Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Валентин Николов пред Tribune за „Газпром“: Трябва да има екшън план - търси се политически ефект, който ще рефлектира върху хората

Мнения

Валентин Николов пред Tribune за „Газпром“: Трябва да има екшън план - търси се политически ефект, който ще рефлектира върху хората

Валентин Николов пред Tribune за Газпром: Трябва да има екшън план - търси се политически ефект, който ще рефлектира върху хората - Tribune.bg
Снимка:

Правителството е взело решени да не води преговори с „Газпром“ за доставка на природен газ за България. Новината изненадващо беше съобщена от финансовият министър Асен Василев, с условието, че тепърва ще се търсят алтернативи на руското гориво.

„Договорът с „Газпром“ за България е до края на годината, но дори и при това положение трябва да има готов план, защото обществото трябва да се успокои. Самото изказване, че няма да се подновява договора, при положение, че „Газпром“ доставя 2/3 от природния газ от потреблението на страната, а и повече от това количество. Хубаво е да се успокои пазара и да се каже, че имаме алтернативи“, заяви пред Tribune бившият изпълнителен директор на БЕХ Валентин Николов.

Правителството на Петков се отказва от преговори за нов договор с Газпром

Енгергийният експерт заяви, че алтернативни маршрути имаме, но не и източници. „Ако са намерили и са подписали някакви договори е хубаво да го кажат“, заяви Николов.

Той коментира думите на Асен Василев, че страната ни е водила разговори с Гърция и Турция и да се използват съществуващите инфраструктури за газ от Азербайджан.

„Въпросът е Азербайджан ще даде ли газ. Маршрути има, но газ дали има. Ако са се разбрали с Азербайджан не е проблем, но там има ограничения на добива на Шах Дениз, а и договорът с Азербайджан е за 1 млрд. кубически метра на година, които ние дори не получаваме в пълнота. България пък потребява повече 3 млрд. кубически метра на година“, заяви Николов и уточни, че времето е такова когато трябва да се вземе позиция, но тя трябва да е подкрепена от някакъв екшън план.

По отношение на това, че страната ни ще чака общ европейски договор, Николов е на мнение, че няма лошо, но не е нужно да се бърза с изказването, че няма да подписваме с „Газпром“.

„Хубаво е това да се обявява след като има готов план. При всички случаи до края на годината имаме природен газ от „Газпром“, ако няма санкции и намаляване. Доколкото знам ЕС в своя план също казва, че трябва да се намали руския газ. Мисля, че се търси политически ефект, но той ще рефлектира върху хората заради договорите и неизвестността какво ще се случи“, допълни още Николов. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати