, сигурно ще пропусна някого, но много, много, много български артисти, музиканти, певци бяха заедно с нас. Ние бяхме в един исторически момент, който няма да забравим. Сега пак имаме реални задачи, които следваме“!Това заяви председателят на СДС Румен Христов навръх рождения ден на Съюза на демократичните сили.

На въпрос оптимист ли е за бъдещето на България на фона на политическата криза у нас и това, че след 33 години отново сме на кръстопът, той отговори така:

„Ако ние имаме лидери, които наистина отстояват интересите на България и водят битка за каузите, които в момента преследваме, съм оптимист! Ние имахме две големи каузи – приемането ни в НАТО и в Европейския съюз, и те са изпълнени, но сегашните каузи, свързани с еврозоната и Шенген искат усилията на цялата политическа класа, искат постоянни контакти с другите държави членки на ЕС, искат посещения на българските политици там. Разбира се, липсата на редовно правителство се отразява и от тази гледна точка аз се надявам да постигнем съгласие да имаме правителство, което да тръгне да защитава тези две важни каузи! Особено като десен човек смятам, че еврозоната е изключително важна за нас. Тя би осигурила до голяма степен условия за създаването на така наречената средна класа.

На рожден ден като на рожден ден! По случай 33-тата годишнина от създаването си депутатите от СДС начело със своя лидер не пропуснаха да почерпят и журналистите в парламента с вкусна тематична торта, като им благодариха за добре свършената работа и отразяването на събитията през годините.

„Живи и здрави! Да продължим заедно за бъдещето“, вдигна тост Румен Христов. 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати