Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Технология на манипулацията – или как се правят „спонтанни“ и „масови“ протести

Мнения

Технология на манипулацията – или как се правят „спонтанни“ и „масови“ протести

Технология на манипулацията – или как се правят спонтанни и масови протести - Tribune.bg
Снимка:

Мина се на фаза „бой“ от и с полицията - пак неуспешно

Автор: Стефан Ташев, Breaking.bg

- Кажете какво ви се случи, удариха ли ви ?

- Ъъъъ… аз, не, няма ми нищо, но ме бутнаха.“

Този диалог се разиграва по време на новините и „живите връзки“ в една от националните телевизии.

В тъмното не се вижда малкият брой протестиращи – десетина души, които не знаят какво правят там. Репортерката отчаяно се опитва да намери „бити“ от полицията, търси се екшън, драма, но няма. Една протестираща опита да се разплаче пред камерата, но не успя. И провали „живата връзка“.

Това е част от манипулацията „масови протести“, която ни се сервира вече една седмица. И без да си политолог, инженер на човешките души или социален антрополог виждаш, че технологията се опитва да направи нещо, което го няма.

Вижте разликите между протестите миналата неделя и тази. Очевадно огромни. На 11 ноември имаше наистина масов, неорганизиран протест в големите градове на страната. Блокираха се магистрали, основни пътища, имаше много хора. В различните градове организаторите бяха различни, необвързани с партии. Сега по данни на МВР са протестирали пряко сили 3500 души в цялата страна с около 1700 автомобила.

Мижава работа. А МВР бе заделило 2000 полицаи и жандармеристи за охрана на протестите.

При „подгряването“ на нови „масов“ протест се твърдеше, че в София ще дойдат минимум 500 автомобила от страната и хиляди хора. Оказаха се стотина души, заедно с пернишката агитка, която всяка вечер опитва да блокира магистрала „Струма“. И държи стотици хора като заложници на пътя.

На светло, през деня, истината лъсва. Кадрите от страната показаха същото – стотина души там, 20 другаде. На места журналистите бяха повече от протестиращите.

Камерите обаче не показват панорамни кадри. Само един с дрон от разклона за Тетевен се промъкна някак в новините. От него се виждат 20 души, блокирали пътя София-Варна. Друго си е вечер в тъмното и трима човека може да затворите магистрала, а образувалата се колона от изнервени хора може да мине и за протестиращи.

Или пък умишлено карате десет коли бавно, блокирате платното на „Тракия“ и след вас се образува огромна опашка от нищо неподозиращи шофьори. И тя минава за масов протест. Така беше и на Кулата, и на Свиленград, и в Бургас.

Протестите се промениха тотално за една седмица заради намесата на активисти на БСП и други маргинални партии като Съюз „Възраждане“, русофили и подобни. Заради яхването им повечето организатори в Търново, Бургас, Перник и други места се отказаха. Но според телевизиите си остават „масови“.

Тази сутрин включване от Хасково-10 души с качулки правят „масов“ протест от града към Свиленград. Репортерът се приближава към тях и пита: „За какво протестирате?“ Мълчание, един се крие от камерата, друг мънка: „Нисък стандарт на живот, повече пари, управление на народа“. Намесва се друг с качулка: „Ние искаме смяна на системата, не сме против правителството“. След час започват да викат „Оставка!“

Ако ги нямаше телевизионните камери нямаше да има и толкова протестиращи. И тогава технологията на масовата измама щеше да лъсне.

Протестите вече отдавна са „яхнати“ от партийни активисти и криминални елементи, въпреки, че от столетницата отричат. И това ги „сви“. Целта бе да има сблъсъци с полицията, ранени, окървавени, което пък допълнително да „накърви“ хората към ескалация на напрежението в страната.

Защото не е тайна, че доста хора са недоволни от това, че висят в пътни блокади на връщане от работа всяка вечер, докато десет души, под прикритието на тъмнината играят хора на пътя им. И това е представяно като „масов“ протест.

Манипулирането на тълпа хора не е от вчера, това е цяла наука. Опитва се римейк на събитията от зимата на 2013 година, когато Бойко Борисов подаде оставка на правителството си именно заради сблъсъците на Орлов мост.

Първата фаза на манипулацията бе в средата на седмицата с масирана атака в социалните мрежи, фейк новини от типа: „Борисов нареди да бият протестиращите“, последваха опитите за организация на „национален протест“ в закрити групи във Фейсбук. Правеше се предварителна организация на „спонтанен протест“, с указания от БСП активисти по места. Резултатът излезе ялов, въпреки тоталното медийно обслужване от „горещи точки“.

В неделя бе опитана третата фаза-полицията бие мирните хора. Не се получи. Но бъдете сигурни, че ще се опитва пак и пак.

Въпреки, че изкараните „протестиращи“ не знаят какво искат или не са им обяснили правилно. Половината не знаеха и за какво са там.

Иначе как да обясним присъствието на малолетни, направо деца, на „протест“ в Стара Загора? 15-годишни се оплакват от „високи данъци“ и от „мафията“.

Вероятно мислейки, че са на „купон“ някакъв. Такива имаше в Бургас, Варна, Пловдив, а и в София.

На много места протестиращите ту блокират централно кръстовище, ту тичат пред общината да викат: „Мафия“, ту пък се карат помежду си. Ето сега в социалните мрежи недоволни перничани ругаят хората от София, че те им дошли „на крака“, а никой не ги посрещнал. В Шумен 10 души искат „по 750 евро минимална заплата“. Защо пък точно 750 евро, защо да не е примерно 1000 евро ?

В Хасково „президентска република“. В Пловдив управляващите да се избират от домсъвети. На други места: „Връщане на българите от чужбина“… Да се смееш ли, да плачеш ли.

А уж протестът бе срещу скъпите горива и ниските заплати. Хората имат право на протест. Заради много неща. Но се усетиха, че ги обяздват партийни активисти и мутри с ланци и джипове. И се отдръпнаха. И тогава останаха само организаторите. Като днес в София – човек говори с мегафон пред десетина души на площад „Александър Невски“. Вероятно негови роднини и приятели.

Полицията този път прояви малко повече твърдост – избута протестиращите групички и не им позволи да блокират възлови пътища в страната, каквато беше първоначалната идея. За „всенародна блокада“. Очакваме новата фаза на организаторите в сянка. И продължаване на технологията на манипулацията.

Почвата бе опипвана няколко пъти. Първо при убийството на Виктория Маринова в Русе. Направи се опит трагедията да бъде използвана за антиправителствен протест. Той се провали заради бързата работа на МВР по разкриването на убиеца.

После т.нар. Майки на деца с увреждания, които трябваше да увлекат маса хора, но не се получи. На 16 септември „българи от Лондон“ трябваше да свалят правителството, беше приготвен и „румънски сценарий“ - кръв и бой с полицията. Не стана заради мижавия брой протестиращи. Опитаха „национален протест“ с блокиране на всички важни пътни артерии, плюс София. И ако може кръв и ранени. Не се получи. Въпреки твърденията на електронните медии за огромен протест.

Такъв нямаше. И няма какво да ни лъжат. Чакаме следващото действие от „спонтанния протест“.

Източник: breaking.bg


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети