Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Тошко Йорданов: Противозаконно е да се правят промени в Конституцията без обществена подкрепа

Мнения

Тошко Йорданов: Противозаконно е да се правят промени в Конституцията без обществена подкрепа

Тошко Йорданов: Противозаконно е да се правят промени в Конституцията без обществена подкрепа - Tribune.bg
Снимка:

За блокирането на работата на Народното събрание от ИТН, БСП и "Възраждане" и защо депутатите от трите партии обградиха парламентарната трибуна Tribune.bg разговаря с председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Г-н Йорданов, какъв беше мотивът Ви да излезете на трибуната?

Ние с различни мотиви застанахме на трибуната, що се касае до трите партии, които участваха в протеста. Ние от ИТН смятаме, че не трябва да се правят такива промени в конституцията без обществена подкрепа и със силата на едно мнозинство, което си измисля правила, та да му стига бройката, за да променя конституцията. Това е противозаконно. Това не е демократично. Това е демонстрация на власт. Да направят референдум и да питат българите искат ли да се променя конституцията или не. Иначе да я променят според себе си, това са комплексите на Христо Иванов.

Защо се променя конституцията според вас?

Сделката е Христо Иванов, който бленуваше да променя конституцията, без да знае какво иска всъщност, и случайно се оказа в позиция, подкрепяна от ДПС и ГЕРБ, сега да прави промени, но предложенията са тъпи.

Казвате, че ги пишат на коляно?!

На коляно и на каквото се сетите, те нямаха идея, че някога ще се стигне дотам. ГЕРБ и ДПС ги използват, за да си прокарат нещата в бюджета и да си вземат парите, а Христо се оказа в ролята на патката, която трябва да върши работа, а не знае как. Само че, щетата ще е за всички българи. И те си мислят, че силово ще ни налагат това. Няма да стане. Имат мнозинство, но да видим как ще ни изхвърлят от трибуната.

Имате предвид, че е опасно да се откажем от изискването да няма двойно гражданство за министри и висши държавни длъжности?!

Там може да се спори. Нашето мниние е по-скоро, че за граждани на страни от ЕС може би трябва да падне това правило. Разбира се, трябва да се обсъди, но не е това проблемът. Проблемът е всичко останало. Няма една организация на гилдията, която да каже, че приема промените в конституцията. Напротив, всичките мнения са отрицателни. Така само заради "сглобката" и кефа на Христо Иванов, за да могат безконтролно да крадат пари, ни предлагат промени в конституцията, които ще я направят в пъти по-лоша от тази, която имаме. Защо трябва да го позволяваме това?!

Има опасения, че когато тези промени се обжалват пред Конституционния съд/КС/, може да се окажем с два парламента и двама премиери в един момент?!

Да, така е. Най-вероятно КС ще свали промените, които сега ни се натрапват. И ако забелязахте вчера тръгнаха да променят състава на КС с цел новият КС да не им прави тези проблеми, за да имат мнозинство. Няма да стане това. Затова сме ги блокирали. Ние заради конституцията и това, което правят.

А съдбата на Паметника на Съветската армия/ПСА/?

Първо, Съветската армия не е освободителка през 1944г. Второ, идва и тезата, че няма логика да буташ паметници, защото те са историческа памет. В крайна сметка, ако този паментик е опасен, какво да кажем за панелките, в които живеят хора. Те са в пъти по-опасни от паметника. Не са се засилили да ги ремонтират. ПСА не е светъл пример за нашата история. За съжаление, за да сме исторически точни, Съветската армия нямаше да влезе у нас, ако САЩ и Великобритания не се бяха съгласили на Ялтенската среща да го допуснат. Така че и другата половина от партньорите ни са ни отсвирили тогава.

А има ли достатъчно документи да се демонтира ПСА?

БСП и "Възраждане" изискват документи и смятат, че няма. Според ПП има, ДПС не знаят. На нас, както ви казах, ПСА не ни е приоритет.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати